Türk Eximbank, reeskont kredilerine getirilen kur sabitlemesine ilaveten yeni önlemler aldığını duyurdu. Bu doğrultuda, Türk Eximbank, reeskont kredileri hariç döviz cinsinden kullandırdığı kredilerin tamamını ihracatçıların istediği döviz cinsinden de kullandıracak. İhracatçıların TL kullanımında maruz kaldıkları kur zararları ve çifte işlemler bu uygulamayla sona ermiş olacak.

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Adnan Yıldırım 02,05,2018 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı kararda değişikliğe gidildiğini belirtti. Yıldırım, yapılan değişiklikle döviz kredilerinin doğrudan döviz olarak veya kredi tutarının Türk Lirasına dönüştürülmesi suretiyle kullanılabileceğini söyledi. Adnan Yıldırım bu çerçevede, TCMB reeskont kredileri hariç döviz cinsinden kredilerin döviz olarak da ihracatçılara kullandırılabileceğini ifade etti. Türk Eximbank Genel Müdürü, böylece eski uygulamadaki ihracatçıların döviz kredilerini TL olarak kullanmaktan dolayı maruz kaldıkları kur zararının önüne geçildiğini kaydetti.

İŞLETME SERMAYESİ FİNANSMANI İÇİN YENİ VADE SEÇENEĞİ

Türk Eximbank, ihracatçılara işletme sermayesi finansmanı için de beş yıllık yeni bir vade seçeneği imkanı tanıdı. Bu imkan ihracatçılara işletme sermayesi kredilerinde yeni bir pencere açarak daha uzun vade imkanı sağlıyor.Türk Eximbank'ın sunduğu bu seçenek ihracatçıların uluslararası piyasalarda son dönemde gerçekleştirdiği ve önümüzdeki aylar içinde gerçekleştireceği ilave borçlanmaları kapsıyor.

İLK OLARAK 500 MİLYON DOLAR KARŞILIĞI EURO KREDİ

Söz konusu imkan altı aylık dönemlerde avro cinsinden ve 10 taksit halinde geri ödeme şeklinde olacak. Toplam beş yıl vadeli olan seçenek Euribor+yüzde 3,25 faiz oranı üzerinden ihracatçı şirketlerin hizmetinde olacak. Söz konusu imkanın kullandırımına 28 Mayıs 2018 tarihinden itibaren başlanacak ve yeni açılan pencere dilimler halinde devreye girecek. İlk etapta kullandırılacak olan kredi 500 milyon dolar karşılığı avro cinsinden olacak.

Türk Eximbank ihracatçılara desteğini artırarak sürdürüyor. Bu bağlamda uluslararası para ve sermaye piyasalarından kaynak tedariki çalışmaları kapsamında Sukuk tahvil ihracı çalışmaları sürüyor. Ayrıca Dünya Bankası kuruluşu olan MIGA garantörlüğünde yeni bir fon sağlanması çalışmalarının da hızlandırıldığı öğrenildi.

Eximbank, dün itibariyle de aldığı yeni bir kararı açıkladı. Bu karar Irak, Libya ve Suriye’nin içinde bulunduğu durum nedeniyle bu ülkelere yapılacak ihracatlara iligili önem arz ediyor. Buna göre 4,10,2016’dan önce kullanılan reeskont kredilerinin taahhüt kapatmaları için TCMB tarafından 12 aylık ek süre verildi. Ayrıca ek sürede taahhütünü kapatanlara müeyyide uygulanmayacağı belirtildi.