Savunma sanayi tarafına daha da ağırlık vereceklerini ifade eden Ata Arms Satış ve Pazarlama Müdürü Kerem Ersoy’u yerinde ziyaret ettik. Yüzde 75’den fazla bir oranla ihracat gerçekleştiren firmanın İstanbul Çekmeköy’de bulunan fabrikasını ziyaret ettik.

Üretimleriniz ne kadarlık bir alanda gerçekleşiyor?

Buradaki üretimler kapalı alanımız olan 10 bin 500 metrekarelik bir alanda gerçekleşiyor. Ahşap bölümümüz İMES’te bulunuyor ancak onun haricinde montajdan kalıba tüm işlemlerimiz buradaki fabrikamızda yapılıyor. İlerleyen dönem için fabrikanın taşınması gibi bir durumumuz olabilir. Söz konusu dönemde tüm bileşenlerimizle aynı çatı altında olmayı hedefliyoruz. 

Daha çok ihracat odaklı çalışıyorsunuz sanırım…

Evet, zaten bizim üretimimizin yüzde 75’ini ihracat oluşturuyor. Av tüfeği kısmında gelişmiş ülkelerle çalışırken savunma sanayi kısmımızı bu ülkeler oluşturmuyor. Batı Avrupa, Uzak Doğu gibi ülkeler hedef ülkelerimiz arasında bulunuyor. 

Son dönemde iş gündeminizde ne var?

İngiltere’den yeni döndük, o bölge ile yoğun çalışmalarımız mevcut. Avrupa’da Fransa, Almanya iyi olduğumuz pazarlar arasında yer alıyor. Özellikle poze hattını büyütmeyi düşünüyoruz. Savunma sanayinde yeni ürünler çıkarmayı hedefliyoruz. 

Ata Arms, Türkiye çapında da ilk kez üretilen ürünler konusunda çeşitli başarılar kaydetti. Bu çerçevede inovasyona bakış açınız nedir? 

Ata Arms hep ilkleri başarmış bir firmadır. İlk yarı otomatiği, ilk pozeyi, ilk av tüfeğini, ilk kırmayı, çifteyi hep Rahmetli Celal Beyler üretti. Dolayısıyla kendisi inovatif ürünleri düşünen bir yapıya sahipti. Keza oğulları da aynı şekilde… Av tüfeğinden, keskin nişancı tüfeğine; yarı otomatik derken bunun farklı farklı örnekleri var. 
Mesela bomba atarda dünyada yalnızca FN (fabrique nationale de herstal) adıyla üretilen çift yöne açılabilen bir ürün var, bir de bu ürün bizde var. Yani dünyada iki firmada var ve bunlardan biri de Ata! Bu sayede birçok ihaleyi rahatlıkla alabiliyoruz. 

2019 hedefleriniz nelerdir?

Ata Arms uzun yıllar av tüfeği tarafında faaliyet gösterdi. Ancak av tüfeği üretirken dahi Silahlı Kuvvetlerle, polislerle, jandarmalarla çalışmalarımız oldu. Pompalı tüfek üretimi gibi…. Şu an daha fazla askeri tip ürünlerimiz olduğu için savunma sanayine daha fazla iş yapar pozisyondayız. Dolayısıyla 2019 yılında savunma sanayinde daha aktif bir şekilde faaliyet gösteriyor olacağız. Katılacağımız fuarlar ve çeşitli etkinlikler var.