Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Kaya tarafından geliştirilen, dünyada ve Türkiye’de ilk kez uygulanan CNC makinalarında bükülen ürünlerin anlık olarak yarıçap ölçümlerini gerçekleştiren proje TÜBİTAK desteği almaya hak kazandı.

BURSA TTO ÇALIŞMALARI İLE SANAYİYE KAZANDIRILDI

"TÜBİTAK 1702 – Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme 2021-1. Çağrısı" değerlendirme süreci tamamlanan ve proje ortağı olan BUÜ Teknoloji Transfer Ofisi ile birlikte hazırlanan ve Prof. Dr. Kaya’nın patent sahibi olduğu proje başvurusu destek almayı başardı.

Proje, BUÜ Teknoloji Transfer Ofisi’nin çalışmaları sonucunda sanayide uygulanmaya başladı.

"OPERATÖR, LAZER MESAFE SENSÖRÜ İLE ÖLÇÜMLERİ GÖRECEK"

Projesine ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Kaya, "Sistemimiz; silindirik sac, levha ve profil büküm yapılan CNC makinalarında bükülen ürünlerin anlık olarak yarıçap ölçüm ve hesabını yapan bir uygulama olarak çalışıyor. Bu yöntem ile hesaplama algoritmasının makinalar üzerine uygulaması gerçekleştirilecek. Mevcut durumda mastar ile yapılan ölçümlere gerek kalmadan lazer mesafe sensörlerinden alınacak veriler işlenerek operatörün anlık olarak yarıçap ölçümlerini görmesi sağlanacak." diye konuştu.

"BÜKÜM SÜRELERİ KISALACAK, DOĞRULUK HASSASİYETLERİ ARTACAK"

Türkiye’de ve dünyada ilk defa gerçekleştirilecek olan ölçüm sistemi ile beraber büküm sürelerinin yarı yarıya kısalarak zamandan tasarruf sağlanacağını ve geometrik doğruluk hassasiyetlerinin artacağına dikkat çeken Prof. Dr. Kaya, projenin 24 ay süreceğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

"Bu makinalar ile üretilen silindirik ürünler denizcilik, inşaat, tekstil, gemi sektörü, rüzgâr enerjisi, otomotiv, havacılık, ısıtma havalandırma, güç santralleri ve madencilik sektörlerinde kullanılıyor. 24 ay sürecek olan projede Bursa’da bulunan bir sanayi kuruluşu 'Müşteri Kuruluş' vasfı ile projenin yürütücüsü olacak."

"BİRLİKTE TEKNOLOJİNİZİ HAYATA GEÇİREBİLİRİZ"

Konuyla ilgili BUÜ TTO Müdür Yardımcısı Nihal Sağlam da 2021 yılı içerisinde “TÜBİTAK 1702 – Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Programı”nın yeni çağrısının (2021-2) çıkmasını beklediklerini ifade etti.

Sağlam, “TÜBİTAK 1702 – Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme 2021-1. Çağrısı toplamda 13 üniversite ve 1 teknopark firması tarafından geliştirilen yaklaşık 13 milyon TL değerinde 20 teknolojinin sanayiye aktarılması amacıyla 18 proje başvurusu destek almayı başardı.” şeklinde konuştu.

Akademisyenlere ve proje çalışması yapanlara seslenen Sağlam, patenti, patent başvurusu ya da patentlenebilecek teknolojisi olanların BUÜ TTO ile iletişime geçmelerini dile getirdi ve "Birlikte sizin teknolojinizi de hayata geçebiliriz." dedi.