Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Ford Otosan ve Koç Holding'in yeni yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ali Koç, olağanüstü güç şartların olduğu bir dönemde en büyük otomotiv yatırımlarını peş peşe açıkladıklarını, Türkiye'de otomotiv sanayinin dönüşümüne stratejik atılımlarla liderlik ettiklerini vurguladı.

"ÜLKEMİZE OLAN İNANCIMIZLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ"

Koç Holding, otomotiv endüstrisinde gelişen fırsatların incelenmesine yönelik çalışmaları çerçevesinde, Ford Motor Company, SK On Co., Ltd. ortaklığı ile Ankara'da gerçekleştirilmesi planlanan batarya üretimi yatırımına Koç Topluluğu'nun katılması konusunda bağlayıcı olmayan bir mutabakat anlaşması imzaladıklarını duyururken, Ford Otosan ise Ford'un Avrupa'daki en verimli fabrikalarından olan Romanya'daki Craiova fabrikasını bünyesine katmak üzere Ford ile anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, söz konusu iki büyük yatırım hakkında konuştu. Yaptığı yazılı açıklamada dünyadaki belirsiz ortama karşın Türkiye'ye olan inançlarıyla tüm güçleriyle çalıştıklarını her zaman vurguladıklarını ifade etti.

"ULUSLARARASI BİR ÜRETİM ŞİRKETİ OLACAK"

Koç, geçtiğimiz sene Ford Otosan Kocaeli fabrikalarını Türkiye'nin bataryası dahil ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi haline getirecek yatırımlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan ile açıklarken,  yatırımın ileriye dönük stratejik bir hamle olarak gördüklerini anımsatarak, firmalarının gerek Koç Holding'i gerekse Türkiye'yi gururlandırmayı sürdürdüğünü söyledi.

Koç, Romanya'daki üretim sorumlulukları ile firmalarının global bir üretim şirketi haline geleceğini, Avrupa'nın en büyük ticari araç üretim üssü unvanını kuvvetlendireceğini dile getirdi.

SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI

"YATIRIMIN İLK ADIMI OLARAK TARİHE GEÇECEK"

Ali Koç, Koç Holding ile Ford ve SK On Co., Ltd.'nin imzaladığı mutabakat ile ilgili de "Batarya üretiminde Türkiye'ye çok önemli bir küresel rekabet avantajı sağlayacak yatırımın ilk adımı olarak tarihe geçecek. Süreçteki yönlendirmeleri ve destekleri için Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'ne, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ve Sayın Bakanımıza içtenlikle teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

Koç Topluluğu'nun tarihindeki en büyük otomotiv yatırımlarını birbiri ardına açıklamaya devam ettiklerini kaydeden Koç, Türkiye'nin otomotiv sanayisinde rekabet gücünü artırmak, ülkenin küresel bir merkeze dönüşmesi ve dünyanın belirli oyuncuları arasında yer almasının en büyük hedefleri olduğunu vurguladı.

"İŞ BİRLİĞİMİZ, GELECEĞE DÖNÜK YATIRIM FIRSATLARINA İMKAN VERİYOR"

Markanın  Romanya'daki Craiova üretim tesisinin bünyelerine dahil olması ile bir yandan Türkiye ekonomisine katkıyı artırırken, diğer yandan da global rekabet avantajı sağlayacak ileri teknolojiler üzerine çalışmaya devam edeceklerini bildiren Koç, firmalarının Avrupa'nın en büyük ticari araç üreticisi unvanını pekiştireceğini kaydetti.

"Tasarımı ve mühendisliği tümüyle Ford Otosan'a ait olacak yeni nesil Courier aracını ve tam elektrikli versiyonunu Craiova'da üretecek. Yanı sıra Ford Puma ve yeni tam elektrikli versiyonunu ve 1.0 litre EcoBoost motorların üretimini de gerçekleştirecek" diyen Ali Koç, sektörde gelişen fırsatları yakından takip ettiklerini ifade etti.

Koç, iş ortakları Ford ile­ 100 yıla yaklaşan güçlü iş birliklerinin ileriye dönük stratejik yatırım fırsatlarına da olanak tanıdığını değerlendirmesinde yer verdi. (AA)