Dedelerinin Bulgaristan'da başladığı arıcılık faaliyetlerine Bursa'da devam eden ailenin son temsilcileri, bu alanda kullanılan makina ve ekipmanları üreterek Türkiye'ye satışının yanı sıra dünyaya ihracatını gerçekleştiriyor.

"ASIL AMACIMIZ, SEKTÖRÜN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLAMAK"

Bursa merkezli firmanın sahibi olan Civan ailesi, 1950'li yıllarda Türkiye'ye göç ettikten sonra faaliyetlerini sürdürdü ve 1997 yılında şirketleşmeye karar verdi.

Bal süzme ve polen temizleme makinalarından koruyucu giysiye ve sır alma teknesine birçok çeşit ürün imalatı yapan şirket, 20 sene evvel ihracata başladı ve dünyanın önemli arıcılık merkezlerinden Türkiye'deki üreticilerin de tedarikçisi oldu.

Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika kıtalarında çok sayıda ülkeye satış yapan firmanın müdürü Mustafa Civan, AA muhabirine, ticari bir firma olmalarına rağmen asıl amaçlarının sektörün geliştirilmesine katkıda bulunmak olduğunu ifade etti.

"YÜZDE 70 DIŞ PAZARA YÖNELİK ÇALIŞIYORUZ"

Kendilerine ait kovanların da bulunduğunu ve arı sütü ürettiklerini aktaran Civan, böylece imalatını gerçekleştirdikleri ekipmanları da deneme olanağı bulduklarını söyledi.

Civan, sektörde kullanılan birçok ekipmanın üretimini yaptıklarını, yurt içi ve yurt dışındaki işletmelere hatların kurulumunu gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Ürünlerini 2001 yılından bu yana dış pazara sattıklarını, yakın coğrafya ile başladıkları yolculuklarında Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika kıtalarına ulaştıklarını ve çok sayıda ülkeye makina ve ekipman gönderdiklerini ifade eden Civan, "Avustralya ve Yeni Zelanda'ya da ürün göndereceğiz. Biz bu işe girmeden önce Batı Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinin ürünleri dünyanın her tarafına satılıyordu. Dış satıma odaklandıktan beri konuyla ilgili fuarlara katıldık ve dünyanın birçok yerine gittik. Firmaların üretimini, taleplerini gözlemledik ve firmalarla ilişkiler kurduk. Ardından orada olup, burada olmayan ürünleri imal ederek arıcılara tanıttık." şeklinde konuştu.

Firmalarına özgün ürünler üreterek yurt içi ve yurt dışına satmayı planladıklarını kaydeden Civan, bunun neticesinde bilhassa son 4-5 yıldır yüzde 70 ihracat, yüzde 30 iç piyasaya ürün satışı yaptıklarını belirtti.

"TÜRKİYE'DE 9 MİLYON ADET KOVAN VAR"

Kovan sayısı yönünden dünyada ilk üç içerisinde konumlanan Türkiye'nin arıcılıkta büyük bir ülke ve önemli bir pazar olduğunun altını çizen Civan, Türkiye'de yaklaşık 9 milyon kovan bulunduğu bilgisini verdi.

Civan, bu nedenle iç pazarı da önemsediklerini ve çalışmalar yaptıklarını, böylece Türkiye'nin ithalatının azalmasına katkı sağladıklarını dile getirdi.

Bilgi birikimlerini diğer firmalarla paylaştıklarını söyleyen Civan, "Üretemeyeceğimiz bir ekipman yok, hepsini yapabiliyoruz. Arı ürünleri ve arıcılık ekipmanları ihracatında rakamsal boyut düşük. Burada önemli olan arının yaptığı iştir. Arının yaptığı tozlaşma, bitkisel ve hayvansal üretimde milyar dolarların üzerinde katkı sağlıyor. Buna bu açıdan bakılması lazım." diyerek sözlerini tamamladı. (AA)