Ülkemizin önde gelen, dünya pazarında yer etmiş önemli beyaz eşya ve elektrikli ev aletleri üreticilerinde kompresörleriyle yer aldıklarını kaydeden Kaeser Kompresörleri Bölüm Müdürü ve Topkapı Endüstri İcra Kurulu Üyesi Makine Mühendisi Barış Yaşar Aktaş, “Kaeser müşterisi olmayan, ülkemizin önemli bir elektronik ve beyaz eşya üreticisinde yaptığımız basınçlı hava etüdü neticesinde çok büyük tasarruf imkanını kendilerine sunduk ve bunu da kompresörlerimizi işletmeye aldıktan sonra bağımsız bir firma tarafından yapılan ölçümler ile kanıtladık” dedi.

Şimdi müşterilerinin, hem aldıkları üründen ve yaptıkları tasarruftan hem de aldıkları hizmetten dolayı çok memnun olduklarını açıklayan Aktaş ile 2022 yılı iş gündemlerini konuştuk. 

2022 yılı iş gündeminizi paylaşır mısınız? Yeni yatırım planlarınız var mı?

Topkapı Endüstri olarak distribütörü olduğumuz Alman Kaeser Kompresörleri ve Avusturya’dan Innio Jenbacher Gaz Motorları ile ülkemiz sanayisine makina, ekipman, servis ve mühendislik hizmetleri sağlamaya devam ediyoruz. Son dönemde oldukça yükselen enerji maliyetleri göz önüne alındığında temsilcisi olduğumuz markaların değeri, kullanıcıya sağladığı tasarruf ile yarattığı farkın önemi çok daha belirgin hal aldı. Bu da markalarımıza olan talebi ve teveccühü arttırıyor. Özellikle 2021 yılı şirketimiz adına çok yoğun ve başarılı bir yıl olarak geçti. Bu nedenle tüm şirket çalışanlarımıza ve bölge bayilerimize katkılarından dolayı, bizi tercih eden müşterilerimize de güvenlerinden dolayı tekrar teşekkür etmek isterim.

Ancak 2022 dünya için daha zorlayıcı bir yıl olacak gibi görünüyor. Bir yandan ülkemizdeki ekonomik gelişmeler ve kur hareketleri, diğer yandan pandemi sürecinde oluşan dünya genelindeki tedarik zinciri problemleri, hammadde - petrol fiyatındaki artışlar ve en son Rusya–Ukrayna arasındaki savaş süreci gündemin sürekli değişmesine ve şartların zorlaşmasına neden oluyor. Umarız bu olumsuz süreçler bir an önce sona erer. Biz, hem aldığımız gerekli önlemler sayesinde hem de şirketimizin güçlü yapısı, tecrübeli yönetimi, genç ve dinamik kadrosu ile işlerimizi başarılı bir şekilde sürdürmeye devam edeceğimize inanıyoruz.

Topkapı Endüstri olarak 2022 yatırımlarımıza planladığımız şekilde başladık. Her yıl büyüyen kadromuz, artan ekipman ve envanter seviyemiz nedeni ile ofis yerleşkemizde ve depo alanlarımızda yenilenmeye gittik. Kapalı depo alanımıza ve merkez ofis bölümümüze toplam 1.000 metrekareye yakın ilave yeni alan ekledik. Bir yandan yeni ofislerin inşası ve tadilatı devam ederken, diğer yandan şirket merkezimizde hem son kullanıcılar hem de kendi çalışanlarımız için kullanıma alacağımız yeni eğitim merkezimizin planlamaları devam ediyor. Burada hem Kojenerasyon Sistemleri için hem de Basınçlı Hava İstasyonu Ekipmanları için tüm teorik ve kullanıcıya yönelik eğitimler uygulamalı olarak verilebilecek. Kaeser Akademi adı altında vermekte olduğumuz basınçlı hava eğitimlerimizi burada devam ettireceğiz. Eğitim talep eden tüm basınçlı hava kullanıcılarına kapımız açık olacaktır.

SANAYİNİN KOLEKTİF GÜCÜ "MAKİNA HANGAR" AÇILDI SANAYİNİN KOLEKTİF GÜCÜ "MAKİNA HANGAR" AÇILDI

Bu yıl sektöre yeni sunduğunuz ürün grupları neler? Hangi özellikleriyle öne çıkıyorlar? Fabrikalarda verimliliğin artışına nasıl katkı sağlıyorlar? 

Bu sene, mevcut ürün gruplarımız içinde Kaeser Vidalı Kompresör ve Kurutucularımıza göre bilinirliği nispeten az olan “Turbo Blower”larımızı, “Dizel Seyyar Kompresörler”imizi ve sanayinin bir çok alanında kullanılan “Yerinde Azot ve Oksijen Gazlarının Üretim Tesisleri”nin pazara daha aktif sunulmasını ön plana aldık. Tüm ürün gruplarımızda olduğu gibi bu ürünlerle de son kullanıcılar daha az enerji tüketerek daha fazla basınçlı hava elde edecekleri, uzun ömürlü ve sağlam ekipmanlara sahip olurken, diğer yandan Topkapı Endüstri’nin yetkin ve güvenilir servis ve mühendislik hizmetlerine ulaşmış olacaklar. 

Küçük Ev Aletleri sektörü özelinde sunduğunuz bir çözüm var mı? Böyle bir projeyi ve çıktılarını okuyucularımızla paylaşır mısınız? 

Basınçlı hava, sanayinin her sektöründe kullanılan pahalı ve önemli bir enerji türü. Bu nedenle genel çözümler yerine her işletmenin tüketim şartlarına ve istenilen basınçlı hava kalitesine göre terzi işi çözümler üretmenin doğru olduğuna inanıyoruz. Sahada “Kompresörcü” olarak değil “Basınçlı Hava Mühendisliği” yapan ve müşterisinin ihtiyacını doğru analiz ederek doğru çözüm üretmeye çalışan mühendisler olarak bulunuyoruz. Maalesef sahada sıkça yanlış yönlendirilmiş örneklere üzülerek şahit oluyoruz. Ülkemiz enerji anlamında dışa bağımlı ve bu nedenle enerji tasarrufu her birimizin asli vatandaşlık görevlerinden. Birçok fabrikada elektrik enerjisi tüketiminde kompresörler ister istemez ilk sıralarda, bu nedenle buralarda kompresör ve kurutucu seçiminden, basınçlı hava tesisatının planlanmasına, atık ısı ve geri kazanım ve otomasyon sisteminin etkin bir şekilde kurulmasına kadar üzerimize önemli bir görev düşüyor. 

Ülkemizin önde gelen, dünya pazarında yer etmiş önemli beyaz eşya ve elektrikli ev aletleri üreticilerinde kompresörlerimiz tercih ediliyor. En son 2021 sene sonunda Kaeser müşterisi olmayan, ülkemizin önemli bir elektronik ve beyaz eşya üreticisinde yaptığımız basınçlı hava etüdü neticesinde çok büyük tasarruf imkanını kendilerine sunduk ve bunu da kompresörlerimizi işletmeye aldıktan sonra bağımsız bir firma tarafından yapılan ölçümler ile kanıtladık. Şimdi hem aldıkları üründen, hem yaptıkları tasarruftan hem de bizlerden aldıkları hizmetten dolayı çok memnunlar. Bizim içinde çok güzel ve kıymetli bir referans tesis oldu.