TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) bir açıklama yaparak, ilk yerli genel maksat helikopteri Gökbey'e entegre edilecek milli helikopter motoru TEI-TS1400'ün ilk prototipi TS3'ün ardından TS4'ün de başarıyla çalıştırıldığı bildirildi. 

TS3'ÜN İKİZ KARDEŞİ TS4'ÜN ÜRETİM VE MONTAJI TAMAMLANDI

TEI'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin ilk milli turboşaft motoru TEI-TS1400'ün geliştirilmesi amacıyla hazırlanan Turboşaft Geliştirme Projesi'nin, 8 Mart 2017'de Savunma Sanayii Başkanlığı'nın destekleriyle resmi olarak başladığı, proje çerçevesinde çekirdek motor testlerinin tamamlandığı ve Türkiye'nin ilk turboşaft motorunun 22 Eylül 2020'de başarıyla ateşlenerek kararlı halde çalıştırıldığı belirtildi.

Açıklamada, TEI-TS1400 motorunun ilk prototipi olan TS3 numaralı motor, 5 Aralık 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımlarıyla düzenlenen törenle TUSAŞ’a teslim edildiği, TS3 motorunun teslimatının sonrasında çalışmalarını aralıksız sürdüren firmanın, motorun ikiz kardeşi olan TS4 motorunun da üretim ve montajını başarıyla tamamladığı ifade edildi.

ÖNEMLİ BİR AŞAMA KAYDEDİLDİ

TS4 motorunun ilk ateşlemesi ve çalıştırılması, 6 Ocak 2021 tarihinde başarıyla gerçekleştirildiği, yapılan testlerde TS4 motoru 'ground idle' güç seviyesine çıkartılarak projede önemli bir aşamanın tamamlandığı kaydedildi.

Açıklamada, motorun testleri TEI mühendis ve teknisyenler tarafından tasarlanarak geliştirilen yeni bir 'milli turboşaft motor test bremzesi'nde gerçekleştirildiği, sertifikasyon çalışmalarının hızlı yürütülebilmesi için proje kapsamında toplam 4 motor test bremzesi kullanılacağı yer aldı. (AA)