Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Gökhan Sezer Türktan, Zirve’nin sektörel birlikteliği göstermedeki önemini vurgulayarak, “Belli bir hedefe ulaşan ülkelere baktığımızda, hepsinin yıllar öncesinden koydukları vizyon ve hedeflerinin olduğunu görüyoruz. Ülkemizde bunun için ilk adımın atıldığını düşünüyorum. Tüm ümidim bundan sonraki süreçte tüm paydaşların birlikte ilerlemesi yönünde olacak” dedi.

Pompa ve vana sektörünün gündemini değerlendiren Gökhan Sezer Türktan, “Dünya pazarına baktığımızda pompa ile vana sektörünün Pazar büyüklüğü yaklaşık 150 milyar dolar civarında. Türkiye’nin pompa ve vanada dış ticaretinde 3 milyar dolar civarında yani yüzde 2 ‘lik bir payı var. İmalattaki payımız da gitgide artıyor. 2000 yılında binde 50 civarlarında olan payımız son 9 - 10 yıl içerisinde binde 80’lere kadar yükseldi.  Tabii bunları yeterli görmüyoruz biz çünkü ithalatımız daha fazla ve aşağı yukarı ihracatın iki katı seviyesinde bulunuyor. İthalatçı konumda olan sektör geçen seneden itibaren makası kapatmaya başladı. Yaklaşık 400 milyon dolarlık bir düşüş yaşadık. İlk 4 aylık verilere baktığımız zaman miktar olarak ihracatımızda artış olsa da değer olarak aynı yerdeyiz.  Bunun sebebi de kilogram fiyatlarımızda geçen süre içerisinde 0.6 dolarlık düşüş olması. Bu değeri artırmanın tek yolu ise yüksek katma değerli ürünler üretmek, yani herkesin üretmediği bir şeyi üretmek. Uzmanlaşma ve odaklanma çok önemli” dedi.

Üreticiyi zorlayan faktörler hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Türktan, “Üreticilerimizin önündeki engellerin en önemlisi bence, fikri mülkiyet haklarının korunmaması. Siz bir Ar-Ge yapacaksınız, bir ürüne karar vermek, onu markalaştırmak ve üretimine geçmek, 10 yıllık bir süreç ve sürdürülebilirliği çok zor.  İkincisi de buna bağlantılı olarak piyasa gözetim ve denetiminin eksik yapılması. Artık kamuyla görüşmelerimiz sıklaştı, kendileri de bu konunun önemine vakıf oldular ve bu seneden sonra hem ithal üreticiler hem de yerli üreticiler için gözetim ve denetimi artıracaklarının sözünü aldık” şeklinde açıklamalarını sürdürdü. 

Son yıllarda pompalarda enerji verimliliği konusunun çok önemli hale geldiğini söyleyen Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Gökhan Sezer Türktan, “Ömür boyu maliyet kavramı çok önemli. Kullanıcılar; bir tane pompa ya da vana siparişi vermek yerine artık komple tesis siparişleri vermeye başladılar. İstendiği zaman a’dan z’ye tesis siparişi veriliyor ve bunun içinde lojistik, depolama, stoku da bulunuyor.  Sadece tek bir muhatap istiyorlar” dedi.

Piyasadaki güncel teknolojilerden de bahseden Türktan, “Yabancı markaların cepten kontrol edilebilen vanaları piyasaya çıktı.  Vananın içinden geçen akışkanın sıcaklığını artık cep telefonunuzdan görebiliyor, cepten vanayı kontrol edebiliyorsunuz. Örneğin, üretim hattında elektronik gözler konularak, hatalı ürün anında ayıklanabiliyor.  Aynı şey pompalar içinde geçerli, üretim hatlarında artık yavaş yavaş Endüstri 4.0‘ın nimetlerinden faydalanılmaya başlandı” dedi.