Boeing ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), Boeing’in tek koridorlu uçak ailesi Boeing 737’lerin motor kapağının üretimi ve tedariki için sözleşme imzaladı.

2025 YILINDAN İTİBAREN BAŞLAYACAK

İki firma arasında imzalanan sözleşme, aynı zamanda TUSAŞ’ın Boeing Ticari Uçaklar portföyünü de genişletmesini sağlayacak.

İki firma arasında yakın sanayi iş birliği, 737 programının performansını ve finansman gücünü artırırken, uzun yıllara dayanan ticari ilişkiyi üst seviyeye taşıyor.

Söz konusu sözleşme ile TUSAŞ’ın 2025 yılından itibaren üretilen tüm Boeing 737 uçakları için aylık motor kapağı üretiminin yarısını karşılaması öngörülüyor.

"YENİ BİR YETKİNLİĞİ DAHA ŞİRKETİMİZE KAZANDIRIYORUZ"

Anlaşmaya ilişkin açıklamalarda bulunan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, firmalarının yarım asırlık deneyimi ile hava yapısalları alanında kendini kanıtlayan üreticiler arasında yer aldığını, Türkiye'nin havacılık alanında beka projelerini üretmelerinin yanı sıra dünyanın önde gelen hava platformu üreticileri için de yüksek kaliteli kritik üretimler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Anlaşma çerçevesinde üretimini yapacakları motor kapağı konusunda heyecanlı olduklarını kaydeden Prof. Dr. Kotil, "Yeni bir yetkinliği daha şirketimize kazandırıyoruz. Bu iş birliğinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımı ve Boeing yetkililerini tebrik ediyorum." dedi.

"TÜRK HAVACILIK SANAYİNİN KABİLİYETİNİ YANSITIYOR"

Konuyla ilgili olarak  Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın ise, Boeing’in stratejik büyüme ülkeleri arasında bulunan ve önemli bir sanayi ve teknoloji ortağı olan Türkiye’nin, küresel havacılık sektörüne büyük katkılar sağlama potansiyeli olduğuna inandıklarını belirtti.

Boeing'in Türkiye ile birlikte birkaç yıl önce uygulamaya aldığı "Milli Havacılık Planı" ile Türkiye'deki varlığını, yatırımlarını ve tedarik zincirini genişlettiğini anımsatan Sargın, "737 motor kapağı üretimi için TUSAŞ’ın seçilmesi, Boeing’in Türkiye ile olan stratejik ortaklığını ve Türk havacılık sanayiinin dünya standartlarındaki kabiliyetini yansıtmaktadır." ifadelerini kullandı.

ÜRETİM, ANKARA'DAKİ FABRİKADA YAPILACAK

Bahsi geçen modelin motor kapaklarının üretimi, firmanın halihazırda Boeing için 787 Dreamliner irtifa dümeni, 737 irtifa dümeni, kuyruk yatay hücum kenarı ve kargo panelini ürettiği yıllardır uçan Boeing uçakları için birçok parça ve komponent teslimatını gerçekleştirdiği Ankara’daki üretim tesislerinde yapılacak.