Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ)'ın, son teknolojiyle donatılan, Türkiye'nin özgün havacılık projeleri ve global havacılık devleri için üretim yapılacak kompozit tesisinin Ankara'da üretime başladığı açıkladı. 
Binada yer alacak ileri teknoloji ürünü bazı ekipmanların tedarik sürecinin tamamlandığının ve kurulumlarının sürdüğünün altını çizen TUSAŞ Kompozit İmalat Müdürü Emre Eriş, bu anlamda yüzde 70-80'ler seviyesine ulaştıklarına vurgu yaptı. Bu binanın mevcut kompozit üretim kapasitelerini yaklaşık 2-2,5 katına çıkaracağını söyleyen Eriş, Boeing, Airbus gibi firmalardan gelen işlerin burada yapılacağının altını çizdi. Kendi özgün ürünlerinin yapısal parçalarının belli bir oranının yine bu tesiste üretileceğini kaydeden Eriş, bunların şirketlerinin, ülkenin yarınına ilişkin konular olduğunu kaydetti. Uzun vadeli düşünüldüğünde kompozitin geleceğiyle ilgili özellikle revaçta olan konunun termoplastik olduğuna değinen Eriş, bununla ilgili de tesislerinde ciddi bir Ar-Ge yatırımı ve alanı oluşacağını kaydetti. 

Tesiste Gökbey helikopterinin tüm kompozit parçalarının, Boeing'in uçaklarının hareketli kontrol yüzeylerinin üretiminin yapılacağının altını çizen Eriş, Airbus'ın tüm yolcu uçaklarında kullanılabilecek bir kanat konsepti üzerinde çalıştığı Geleceğin Kanadı Projesi'nde TUSAŞ'ın üstlendiğine değinerek bu kapsamda tasarım ve üretim faaliyetlerinin yeni teste yapılacağını söyledi.

İLK HEDEF DÜNYANIN YÜZDE 2'Sİ 

Kapasite artışıyla paylarının daha da artmasını beklediklerini belirten Eriş, hedeflerinin kompozit havacılık yapısallarının yaklaşık yüzde 2'sinin olduğunu vurgulayarak  bu tesisle geleceğe termoplastik anlamında yatırım yaptıkları için işlerin önümüzdeki 10 yılda termoplastiğe kaymaya başladığında en önde giden firmalardan biri olacağının altını çizdi.
Emre Eriş, yeni kompozit binasında birçok yenilikçi teknoloji ve konseptin kullanıldığına işaret ederek, buradaki örneklerin yardımcı sanayiye aktarılmasının da önemli bir kazanım olduğunu vurguladı. (AA)