Otomotiv yan sanayinde 1974 yılından bu yana orijinal ekipman üreticisi olarak hizmet veren Birinci Otomotiv, çeşitli lokasyonlarda hizmet sunduktan sonra 2013 yılında bugün konumlandığı Kocaeli’ndeki TAYSAD OSB’deki fabrikasına taşındı. Firmanın Fabrika Müdürü Ayhan Öztürk üretim parkurlarıyla ilgili olarak “Bizim için şu anda hız önemli. Ayrıca hassasiyet, otomotiv sektöründe mühimdir, sürekli toleranslar artış gösteriyor. Toleransların sürekliliğini sağlamak gerekiyor.” dedi.

Siz yerli bir markasınız, üretim parkurunuzda ne tip tezgahlar bulunuyor ve hangi markalarla iş birliği yapıyorsunuz?

Ağırlıklı olarak yabancı tezgah var. Goodway-Tezmaksan, Mazak-Form CNC gibi çeşitli markalarla iş birliğimiz bulunuyor. Özellikle buraya taşınmamızın sonrasında tezgah kapasitemiz nerdeyse üç katına çıktı. Bizim parkurumuza bir tezgah girdiyse ve eğer o tezgahtan memnunsak diğerlerini de aynı markadan almaya çalışıyoruz ki yedek parça ve servisi tek kalemden ilerleyebilsin. Şu sıralar yavaş yavaş verimliliği düşük tezgahları yüksek olanlarla değiştiriyoruz.

Birinci Otomotiv’in Endüstri 4.0’a bakış açısı nedir?

Bir plan çalışması dahilinde projelendirmelerimiz devam ediyor. Endüstri 4.0 için daha başlangıç aşamasındayız. Endüstri 4.0’da otonom sistemlerin devreye girmesi, tezgahların ve programların kendi kendine yükleniyor olmasıyla insan faktörünün azalması konuşuluyor. Biz daha bu sürecin ülke olarak da, sektör olarak da çok daha başındayız. Yani tezgahlarımızı haberleşme sürecindeyiz. Üretim kayıtlarımızın bir kısmı manuel iken diğer kısmı da kendi yazdığımız ERP sistem üzerinden toplanıyor. Tüm süreci otomatikleştirip haberleşmesini sağlamak önümüzdeki yılların projesi olarak karşımızda duruyor.

Son olarak iş gündeminizde ne var? Yatırım hedeflerinize değinir misiniz?

Şu anda yıl sonu olduğu için bütçe var. Yeni tezgah yatırımları için hazırlanıyoruz. 2019 içerisinde yeni tezgah alımlarımızla ihracatımızı artırma yönünde çalışmalarımız olacak.