Türkiye’nin ilk ve tek yerli solar inverter üreticisi olan Kolarc Makina, güneş panelleri ve kaynak makinaları için farklı güç elektroniği çözümleri geliştiriyor. Güneşten elde edilen enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürüp şebekeye uygun hale getiren inverterler, iç pazarın yanı sıra 20’nin üzerinde ülkeye ihraç ediyor.

NAKAMURA- TOME’NİN YENİ CNC TEZGAHI TÜRKİYE’DE NAKAMURA- TOME’NİN YENİ CNC TEZGAHI TÜRKİYE’DE

"GÜNEŞ PANELLERİ ARTTIKÇA İNVERTER YATIRIMLARI DA ARTACAK"

Firmanın Ankara Sanayi Odası 2. OSB'deki güç elektroniği fabrikasını ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin 100 milyon dolardan fazla güneş paneli inverter ithalatı olduğunu, hedeflerinin ithalatın önüne geçmek olduğunu belirtti. 

Varank, güneş panellerinin arttığı müddetçe inverter yatırımlarının da bu doğrultuda artacağını ve bu nedenle oldukça önemli bir yatırım olduğunu söyledi.

"MAKİNALARIN ROBOT OTOMASYONLA ÇALIŞMASI ÜRETİME KATKI SAĞLIYOR"

Kolarc Makina Genel Müdürü İlker Olucak'tan bilgiler alan Bakan Varank, üretim tesislerinde incelemelerde bulundu. Varank'a ayrıca dijitalleşmeye yönelik çözümler hakkında bir sunum gerçekleştirildi.

İncelemeler sonrasında açıklamalarda bulunan Varank, "Bu firma iş hayatına inverter kaynak makinaları yaparak başlamış, Kolarc markasıyla hem Türkiye'ye satışı var hem ihracat yapan bir firmamız. Güç elektroniği sektörde çok farklı alanlarda kullanıldığı için adımlarını solar panellerin inverterlerini yapmak üzere atmaya başlamışlar. Güç elektroniği alanında çok ciddi üretim yapan bir firmayı ziyaret ediyoruz. Tabii kaynak makinaları sanayinin temelini oluşturuyor. Bu makinaların robot ve endüstriyel otomasyonla yakın iş birliği içerisinde çalışıyor olması üretim süreçlerine çok ciddi katkı sağlıyor." dedi.

"YENİLENEBİLİR ENERJİYE DAHA FAZLA YATIRIM YAPILMALI"

Firmanın 25-30 kW’lar ile başlayıp şu anda 100 kW güneş paneli inverterlerinin satışını gerçekleştirdiğini, 167 kW inverterleri de pazara sunmaya hazır olduğunu belirten Varank, dünya genelinde karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik yoğun çabalar harcandığını, bunun da yolunun yenilenebilir enerjiye artan oranda yatırım yapmaktan geçtğini ifade etti.

Türkiye'nin dünyada ideal güneş alan konumda olduğunu belirten Varank, "Türkiye'nin her tarafında şu anda güneş santralleri, çatılara güneş panelleri, tarımda güneş uygulamaları çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. İşte bu güneş panellerinin tamamlayıcısı aslında inverterler.  Bu cihazlar olmazsa o elde ettiğiniz güneş panellerindeki enerjiyi elektriğe dönüştürüp sisteme gönderme şansınız yok." şeklinde konuştu.

"YERLİ İMKANLARLA ÜRETİLMESİ EKONOMİMİZ AÇISINDAN OLDUKÇA ÖNEMLİ" 

Halihazırda Türkiye'de yerli üretim yapan ikinci bir şirketin bulunmadığını, sektörde 100 milyon doları aşkın bir ithalatın olduğunu kaydeden Varank, bilhassa ziyaret etmek istediğini, yerli olanaklarla Türkiye'de üretimi yapılarak satılmasının ekonomi açısından önemine vurgu yaptı.

Bir markayla yetinmek istemediklerini, ithalatı bitirmeyi hedeflediklerini bildiren Varank, "Yenilenebilir enerji projeleri ile güneş panellerinin sayıları arttıkça inverter yatırımları da Türkiye'de artacak." ifadelerini kullandı.

Firmanın Ar-Ge merkezi olmak istediğini ve başvuru yaptığını aktaran Varank, Bakanlık olarak gereken desteği vereceklerini dile getirdi.

"ÜLKEMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDECEK ADIMLARI ATIYORUZ"

Kolarc Genel Müdürü İlker Olucak ise, Türkiye'de güç elektroniği alanında ilkleri gerçekleştirmek amacıyla yola çıktıklarını, 40'ın üzerinde mühendisleri ve 200 çalışanlarıyla Türkiye'de kendi alanlarında ilk firma olduklarına dikkat çekti.

Sektörde kaynak makinası ile inverteri aynı anda üreten örneklerin olduğunu, söz konusu örneklerin dünyada ulaştıkları hedef ve rakamları bildiklerini belirten Olucak, "Uluslararası bu hedefleri kendi hedeflerimiz kabul ettik. Biz de bunlardan aşağı kalmayacak, ülkemizi en iyi şekilde temsil edecek şekilde tüm adımları hızla atıyoruz." dedi.

İNVERTER NEDİR?

Doğru akımı, alternatif akıma çeviren inverterler, özellikle güneş enerjisi sistemlerinde ağırlıklı olarak kullanılıyor.

Güneş enerjisi, inverterler aracılığıyla elektriğe dönüştürülüp şebekeye uygun hale getirilerek sisteme veriliyor.