Firmanız hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz? Hangi alanlarda ne tür hizmet ve ürünler sunuyorsunuz?

Erbend Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş., sac işleme makinaları üretimindeki geçmişi ve tecrübesi 30 yıla dayanan bir ekip tarafından yönetilmektedir. Ürettiğimiz makinaların çok yüksek bir bölümünü (%95) yurt dışına ihraç etmekteyiz ve dünyada bu tip makinaları üreten toplam 5 firmadan bir tanesiyiz ve ülkemizde de ilk ve tek firma konumundayız.
Ülkemizde, caka / kenet makinası olarak da bilinen, metal sacların bükümünü katlama yöntemiyle yapan makinaların, en gelişmiş versiyonlarını, motorlu ve CNC kontrollü olarak üretiyoruz. Metal çatı ve cephe aksesuarları başta olmak üzere, her türlü modern mimari metal bina giydirmeleri, HVAC sistemleri, metal baca ve havalandırma sistemleri, asansör ve yürüyen merdiven sistemleri, profesyonel mutfak ekipmanları, tavan aydınlatma armatürleri ve asma tavan parçaları gibi iç mimari dizayn parçaları, makina kaporta ve giydirmeleri imalatı yapan sektörlerde,  ister küçük atölye olsun ister büyük fabrika olsun her tipte işletmede kullanılabilecek özellik, teknoloji ve bütçeye uygun makinalar üretiyoruz.

Yurtdışında oldukça sık kullanılan CNC caka makinaları ve caka büküm teknolojisi, ülkemizde henüz yeni yeni tanınmaya fakat ciddi ilgi görmeye başlamıştır. Artık, modern dış ve iç mimarinin de ciddi önem kazandığı ve sıkça kullanılmaya başlandığı ülkemizde, tek makinayla, operatöre bağlı kalmadan, ileri tasarım ürünlerini hızlı biçimde üretebilmek çok önem kazanmıştır ve alışıla gelmiş geleneksel üretim ve sac büküm tekniklerinin yerini, CNC caka gibi modern ve pratik yöntemler almaktadır ve biz de bu makinaların yegâne üreticisi konumundayız.

Firma gündeminizdeki yeniliklerden, gelişmelerden ayrıntılı bir şekilde bahseder misiniz?

Bu Ağustos ayı itibariyle, Bursa Kayapa OSB’deki yeni fabrikamıza taşınarak üretim kapasitemizi ve kadromuzu 2 katına çıkardık ve kontrol yazılımı başta olmak üzere tüm makina komponentlerimizi ve kalıplarımızı dünya standartlarında bir kaliteye ulaştırdık. Artık bir yerli çatı-cephe aksesuarı üreticisi, böyle gelişmiş bir tezgâhı, %90 yerlilikle, Türkiye’den temin edebilir ve satış sonrası, periyodik bakım, yedek parça gibi konuları yurt dışından beklemek durumunda kalmayacaktır.
Hali hazırda, her türlü çatı ve cephe aksesuarını pratik biçimde bükerek üretilebilmesini sağlayan makinalarımızda nümerik programlamanın yanı sıra, bükülecek parçanın 2D veya 3D olarak çizilip ölçülendirilmesi ve bu bükümün bire bir gerçek simülasyonunun ekran üzerinde yapılabilmesi sayesinde, operatör becerisinden bağımsız, 1 saatlik bir basit kullanım eğitimiyle herkesin kullanabileceği yetenekli bir tezgâh haline getirdik makinalarımızı. Bunun yanı sıra kolay kalıp değişimi, sacın tabla üzerinde desteklenmesi, çoklu radüs (oluk) büküm, sac kenar ezme (açık veya kapalı) gibi prosesleri, ekstra makina veya kalıp ihtiyacı duymadan tek bir tezgâh üzerinde yapabiliyor kullanıcı.

 Katma değer artışı için yürüttüğünüz Ar-Ge, ürün, teknoloji çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

TÜBİTAK destekli yürüttüğümüz birkaç Ar-Ge projemiz var, şu an detay vermemek daha doğru olur, ama yine yapılacak bu Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkacak yeni modeller Türkiye’de yine bir ilk olacak ve çok ciddi katma değer sağlayacak ürünlerimize ve aynı şekilde kullanıcılarına.