SANAYİNİN KOLEKTİF GÜCÜ "MAKİNA HANGAR" AÇILDI SANAYİNİN KOLEKTİF GÜCÜ "MAKİNA HANGAR" AÇILDI

Bilkent Üniversitesi ve Nurol Makina rehberliğinde hayata geçirilen proje ile savunma sanayisinde kullanılan araçların, yollardaki çukur ve kasisleri tespit ederek konumlarını gerçek zamanlı olarak sürücüye iletmesine olanak tanıyan bir çözüm geliştirildi. 

İKİ KAMERA İLE YOL ENGEBE TESPİTİ PROJESİ

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü ve sanayinin önde gelen firmalarının iş birliğiyle yürütülen "Sanayi Odaklı Bitirme Projeleri" etkinliğinde bir dizi teknolojik çözüm üretildi. Söz konusu projelerden biri de Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı üreticilerinden Nurol Makina'nın rehberliğinde yürütüldü.

Bölüm öğrencileri Barış Aşkın, Şafak Çallıoğlu, Emirhan İlhan, Fatih Berkay Sarpkaya, Muhammed Ustaömeroğlu, Yavuz Yarıcı; Prof. Dr. Levent Onural'ın akademik, Talha Kaan Topuz'un şirket danışmanlığında "İki Kamera İle Mesafe Haritası Çıkarımı ve Yol Engebe Tespiti Projesi" hayata geçirildi.

GERÇEK ZAMANLI OLARAK SÜRÜCÜYE İLETİLİYOR

Proje ile yollardaki çukur ve kasislerin tespit edilip konumlarının gerçek zamanlı olarak sürücüye aktarılması hedeflendi.

Bunun için geliştirilen çözümde, stereo kameradan alınan gerçek zamanlı görüntü verisi kişisel bilgisayarlarla işleniyor. İlk olarak derin öğrenme tabanlı nesne tespit yöntemleriyle hedef nesnelerin görüntüdeki yerleri belirleniyor. Ardından kameralardan gelen görüntüler arasındaki  eşitsizlik haritası çıkartılarak tespiti yapılan nesnelerin kameraya uzaklığı bulunuyor.

Nesnelerin, görüntü üzerinde belirlenen yerleri ve kameraya olan mesafeleri gerçek zamanlı görüntü kareleri üzerinde eşleniyor ve iki boyutlu bir haritaya yansıtılıyor. Harita üzerinde, tespit edilen nesneler ve araca olan uzaklık bilgileri görülüyor.

20 METREDEN NESNE TESPİTİ VE UZAKLIK TAHMİNİ SAĞLIYOR

Söz konusu projenin çıktıları, sürücülü ve sürücüsüz tekli araçlarda veya sürü sistemlerinde kullanılabilecek.

Projenin sonunda elde edilen nihai ürün 20 metreden nesne tespitine ve uzaklık tahminine imkan veriyor. Ayrıca sürecek çalışmalarla da sistemin yetenekleri artırılabilecek.

EL YAPIMI PATLAYICILARIN FARK EDİLMESİNİ MÜMKÜN KILIYOR 

Proje ile geliştirilen çözüm, askeri araç ve konvoylar için intikaller ve operasyon sahasındaki en ciddi riskler arasından bulunan yollara döşenen el yapımı patlayıcı tehlikesinin önceden fark edilmesini de mümkün hale getirecek.

Bu tür saldırı girişimleri esnasında el yapımı patlayıcı döşenirken yolda oluşan çukur ve tümsekler fark edilebileceği için şüpheli durumlarda araç ve konvoy güvenliğiyle ilgili önlem alınması da sağlanacak. (AA)