IFS 2018’de büyüme trendini sürdürürken 2019’a da hızlı başladı. 2019 odaklı gerçekleştirdiğimiz röportajımızda IFS Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Öztürk ile bir araya gelerek IFS 10 hakkında da bilgi aldık.

2019 ajandanızda önem verdiğiniz ana konular neler?

IFS olarak temelde üç alana odaklanmış durumdayız: Bulut servisleri, mobilite ve dijital fabrikalar. Yıllardır üzerinde yoğunlaştığımız akıllı şirketler, akıllı fabrikalar konsepti önümüzdeki yıllarda da odak alanlarımız içinde yer alacak. Entegre ve konuşan makinalar, anlık veri ve karar almayı kolaylaştıran sistemler de gündemimizde. IFS IoT Business Adaptör gibi uygulamamızla, şirketleri Endüstri 4.0 çağına hazır hale getiren çözümler sunmaya devam edeceğiz. ERP çözümlerimizin dışında odaklandığımız bir başka alan da saha servis yönetim çözümleri. Bu alanda gerek şirket satın almaları ile yetkinliklerimizi artırmaya gerekse Ar-Ge çalışmalarımızla fark yaratan çözümler geliştirmeye devam edeceğiz.

Peki bu yıl hangi alanlarda nasıl bir büyüme planınız bulunuyor?

IFS Türkiye olarak 2019'da kurumsal servis yönetimi alanındaki pazar liderliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Türkiye'de aktif olarak ERP kullanan şirketlere de servis ve hizmet yönetimi konusunda katma değerli çözümler sunmaya odaklanacağız. İş ortakları ağımızı genişletmeyi sürdürmek bir diğer odak alanımız olacak. 2018'de lansmanı yapılan IFS 10'u bu yıl Türkiye pazarına da sunacağız. Dolayısıyla bulut, mobilite gibi teknolojilerde müşterilerimize önemli avantajlar sağlayacağımızı düşünüyorum. IFS 10 aynı zamanda yapay zeka fonksiyonlarını da içeren bir ürün. Dolayısıyla IFS kullanan müşterilerimizin özellikle verilerin işlenmesi ve otomatikleştirilmesi konularında fayda sağlayacağı görüşündeyiz.

2019 yılında ne kadarlık ciro artışı hedefiniz bulunuyor?

IFS Global 2018'i rekor seviyede sonuçlarla tamamladı ve 606 milyon Dolar'ı aşan net geliri ile geçen yıla oranla yüzde 23 büyüdü. Bulut ve SaaS gelirlerimizde yüzde 300 artış oldu. Lisans gelirlerimiz ise geçen yıla oranla yüzde 22 arttı. Karlı gelir artışıyla güçlü yatırımlar yaptığımız 2018'de şirketimizin FAVÖK'ü, geçen yıla oranla yüzde 27 oranında bir iyileşme sağlayarak yüzde 21 değerine ulaştı. IFS olarak 2018'de elde ettiğimiz ivmeden yararlanarak, 2019 yılına yepyeni hedeflerle ve müşterilerimizin rehberlik ettiği bir gelecek vizyonuyla girdik. Bu yıl da güçlü olduğumuz pazarlarda liderliğimizi sürdüreceğiz. Hedefimiz daha fazla şirketin dijital dönüşümüne rehberlik ederek, başarılı büyüme ivmemizi rekor rakamlarla sürdürmek. 

IFS Türkiye için 2018 yılı nasıl geçti?

IFS Türkiye olarak 2018 yılında danışmanlık, bakım gelirleri ve yeni lisans satışları başta olmak üzere toplamda büyüme trendimizi sürdürdük ve yılı yaklaşık yüzde 15 büyüme oranıyla kapattık. 2018, özellikle mevcut müşterilerde yeni fırsatlar yakaladığımız bir yıl oldu. Şirket olarak farklı sektörlerden, ağırlıklı olarak ihracat yapan şirketlerle çalışıyoruz. Onların yeni fırsatlar yakaladığı ve başarılı büyüme rakamlarına ulaştığı 2018, bizim de onlar için yeni modüller, uygulamalar devreye aldığımız başarılı bir yıl oldu. 2018'de Gebze'de bir Ar-Ge Merkezi kurduk. Teknik ve bakım ekibini bu merkeze taşıdık. 2018'deki en önemli gelişmelerden biri de IFS 10 oldu. Normalde yeni versiyonlar, tüm testlerini tamamladıktan sonra (bu da yaklaşık bir yıl sürüyor) piyasaya sunuluyor. IFS 10'u, çok daha hızlı şekilde testlerini tamamlayarak üzerinde çalıştığımız önemli bir projede kullanmak üzere dünya ile aynı anda ülkemizde de uygulamaya aldık. 2018'in bir diğer önemli gelişmesi İsveç kökenli yatırımcı bir şirketin IFS'in ana yatırımcılarından biri olması oldu. Böylelikle başta marka bilinirliği ve pazarlama alanlarında olmak üzere uluslararası bir yatırımcının desteğini aldık. IFS kadrosuna, farklı sektörlerde üst düzey yöneticiler de katılmış oldu. Şirketimiz küresel arenada çok daha etkili uluslararası bir şirket olma yolunda önemli bir adım attı. IFS 2018 yılında da küresel iş ortakları ağını büyütmeye devam etti. Bu alanda ciddi yatırımlar yapılıyor. IFS Türkiye olarak biz de iş ortakları ağımızı genişletmeye ve onlarla birlikte büyümeye devam ediyoruz.

Uzun vadede 5 yıl içinde şirketinizi Türkiye'de ve dünyada nasıl konumluyorsunuz?

Orta ve büyük ölçekli hizmet verdiğimiz işletme sayısını artırmayı hedefliyoruz. Müşterilerimizi ‘akıllı şirket’ haline getirmek, büyüme stratejimizin özünde yer alıyor. Cirosal ya da personel büyüklükten ziyade rekabette öncü, hızlı, dinamik, kendi kurallarını kendi koyan ve vizyoner bakış açısına sahip firmalar oluşturmayı hedefledik. İşletmelerin hızını dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 artıracak. IFS olarak önümüzdeki yıllarda da bunun öncülüğünü yapacak, dijital dönüşümün kaldıraç etkisi ile büyümek isteyen şirketlerle birlikte biz de büyüyeceğiz.