Dijitalleşme sürecine sekiz yıl önce caniasERP ile başlayan Data Hidrolik, bugün son derece şeffaf ve verimli bir çalışma ortamında iş süreçlerini gerçekleştiriyor. Denizcilik sektöründe kullanılan hidrolik elektrik tahrikli makinalar üreten Data Hidrolik’ten Planlama Direktörü Kaan Hüroğlu’nu ziyaret ettik. ERP sistemine geçişle birlikte tüm iş süreçlerinin olumlu anlamda değiştiğini ifade eden Hüroğlu ile caniasERP ve TROIA platformunu konuştuk.

Fabrikanızda neden dijitalleşmeye ihtiyaç duydunuz?

2011 yılına kadar dijitalleşme konusuna pek bir vurgu yapmamıştık ancak yönetim danışmanımızın talebiyle bu yönde bir ihtiyacın olduğunu gözlemledik. Araştırma sürecimiz sonrasında caniasERP ile dijital dönüşüm sürecimizi başlattık.

caniasERP’yi nasıl seçtiniz?

Yerli bir yazılım olması tercih nedenlerimiz arasındaydı. Yaptığımız araştırmalar sonucunda bir liste oluşturduk. CaniasERP’yi seçmemizdeki önemli nedenler arasında TROIA üzerinden çalıştırılabiliyor olması ve bizlere açık kodlu sunulması vardı. Ayrıca satış öncesinde de IAS’den ERP sorumlularıyla bir toplantı yaptık. Onlara sunduğumuz senaryolar karşısında çözümleri bizleri oldukça etkiledi.

Sistemin firmanıza entegre olma süreci nasıl ilerledi?

Satınalma departmanızımın entegrasyonuyla süreç başladı. Sırasıyla muhasebe, üretim, depo, satış ve maliyetlendirme bölümlerimiz de sürece dahil oldu. Departmanların caniasERP’ye geçmesinin ardından da bölümlerin birbiriyle konuşabilir hale geçiş süreci tamamlandı.

Kullandığınız platform standart bir çözüm mü yoksa Data Hidrolik özelinde mi geliştirildi?

TROIA platformunun kullanılmasıyla firmamızın ihtiyaçları yönünde bize özel değişiklikler yapıldı. Özellikle bazı kritik noktalara özel olarak müdahale edildi. Böylelikle sistem, bize daha fazla hız ve rekabet avantajı sağlarken süreçlerimize yalınlık getirdi.

Peki, yaşadığınız dijitalleşme süreci sonrasındaki kazanımlarınız ne oldu?

İş süreçlerimiz şeffaflaştı… Mesela satıştaki bir kişi üretimde neler olduğunu anlık gözlemleyebildiği için planlamalarını düzenleyebildi. Ya da kişisel inisiyatifle yapılan işler rasyonelleşti, tüm departmanların sorumlulukları netleşti, şirket içi iletişim olumlu yönde arttı.

Yönetim tarafından bakarsak maliyet analizlerimiz netleşti, stokları daha net görebilme imkanına kavuştuk. Bu aynı zamanda performans değerlendirmemizde de fayda sağladı. Tüm bölümler gözlemlenebilir ve ölçülebilir bir seviyeye ulaştı. Hem mavi hem de beyaz yaka için aynı iş hacmini daha az personelle tamamlama noktasına geldik ve durum bize zaman avantajında da etkili oldu. Ve faydaların en önemlisi de raporlama imkanı sayesinde firmamıza da kurumsal hafıza kattı.

caniasERP’yi başka firmalara önerir misiniz?

Hiç kuşkusuz öneririm… Hatta daha önce de birkaç firma bizim fabrikamıza gelip yerinde incelemek de istedi. Ben bizzat caniasERP’ye referans olabilirim. Gerek caniasERP gerekse IAS ekibinden çok memnunum.