Türkiye’nin yerli ve milli otomotiv devi BMC, Sakarya’daki üretim tesisi için temelleri attı. 222 hektar üzerine kurulması planlanan teknoloji üssü için Türkiye’nin gelecek 50 yılına imza atacak projeler, dün ‘Gelecek 50 Yıl’ toplantısında açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra bürokrasi ile önemli iş çevrelerinin katıldığı toplantıda; modernize edilen BMC İzmir Pınarbaşı Fabrikası ile de canlı bağlantılar gerçekleştirildi. 


“TOPLAM YATIRIM BÜYÜKLÜĞÜ 500 MİLYON DOLARA ULAŞACAK”

“Modernize edilen ve ortalama 2 bin 700 çalışanın görev aldığı fabrikanın açılış törenini gerçekleştireceğiz. 600 beygir gücündeki ilk yerli motorun test çalışmasını yapacağız. Savunma sanayimizi bir üst lige taşıyacak BMC üretim ve teknoloji üssünün birinci kısmının temel atma törenini gerçekleştireceğiz.” diyerek BMC’nin Gelecek 50. Yıl Toplantısı’nda konuşma yapan Recep Tayyip Erdoğan “Şehrimiz ve geleceğimiz adına bugün tarihi bir adım atıyoruz... Tank fabrikası, zırhlı araç ve askeri-ticari kamyon fabrikası, hızlı tren ve metro fabrikası gibi pek çok üretim hattı bulunuyor. Toplam yatırım büyüklüğü 500 milyon dolara ulaşacak tüm etapları faaliyete geçtiğinde 10 bin kişiye istihdam sağlayacak.” dedi.

“YERLİ VE MİLLİ MÜHENDİSLİKLE DÜNYA MARKASI OLACAĞIZ”

BMC Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk, toplantıda yaptığı konuşmada ülkemiz için tarihi bir güne tanıklık edildiğini belirterek şunları kaydetti: “Bugün 3 bin kişilik bir ekiple askeri zırhlı araç, askeri taktik ve lojistik araç; tank, otobüs, ticari araç; raylı sistem ürünleri, kara ve hava motorları ve şanzıman alanlarında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sakarya Karasu’da gelecek 50 yılı kurgulayacağız. İhracatımızı artırabilmek için 222 hektar alan üzerine kurulu ve fazlar halinde toplam 500 bin metrekare kapalı alana ulaşacak olan BMC Üretim ve Teknoloji Üssü’nün temellerini attık. 2023 yılına kadar üssümüz tamamlandığında, tüm faaliyetlerin toplamında yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Türkiye ekonomisine yıllık 5 milyar USD katma değer üreteceğiz. Yıllık yaklaşık 1 milyar USD seviyesinde ihracat hedefimizde bulunuyor. Tesisimizin temelini attığımız ilk fazı, yaklaşık 100 bin metrekarelik kısmı kapsıyor. Planlamalarımızda bu kısmı 2019 yılı sonuna kadar tamamlanıp, 2020 yılı başında faaliyete geçirmek var.”