Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD), geçtiğimiz günlerde Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren karar ile ilgili olarak birçok makinayı Gümrük Vergisi yatırım teşviki kapsamından çıkaran kararın, takım tezgahları kullanıcısı olan başta otomotiv, beyaz eşya, savunma, havacılık, medikal, kalıpçılık sektörlerinin maliyetlerini artıracağını belirtti.

“Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”ın 29 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle harekete geçen TİAD, kararın yeniden gözden geçirilmesi talebini T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletti. 

"İHRACAT PAZARLARIMIZI TEHLİKEYE ATACAK"

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan TİAD Başkanı Fatih Varlık, alınan kararın  takım tezgahları kullanarak üretim yapan otomotiv, beyaz eşya, kalıpçılık, medikal ve savunma gibi Türkiye’nin ekonomisi için büyük önem taşıyan ve yılda 60 milyar dolar civarında ihracat yapan lokomotif sektörlerin yatırım ve üretim maliyetlerini yüzde 10 ila 20 arasında artıracağına dikkati çekti.

Söz konusu durumun uluslararası pazarda fiyat avantajı ile rekabet edilen ülkelere karşı Türkiye'nin elini zayıflatacağını ve ihracat pazarlarını tehlikeye sokacağını kaydeden Varlık, ayrıca Covid-19 ile Avrupa, Çin ve Hindistan’dan Türkiye'ye yönelen siparişlerin kaybedilmesine yol açacağını söyledi.

"TEŞVİK DÜZENLEMESİ KAPSAMINDA TUTULMALI"

Varlık, Türkiye'de üretimi çok az olan ve ihtiyacın ithalat ile karşılanmak mecburiyetinde kalındığı tornalama merkezi, takım bileme tezgahları, taşlama tezgahları, yatay işleme merkezi, dik işleme merkezi gibi makina türlerinin yatırım teşvik düzenlemesinde yeniden değerlendirilmesi ve teşvik düzenlemesi kapsamının dışında tutulması gerektiğini vurguladı.

Alınan kararın ithalatın önüne geçemeyeceğini kaydeden Varlık, "Yatırımcının ihtiyacı olan ve ülkemizde üretilemediği için ithalatı kaçınılmaz olan makina ve teçhizat, alınan bu kararla yerlileşmeyecek olup, ithalatın yapıldığı ülkenin, Gümrük Vergisi olan bir ülkeden, AB ülkelerine ve Serbest Ticaret Anlaşması olan başka bir ülkeye kayması şeklinde sonuçlanacaktır. Haksız rekabet, hatta fiyatlarda artış gibi etkenlerle karşı karşıya kalınabileceği de göz ardı edilmemelidir." dedi.

"GEREKLİ ÖNLEM ALINMAZSA TALEP GEÇİCİ OLACAK"

Pandemi döneminde Avrupa, Çin ve Hindistan’dan Türkiye’ye doğru yönelen siparişlerin kararın ardından artan maliyetler sebebiyle kaybedilebileceğini belirten Varlık, "Bunun neticesinde imalat sanayi, yılın ilk 4 ayında pandemi etkisindeki 2020’ye göre yüzde 23, 2019’a göre ise yüzde 17,5 büyüme gösterdi. Makina-teçhizat sektöründe gerekli önlem alınmadığı takdirde, Türkiye’ye yönelen talep geçici olmaktan öteye gidemeyecektir." şeklinde konuştu.

Üreticilerin desteğe en fazla ihtiyacı olan dönemde olduklarının altını çizen Varlık, sektör üyelerinin pandemi sonrası normalleşme dönemine hazırlanabilmesi adına üretim amaçlı makina ve teçhizatlarda Gümrük Vergisi yatırım teşvikinin devam etmesi gerektiğini ifade etti.