Bir MDF pano imalatçısı taşlama tezgahındaki iş merdanesinde özel NSK oynak makaralı rulmanlarını kullanmaya başlamasıyla, kullanmakta olduğu rulmanların 2-3 aylık ömrünü bir yıldan fazlaya uzatarak duruş sürelerinden ve yıllık rulman tüketiminden kaynaklanan maliyetlerden 13.400 Euro tasarruf sağladı.

Ağaç işleme makinelerindeki şok yükleri ve titreşim, rulmanların genel performansını etkileyebilecek yaygın sorunlardır. Rulmanların her 2-3 ayda bir bozulmasından şikayetçi MDF pano imalatçısı da NSK'ya ve onun AIP Katma Değer Programının uzmanlığına başvurdu. Fabrika rulmanların ömrünü en az bir yıla çıkarmayı hedefledi, böylece yalnızca planlı duruşlardan ve bakımdan fazlası gerekmeyecekti. NSK’nın uzman mühendisleri uygulama üzerinde kapsamlı bir inceleme başlatarak taşlama tezgahının tasarımını ve çalışma koşullarını titizlikle tetkik etti. Gözlemler sonucunda rulmanlardaki arızanın nedeninin şok yükler ve titreşim olduğu belirlendi ve NSK test için sağlanmış olan özel titreşime uygun oynak makaralı rulman serisinin monte edilmesini önerdi.

Denemelerin ardından rulman ömrünün 10.000 saate kadar uzadığı görüldü. Rulman ömründeki bu uzama da MDF tesisinin beklentilerini karşılıyordu. Daha öncesinde operasyonun durmasına ve
rulman tüketimine bağlı olarak oluşan 13.400 Euro tutarındaki maliyet de böylece ortadan kalkmış oldu. 14 aylık çalışma sonunda, NSK rulmanları planlı bir bakım rutini kapsamında değiştirildi. NSK'nın uzun ömürlü, titreşime uygun oynak makaralı rulman serisi, tekrarlayan titreşimin özellikle sorun oluşturduğu zorlu çalışma koşullarına dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Rulmanlar hassas işlenmiş, tok, tek parçalı bir pirinç kafesle birlikte temin edilir. NSK rulmanlarının diğer özellikleri arasında makaralar ve iç/dış bileziklerdeki kaliteli yüzey finişi ve titreşime ve şok yüklere bağlı çatlakların önlenmesi için makarların özellikle ısıl işlemden geçmiş olması sayılabilir. Bu özelliklere bağlı olarak, NSK’nın titreşime uygun oynak makaralı rulman serisinin servis ömrü alışılagelmiş rulmanlara kıyasla en az iki kat daha uzundur ve dinamik ve statik yük dereceleri de 1.25 kat fazladır. Bu rulmanlar 40 ile 200 mm arasındaki çaplar için tedarik edilebilir.