Ford Otosan ile Ford Avrupa arasında, Romanya’daki Craiova fabrikasının devrine ilişkin anlaşma tamamlandı. Ford Otosan’ın yurt dışı operasyonlara açılmasını sağlayan anlaşma ile Ford’un Craiova’daki araç üretim ve motor üretim tesislerinin sahipliği resmen Ford Otosan’a geçmiş oldu.

SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI

ULUSLARARASI BİR OTOMOTİV FİRMASI HALİNE GELİYOR

Tesisin üretim ağına katılmasıyla birlikte Türkiye'nin ihracat şampiyonu olan Ford Otosan'ın, elektrifikasyon ve ticari araçlardaki know-how'ı ve tecrübesi buraya aktarılacak. Bu hamleyle firma da uluslararası bir otomotiv firması haline geliyor.

Devralma için 14 Mart 2022 tarihinde başlayan yasal sürecin tamamlanmasıyla Craiova, otomotiv sektöründeki başarı hikayesini firmanın bünyesinde sürdürecek. Böylece Ford’un, Avrupa’daki elektrifikasyon planında önemli bir yere sahip olan fabrikanın üretim gücü, Ford Otosan'ın ticari araç tasarımı, mühendisliği ve üretimi konusundaki geniş deneyimi ile birleşecek.

Ayrıca söz konusu anlaşma sayesinde tesis, Ford’un Avrupa'ya yönelik elektrifikasyon ve ticari araç büyüme planlarında daha da güçlü bir rol oynayacak.

ELEKTRİKLİ DÖNÜŞÜMDEKİ GÜCÜNÜ ÜST SEVİYEYE ÇIKARACAK

Şirketin bu sene üretim bandından inen Ford Avrupa’nın ilk elektrikli ticari aracı E-Transit ile pekişen elektrifikasyon alanındaki tecrübesi ve bilgi birikimi, Romanya'daki tesiste üretilecek elektrikli araçlara da yayılacak.

Ayrıca tasarımını ve mühendisliğini firmanın üstlendiği yeni nesil Courier’nin içten yanmalı van ve kombi versiyonları 2023 itibarıyla, bunların tam elektrikli versiyonları ise, 2024 yılı itibarıyla söz konusu tesiste üretilip pazara sunulacak.

Benzer şekilde, fabrikada üretimi gerçekleştirilen Ford Puma’nın ve 2024 senesinde devreye alınacak yeni tam elektrikli versiyonunun üretim sorumluluğu da firmaya geçecek. Bahsi geçen iki aracın ürün portföyüne dahil olmasıyla Ford Otosan, 2 ülkedeki 4 tesisinde Transit, Transit Custom, Courier ve Puma modellerinin elektrikli versiyonlarını üretecek. 

"CRAİOVA'NIN BAŞARI HİKAYESİNE YENİ DENEYİMLER EKLEYECEĞİZ"

Romanya'daki fabrikanın üretim ağına katılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt, Craiova'nın üretim tesisleri ağının önemli bir parçası olmasıyla birlikte firmanın üretim tecrübesinin uluslararası boyuta taşındığına dikkati çekti.

Sektörün en dönüştürücü değişimini temsil eden elektrifikasyonda Avrupa'nın hızla yol aldığını belirten Özyurt, "Ford'un kısa süre önce açıkladığı Avrupa elektrifikasyon planı ve Ford Otosan'ın Custom PHEV ile başlayan, E-Transit ile devam eden elektrifikasyon konusundaki geniş deneyim ve bilgi birikimi göz önüne alındığında, Craiova'nın Ford'un elektrifikasyon ve ticari araç büyüme planlarında daha da güçlü bir rol oynayacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Fabrikanın, şirketin ticari araç tasarımı, mühendisliği ve üretim konusundaki geniş deneyimi ve bilgi birikiminden faydalanacağını dile getiren Özyurt, "Bugün Avrupa’daki en verimli Ford fabrikalarından biri olan Craiova’nın başarı hikayesine yeni ve daha da heyecan verici sayfalar eklemek için sabırsızlanıyoruz." dedi.

FABRİKAYA ÜÇ YILDA 490 MİLYON AVRO YATIRIM YAPACAK

Ford Otosan, Craiova’da gelecek yıl başlayacak Yeni Nesil Courier'in üretimi için önümüzdeki üç yıl içerisinde mühendislik harcamalarını da kapsayan 490 milyon avro yatırım gerçekleştirecek. Fabrikada araç üretim kapasitesi yıllık toplam 272 bin adede yükselecek, üretim planına bağlı olarak yeni nesil Courier üretimi yıllık 100 bin ve Puma üretimi yıllık 189 bin adede kadar çıkabilecek.

Geçen sene açıkladığı yatırımın tamamlanmasıyla Kocaeli fabrikalarının kapasitesini 650 bin araca ulaştıracağını duyuran firma, Romanya fabrikasının kapasitesinin de eklenmesiyle birlikte senede 900 binden fazla araç üretimi yapabilecek.