Ethernet tabanlı entegre ağ CC-Link’in dünya genelinde yaygınlaşması için faaliyet göstererek bu teknolojiye uyumlu ürün üreticilerini ve kullanıcılarını aynı çatı altında toplayan CLPA (CC-Link Partner Association), mevcut CC-Link IE’ye dayalı yeni nesil bir ağ olan “CC-Link IE TSN”nin geliştirildiğini açıkladı. CC-Link IE TSN’nin endüstriyel haberleşme sektörünün geleceğe yönelik taleplerini karşılamak için geliştirildiğini ifade eden CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, bu yeni teknolojinin fabrikalardaki iletişim ve kontrol süreçlerinde performans ve fonksiyonelliği güçlendirdiğini belirtti. CC-Link IE TSN’nin operasyonel teknoloji ve IT entegrasyonunu sağlamak için IEEE Ethernet ile ilgili ek standartları içeren Zaman Duyarlı Ağ (TSN: Time Sensitive Network) teknolojisi ile desteklendiğini bildiren Bizel, bu teknolojinin geliştirme metotlarının çeşitlendirilmesi sayesinde farklı türde ekipmanlar için esnek uygulamalara imkan tanıdığını vurguladı. CC-Link IE TSN’nin internet protokolü ve kontrol iletişim teknolojisini kullanarak bilgi iletişimlerinde karma kullanıma geçilmesini sağladığını belirten Bizel, tüm bu özellikler sayesinde IIoT tabanlı akıllı fabrikaların inşası için harcanan zamanın azaltılması ve verimliliğin artırılmasının hedeflendiğini söyledi. 

DÜNYANIN İLK VE TEK GİGABİT HIZINDA ÇALIŞAN ENDÜSTRİYEL HABERLEŞME PLATFORMU

Merkezi Japonya’da bulunan CLPA’nın temel teknolojisi olan CC-Link IE’nin otomasyon alanında dünyanın ilk ve tek gigabit hızında çalışan açık endüstriyel haberleşme platformu olarak Sanayi 4.0 uygulamaları için ideal çözüm sunduğunu belirten Tolga Bizel şu bilgileri paylaştı: “Bugün dünya genelindeki yüzlerce otomasyon ekipmanı üreticisinin sunduğu 1.400'den fazla sertifikalı CC-Link uyumlu ürün bulunuyor. CC-Link endüstriyel networkler ile verimli fabrika ve proses otomasyonu sağlamak amacıyla kontrol ve üretim verilerini yüksek hızda iletiyor. Geleneksel endüstriyel kontrol ağları ile yalnızca bir üreticiye ya da az sayıda üreticiye ait saha cihazlarının kurulumu yapılabilirken, CC-Link gibi açık ağlarla bu sayı yaklaşık olarak 300’e ulaşabiliyor.”

UYGULAMANIN FONKSİYON VE KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

CC-Link IE’nin ilk 1Gbps Ethernet tabanlı açık endüstriyel ağ olarak 2007 yılında hayata geçirildiğini söyleyen Bizel sözlerine şöyle devam etti: “CC-Link IE genel giriş/çıkış kontrolü olarak başladıktan sonra CC-Link IE TSN ile birlikte hareket ve emniyet kontrolü de eklenerek uygulamanın fonksiyon ve kapsamı genişletildi. Zaman paylaşımı metoduyla farklı protokolleri birleştiren standart Ethernet’in geliştirilmiş versiyonu olan Zaman Duyarlı Ağ (TSN) teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olan CC-Link IE TSN, üst düzey IT sistemiyle entegre edildiğinde ve diğer açık ağlarla birleştirildiğinde dahi üretim iletişimi katmanında gerçek zamanlı iletişim sağlayan TSN teknolojisini destekliyor. Makina kontrolü ve bilgi iletişimlerinin tek bir Ethernet kablosunda entegrasyonuna imkan tanıyan TSN teknolojisi, standart Ethernet cihazlarıyla esnek sistem konfigürasyonunun gerçekleştirilmesini sağlıyor. TSN gerçek zamanlı kontrol gerektiren kontrol iletişiminde deterministik mesajlaşma sağlarken, genel Ethernet ile bilgi iletişimini gerçekleştirerek büyük çaplı endüstriyel ağ sistemlerini hayata geçiriyor. Genel üretim sisteminin kontrolünü etkilemeden IT sistemiyle iletişime imkan tanıyan TSN, bir üst katmandaki IT sistemiyle sorunsuz iletişim sağlayarak IIoT sistemi ve Edgecross ile işbirliği yapan bir uç nokta bilişim sisteminin kurulmasını destekliyor.”

CC-Link IE TSN protokolüyle gerçekleştirilen yüksek hızlı kontrol iletişiminin, ekipman ve sistem çevrim süresini azaltarak verimliliği ciddi ölçüde artırdığını anlatan Bizel “Geliştirilen özellikler, kontrol dışı iletişimle (geçici veri) birleştirilen yüksek hızlı ve büyük kapasiteli kontrol iletişiminin (çevrimsel veri) karışımını mümkün hale getiriyor. 1Gbps bant genişliği bu ikisinin bir arada sunulmasını sağlıyor ve ağ hatalarının nedeninin tespit edilmesini kolaylaştırıyor. Bir üretim sahasını kontrol eden ve izleyen sistemin yanı sıra üretim sahasında bilgileri toplayan ve analiz eden sistemin geliştirilmesini basitleştiren teknolojinin farklı sektörlere fayda sağlaması hedefleniyor.” dedi.