Endüstriyel otomasyon sektörünün kritik ekipmanlarından birisi olan AC motor sürücüleri; bilindiği gibi HVAC, su ve atıksu, paketleme, baskı, ekstruder, kağıt, kompresör, tekstil, malzeme işleme gibi bir çok sektörde yoğun olarak kullanılıyor.

DELTA Greentech Elektronik AC Sürücüler Kıdemli Ürün Müdürü Ali Naim Küçük, DELTA’nın imalat sektöründen limanlara, gemilere, inşaatlara ve ağır sanayiye kadar birçok sektör için olmazsa olmaz donanımlardan birisi olan elektrikli vinçler için geliştirdiği AC sürücü çözümlerini ve sağladığı avantajları paylaştı. 

Vinçler dikey hareketten oluşan sabit torklu karakteristiği ile sürücüler için en ağır uygulama tiplerinden birisi olup, uygulamadaki en kritik konulardan bir tanesi yükün kaymadan kaldırılıp / indirilmesi ve taşıma sırasında sallanmanın minimum seviyede tutulmasıdır. Kararlı ve konforlu bir motor sürücü performansı için gelişmiş donanım ve yazılım uyumu şarttır. DELTA’nın ağır şart sürücüleri olan C2000 Plus ve MS300 serileri açık/kapalı çevrim seri imalat ve proses vinçler için en optimum çözümü sunmak üzere tasarlanmıştır.

ZENGİN DONANIM ÖZELLİKLERİ

C2000 Plus serisi 560kW’a kadar geniş güç aralığı, yüksek IO sayıları (10 DI, 3 AI, 2 STO, 2 AO, 2 RO, 2 DO, 1 PO), ladder ile programlanabilen 10k step dahili PLC kapasitesi, gelişmiş Türkçe operatör paneli, açık/kapalı çevrim FOC (Field Oriented Control) motor kontrol algoritması, hassas tork kontrolü gibi mevcut fonksiyonlara ilaveten; SynRM (senkron relüktans motor) kontrolü, korozif ortamlarda en gelişmiş koruma sağlayan IEC60721-3-3 3C3 standardında kart kaplaması, modbus master ile sürücüler arası tork paylaşımı ve stator flux flying catch algoritması ile dönen yükü kusursuz yakalama gibi yeni eklenen özellikleriyle rakiplerinden bir kaç adım öne çıkmaktadır.

MS300 serisi ise 22kW güce kadar sunulan kompakt bir ürün olup, sınıfın en yüksek performanslı serilerinden birisidir. 50°C ortam sıcaklığına kadar güç düşümü olmadan çalışma, 2k step PLC, dahili EMC filtre, frenleme ünitesi, STO SIL2 güvenlik koruması, PM motor desteği, farklı IP koruma opsiyonları (IP20, IP40, IP66) gibi özelliklere sahiptir. 

YÜKSEK PERFORMANS 

C2000 Plus serisi birebir güçte ağır şart yüklenme kapasitesine sahip olup, motor nominal akımına göre 1 dakika %150 ve 3 saniye %180 yüklenebilmektedir. Bunun yanı sıra 0 Hz’de %200 başlangıç torkuyla kalkışlarda yüksek seviyede performans sergilemektedir.

MS300 serisi ise ND (1 dakika %120 In, 3 saniye %150 In) ve HD (1 dakika %150 In, 3 saniye %200 In) seçeneklerine sahip olup, 0.5Hz’de %200 başlangıç torku sağlayabilmektedir.

ÖZEL VİNÇ FONKSİYONLARI

C2000 Plus ve MS300 serileri dahili ana kanca ve mekanik fren kontrol fonksiyonuna sahiptir. 

Daha gelişmiş ve ağır tonajlı tavan ve kule vinçlerinde kullanılan C2000 Plus’da ayrıca gerçek zamanlı anti-sway özelliği bulunmakta olup, taşıma sırasında halata bağlı yükün salınımı özel bir algoritmayla minimum seviyeye indirilmektedir. Anti-sway konfigürasyonunda C2000 Plus serisi ile seri olarak haberleşen yürütme sürücüleri MS300 seçilebilir ve bu şekilde maliyet optimizasyonu yapılmış olur. 

Diğer bir özel fonksiyon ise çift kancalı tavan ve gantry vinçler için olup, çift kanca kullanıldığı durumlarda yükü eşit bir şekilde kaldırmaya imkan sağlayan, şaft senkronizasyonu özelliğidir. Bu özellik, istenildiği zaman devre dışı bırakılarak, kancalar birbirinden bağımsız hareket ettirilebilirler.

Ayrıca, kule vinçleri için geliştirilen yumuşak kalkış özelliği, ağırlığa bağlı olan halatın boşluğu alındıktan sonra yükün aniden kaldırılmasını engelleyen bir fonksiyondur. Operatör ne kadar sert komut gönderirse göndersin, sürücü bu geçiş anını kendisi tespit ederek hız referansını yumuşatmaktadır. Bu sayede halatın kopması ve yükün zarar görmesi gibi olumsuz etkiler ortadan kaldırılmış olur. Bunların yanı sıra limit switch kontrolü, yürütmede vincin kaymasını engelleyen için anti-crab fonksiyonu gibi farklı özellikler de geliştirilmiştir.

ENERJİ VERİMLİĞİ 

DELTA’nın REG2000 ve AFE2000 rejeneratif ürünüyle frenleme direnci yerine alternatif çözümler sağlanabilmektedir. Rejeneratif ürünlerinin yardımıyla kontrol panolarındaki gereksiz ısınmaların, frenleme direnci arızalarının önüne geçilmekte ve enerji verimliliği sağlanmaktadır. Bununla birlikte, enerjinin gittikçe daha değerli bir hal aldığı dünyamızda karbon emisyonları azaltılmaktadır. 

GÜÇLÜ YEREL VE GLOBAL ORGANİZASYON

DELTA olarak sürekli sahada kullanıcılarımızın yanında bulunmaya gayret ediyoruz. Türkiye genelinde bölge satış sorumlusu arkadaşlarımız ve DELTA ürün satış ve teknik destek noktası olarak 19 tane partnerimiz bulunmaktadır. Tüm partnerlerimiz erişim olarak bütün coğrafyamızın kolayca ulaşabileceği merkez lokasyonlarda bulunmaktadır.

NAKAMURA- TOME’NİN YENİ CNC TEZGAHI TÜRKİYE’DE NAKAMURA- TOME’NİN YENİ CNC TEZGAHI TÜRKİYE’DE

Özellikle ürün bulunabilirliğinin kritik önem kazandığı günümüz şartlarında yüksek güçlü sürücüler dahil olmak üzere güçlü lokal ürün stoğu ve global garanti imkanımız ile iş ortaklarımızın her zaman yanındayız. Tayvan’da Ar-Ge ekibimiz ise, müşterilerimize standart dışı proje işlerinde özel çözümler sunulması konusunda büyük destek sağlamaktadır.