Kayseri’de grup firması olarak imalat yapan Denser Makine’de fiber lazer kesim makinaları; Dener’de abkant pres, makas gibi makinalar ve Taksan tarafında da CNC takım tezgahları üretiliyor. ST Endüstri Medya olarak bizler de fiber lazer kesim makinaları odağında, Kayseri’de üretimini sürdüren Denser’i ziyaret ederek firmanın Genel Müdürü Cabir Abaoğlu ile görüştük.

Dener olarak bugüne kadar ortalama kaç makina ürettiniz, üretim parkurunuz ve Denser Makine ile ilgili biraz bilgi verir misiniz?

Dener’de aylık makina üretimi, ürün gamına yeni dahil olan makinalarla sürekli artan ivme içerisindedir. Taksan üretim kampüsüne taşınma öncesi dağınık fabrikalarda kısıtlı alanlarda üretim adetlerimiz ayda 100 makinaya yakındı. Taksan yerleşkesine fabrikaların taşınmalarının tamamlanmasıyla ve ürünlerimize yeni katılan CNC işleme merkezleriyle bu sayının mevcudun çok üzerine çıkarılması öngörülmektedir.

Bu rakamlardan yola çıkarsak 2023 hedeflerinizde neler var?

Dener Makine, 44 yılı bulan üretim serüveninde 2023 yılına kadar yıllık üretim kapasitesini; sac işleme makinaları grubunda 2 bin adet, metal işleme makinaları grubunda 8 bin adet olmak üzere toplamda 10 bin adede çıkarmayı hedeflemektedir. 2023 yılında yıllık 50 bin ton döküm üretimi, 10 bin adet makina üretimi ve 3 bin çalışanı ile faaliyetlerini sürdürmeyi planlamaktadır.

Peki, teknolojinin gelişmesi, Endüstri 4.0 derken sanıyorum siz de Fanuc ile bir iş birliğine imza attınız… Fanuc, size hangi konularda destek sağlıyor?

Fanuc, bize lazer rezonatörü, servo motor, CNC kontrolcü, kontrolcüye ait operatör paneli ve operatör ekranı gibi endüstriyel ürünleri satıyor. Bu ürünlere ait yazılım geliştirme, eğitim, yurt içi ve yurt dışı servis gibi konularda bize destek sağlıyor. Ayrıca robot gereken uygulamalarda da yine Fanuc’un destekleriyle Fanuc robotlarını kullanmaktayız.

Fanuc çözümleriyle geliştirdiğiniz fiber lazer kesim makinalarının özellikleri nelerdir? Daha önceki nesil fiberlere göre ne farklar oluştu?

Fanuc ürünleri, birbirleriyle FSSB (Fanuc Servo Serial Bus) fiber haberleşme protokolü üzerinden haberleşmeleri nedeniyle ciddi bir haberleşme hızı avantajı oluşmuştur. Bu da bize “fly cut” uygulamalarında hassasiyet ve hız sağlamış, ayrıca kesim işlemlerinde kesilecek levha üzerinde kesim öncesi gerekli olan daha küçük ön deliklerin oluşturulabilmesine ve ön delik prosesinin hızlı tamamlanmasına imkan sağlamıştır. Lazere atanmış özel CNC kontrolcüsü ve yüksek verimli servo motorları sayesinde de hedeflediğimiz fonksiyonellik ve performansa başarılı şekilde ulaşmış olduk.

Fanuc’u tercih etmenizdeki nedenler nelerdi?

Fanuc, üretmekte olduğumuz makinalarda kullanmakta olduğumuz CNC kontrolcü, servo motor, lazer rezonatörü ve robot gibi ürünlerin hepsini birden yüksek kalite ile üretebilen dünya üzerindeki yegane firmadır. Bu açıdan Fanuc bizim için stratejik bir partnerdir, aynı şekilde biz de ürün çeşitliliğimizle Fanuc’un tüm ürünlerini kullanabilen Türkiye’deki tek makina imalatçısıyız.
Fanuc’u tercih etmemizin ana nedenleri arasında ihtiyaç duyduğumuz tüm kritik ürünler için yüksek kalitede çözümler sunmalarını sayabiliriz. Bize, açık bir platform sunması sayesinde kendi Ar-Ge çalışmalarımız için çok uygun bir geliştirme ortamı oluşturdu. Aynı yüksek hızlı haberleşme protokolü üzerinde ürünlerin geliştirilmiş olması nedeniyle herhangi bir uyum problemi olmadan yüksek hızlı etkili çalışma imkanına sahip olduk. Tüm bu ürünleri tek kaynaktan temin ettiğimiz için tedarik kolaylığımız vardı. Dünya çapında çok sayıda servis merkezinin olması ve kısa sürede etkili servis vermesi de seçimimizde etkili bir kriterdi. Aynı zamanda Fanuc, ürünlerinin her zaman arkasında durabilen bir firma.