Sever Makina, Ar-Ge çalışmasını yaptığı ve KOSGEB desteğiyle geliştirdiği altıgen tel örme makinasını 35 ülkeye ihraç ediyor.

Balıkersir'in Burhaniye ilçesinde çit teli üretek başlayan Firma sahibi Coşkun Sever, hurdacıdan satın aldığı çamaşır makinası motorunu kullanarak geliştirdiği 60 bin dolar değerindeki tel örme makinasıyla dünya pazarında boy göstermeye başladı.

"İLK İHRACATI BELARUS'A GERÇEKLEŞTİRDİK"

KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ile projesini güçlendirdiğini ifade eden Sever, yedi yıl çit teli ürettikten sonra makinasını yapmaya karar verdiğini ve hurdacıdan aldığı eski çamaşır makinasının elektrik motoruyla işe başladıklarını, yarı otomatik makinasını tam otomatik makinaya çevirdiklerini belirtti.

Ardından 2014 yılında KOSGEB'e başvurduklarını ve bu arada sunum sırasında Belarus'a ilk ihracatı gerçekleştirdiklerini aktaran Sever, "Projeyi, hiçbir danışman firma kullanmadan oğlumla birlikte yazdık. Projemiz onaylandıktan sonra bir yıl içinde tam otomatik altıgen tel örme makinasını yaptık" dedi.

ÇİN'DEN YÜKSEK, ALMANYA'DAN UCUZ

İlk önce hedeflerinin 4 makina olduğunu, ancak toplamda 17 makina imal ettiklerini dile getiren Sever, 60 bin dolar değerindeki makina için sipariş almaya devam ettiklerini vurgulayarak fiyatının Çin'in ürettiğinden yüksek ve kapasitesinin iki katı, Almanya'nın ürettiğinden ucuz ve kapasitesinin aynı olduğunun altını çizdi.

"ALMANLAR 2 MİLYON DOLAR TEKLİF ETTİLER"

Teknik özellikleri açısından Alman makinasının yapamadığı özelliklerde üretim yaptığına dikkat çeken Sever, Almanların projelerini 2 milyon dolara almak istediklerini, ancak satmayı kesinlikle düşünmediğini söyledi.

Değişken tel aralıklarıyla çalışabilen, yedi adet makinanın fonksiyonunu birarada barındıran yeni bir makina daha geliştirdiklerini ifade eden Sever, yurt dışından alınan makinanın tasarımının tamamen yerli imkanlarla yapıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: KOSGEB