ABM Greiffenberger Hareket Sistemleri Türkiye Ülke Müdürü Cenkay Angıç, "Türkiye’de de son senelerde emin adımlarla gelişen ve sürekli büyüme gösteren ‘elektrikli araçlar’ sektörü uygulamalarına özel, düşük voltajlı ve akü beslemeli AC motorlar üretiyoruz." dedi. 

Avrupa’da fosil yakıtlı araçlar yerine kullanılmaya başlanılan, her geçen gün üretim sayılarının arttığı ve çoğu araç üreticilerinin artık elektrikli versiyonlar ile piyasaya çıkmasıyla birlikte Türkiye'de de bu alanda ciddi yatırımlar yapılmaya başlandığını kaydeden Angıç, “Bilhassa fabrika içi/dışı ulaşımı, e-ticaret, kargo ve diğer hizmet sektörü bileşenlerinde elektrikli araç kullanılması projeleri artık ön plana çıktı. Biz de gelişen elektrikli araçlar sektörü uygulamalarına özel, düşük voltajlı ve akü beslemeli AC motorlar üretiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Firmanız, pandeminin damga vurduğu 2020 yılına göre 2021’in ilk yarısını nasıl tamamladı? İş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz.  

Küresel pandeminin etkisiyle beklemeye alınan tüm birikmiş taleplerin devreye alınmasıyla birlikte çok yoğun bir 2021 yılı geçiriyoruz. Müşterilerimizin taleplerini yerine getirmeye çalışmakla beraber diğer yandan da global anlamda yaşanılan hammadde yetersizliği, bilhassa çelik ve bakır üretimindeki yetersizlikler, komponent ve yarı mamül eksiklikleri hem bizi hem de diğer üreticileri olumsuz yönde etikilemekte.  Yaşanılan talep patlaması malzeme tedariğini zora sokuyor. Bu anlamda gerekli tüm önlemleri aldık, alıyoruz. Gerek insan gücü gerekse makina, tezgah gibi ilave yatırımlarla bu zorlu süreci yönetmeye çalışıyoruz. Şu anda üretim kapasitemizin yüzde 30 yukarısı kadar elimizde ön siparişi alınmış yeni proje var. Beklentilerimizin oldukça üstünde geçen bir 2021 yılı yaşıyoruz. Bu ivmenin 2022 yılı ortalarına kadar benzer hızla süreceğini öngörmekteyiz.

Tahrik Sistemleri uzmanı şirket 2021 yılında hangi yeni ürünleriyle pazarda yerini aldı? Özellikle hangi sektör ve uygulamalar odağınızda? 

En iddialı olduğumuz sektör ‘vinç imalat sektörü’. Uygulamaya özel ürettiğimiz ürünlerimiz sahada başarıyla ve sorunsuz şekilde çalışmakta. Bilhassa yeni fabrika yatırımları ve kurulumlarında pazarın en aranılan tedarikçilerinden biri konumundayız. Mevcut müşterilerimizin bize göstermiş olduğu yakın ilgi ve yaklaşımdan dolayı gayet mutluyuz. Bu durumu devam ettirebilmek için de var gücümüzle çalışıyoruz. Bir de dünyadaki değişimle birlikte Türkiye’de de son senelerde artış gösteren ‘elektrikli araçlar’ sektörü var. Emin adımlarla gelişen ve sürekli büyüme gösteren bir sektör. Bu tip uygulamalara özel, düşük voltajlı ve akü beslemeli AC motorlar üretiyoruz. Avrupa’da fosil yakıtlı araçlar yerine kullanılmaya başlanılan, her geçen gün üretim sayılarının arttığı ve çoğu araç üreticilerinin artık elektrikli versiyonlar ile piyasaya çıkıyor oluşuyla birlikte artık ülkemizde de bu alanda ciddi yatırımlar yapılmaya başlandı. Bilhassa fabrika içi/dışı ulaşımı, e-ticaret, kargo ve diğer hizmet sektörü bileşenlerinde elektrikli araç kullanılması projeleri artık ön plana çıktı. Sürekli gelişen ve büyüyen bu pazarda Türkiye de önemli oyunculardan biri olmak adına emin adımlarla ilerliyor.

Son dönem gerçekleştirdiğiniz, ürünlerinizin kullanıldığı bir projeyi ve müşterinizin elde ettiği, ölçümlediği avantajları paylaşır mısınız? 

2021 yılında birbirinden değerli ve önemli projelerde yer aldık, alıyoruz. Yeni projelerimizin çoğunu lokomatif sektörümüz olan ‘vinç imalat’ sektöründe gerçekleştirmek ile birlikte ‘elektrikli araç’ imalatında da aktif olarak rol oynamaya devam ediyoruz. Bu noktada yerli üreticilerinin sayılarının ve üretim kapasitelerinin artıyor oluşu bizim için ciddi bir motivasyon kaynağı. 2013 senesinden beri tüm projelerinde bizleri tercih eden asıl imalat konusu ‘golf arabaları’ olan bir müşterimiz, ürün porföyünü genişletme ve farklı uygulamalar için de hizmet sunma kararını alarak çok başarılı bir 2021 yılı geçirmekte. Sözünü ettiğim golf arabaları dışına çıkarak fabrika içi ulaşım, otelcilik ve hizmet taşımacılığı gibi sektörlerde de adından söz ettirecek yeni araç tipleri için ön prototip imalatları sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildi. ABM Greiffenberger olarak bu tip uygulamalar için özel elektrik motorları üretiyoruz. Motorların teknik seçimleri Almanya merkez fabrikamızdaki mühendislik ekibimiz tarafından titizlikle yapılıyor. Ayrıca uygulamada kullanılan diğer bileşenlerin (diferansiyel, kontrolör, akü, vb) tedarik ettiğimiz motorlar ile uyumlu ve verimli bir şekilde çalışabilmesi için gerekli teknik desteği vermeye de özen gösteriyoruz.

2021 yıl sonu için Türkiye hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 

İlk hedefimiz mevcut portföyümüzü önce koruyabilmek, sonra da mümkün olduğu kadar geliştirebilmek. Rakamsal olarak 2021 yılında geçen seneye kıyasla yaklaşık yüzde 20’lik bir büyüme gerçekleştireceğimizi ve bu büyümenin 2022 yılında daha da artabileceğini öngörüyoruz. Tabi rakamsal her büyümenin bir de alt yapısının olması lazım. Başta Almanya genel merkezimiz olmak üzere dünyadaki tüm şubelerimiz ile birlikte sürekli koordinasyon halinde olarak ve elbette ki çok çalışarak gerekli altyapıyı hazırlama ve müşterilerimizin hizmetine sunma gayretinde olacağız. Anlık değil kalıcı çözümler üretmeye hazırız. Eğer ortada bir başarı varsa ilk önceliğimiz bu başarının daimi ve sürdürülebilir olmasıdır.