Karakoç’ta geçtiğimiz sene kalıpçılara fayda sağlayacak makinalar üzerine çalışmalar sürdürüyordunuz… O noktada ne gibi gelişmeler yaşandı?

Karakoç firması KLP markasıyla prograsif, yüksek tonajlı mekanik presler, transfer presleri, soğuk ve sıcak dövme presleri ile knuckle mekanizmalı mekanik presleri üretiyoruz. Şimdi bunların bir ilerisine gitmek için çalışmaları yoğunlaştırıyoruz. Yelpaze oldukça geniş… Türkiye’de ilk olarak geçtiğimiz sene kalıpçıların önünü açacak yüksek hassasiyet özelliği olan büyük hacimli kalıpların denemeleri ve alıştırmaları için gerekli olan hidrolik try-out presi ürettik. Türkiye’de kalıpçılık oldukça iyi bir noktaya geliyor. Bundan sonra Avrupalı otomotivciler ve diğer sektör talepleri, kalıp projelerini hem teknolojik hem de lojistik anlamında Türkiye yetişmiş iş gücü, mühendislik, tasarım alt yapısı avantajlarını kullanacaktır. Ancak bunun içinde mutlaka kalıpçının atölyesinde olmazsa olmaz denilecek try-out presi olması lazım. Özellikle çekme, hız, kuvvet, hassas paralellik özellikleri ile donatılmış bu presler Avrupalı tedarikçilerin buraya yönlenmelerini cazip hale getirecektir. Link drive preslerin bir üst adımı olan servo mekanik (Volansız, yüksek tork motorlu) 1250 ton kapasiteli servo mekanik presi ürettik ve Türk otomotiv sanayinin kullanımına sunduk. Ayrıca seri üretim hatlarının önemli bir üretim prosesi olan transfer kalıpları ve transfer sistemleri standart ürün gamımız içindedir.

Makina imalat sektörü, ülkemizin en önemli sanayi alanlarına çözümler sunuyor. Bu noktada inovasyon ve Ar-Ge hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Her şeyden önce moral ve motivasyon olmalı. Nitelikli eleman yetiştirilmesi kesinlikle olmazsa olmaz, şart olmalı. Bu elemanların sosyal imkanlarının iyileştirilmesi gereklidir. Global pazarda rekabet edebilmek için en önemli unsurlar olan teknoloji, maliyet, memnuniyet ve marka konularına dikkat edilmesi gerekir. Bunların oluşması içinde mutlaka suretle inovasyon ve Ar-Ge kesinlikle olmalıdır.

Son yaptığınız yatırım veyahut projeniz hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz? İş gündeminizde neler var?

Gerçekleştirdiğimiz herhangi bir yatırım projemiz yok ancak bizim KLP kesici uçlar, takımlar grubumuzun ciddi anlamda yurt dışına açılma projesi var. Gelen yüksek adetli siparişleri karşılamak için 2019 yılında ciddi anlamda yatırım programımız olacak. Bunlar şimdi görüşülüp planlanan süreçlerin içinde ama umarım güzel ülkemizde olumsuz bir gelişme olmaz. Olsa da biz bunun içinden nasıl çıkarız diye düşünüyoruz ve çalışıyoruz.