Yeni nesil elektrik araçlar için 20’yi aşkın projede tek ve geliştirici tedarikçi olarak OEM’lerle çalışan Cevher Grubu, gerçekleştireceği 40 milyon avroluk yatırımla alüminyum alaşımlı janta ek olarak, araçların şasi, yürüme aksamı parçalarını da üretimini gerçekleştirerek yerli elektrikli otomobil üretiminin önemli tedarikçileri arasında yer almayı hedefliyor.

Şirketin ilk kurulduğu yıllarda otomotiv endüstrisi için ilk alüminyum döküm silindir kapak, silindir blok, manifold, alüminyum alaşımlı jantı üretirken, bugün Orijinal Ürün Üreticisi (OEM)’ler için entegre bir know-how partner ve çözüm ortağı konumuna yükseldiğini belirten Cevher Grubu Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Haluk Özyavuz, gelecekte hibrit araçların yerini elektrikli araçlara bırakacağına ardından da hidrojen başta olmak üzere yakıt hücresi ile çalışan araçların uzun vadede güç kazanacağına dikkat çekti.

Piyasanın kalıcı ve güçlü oyuncuları arasında yer almak adına yatırım programlarını bugünden detaylandırdıklarını anlatan Özyavuz, “Hibrit araçları, yüzde 100 elektrikli araçlara geçiş döneminin önemli bir parçası olarak görüyoruz. Kısa ve orta vadede hibrit araçlar pazar payını artıracaktır. Fakat sonrasında, yerini yüzde 100 elektrikli araçlara bırakacaktır.” dedi.

Özyavuz, gelişimini sürdüren bataryalı elektrikli araçların yanı sıra özellikle de Toyota ve BMW’nin yıllardır üzerinde çalıştığı, hidrojen başta olmak üzere yakıt hücresi ile çalışan araçların da uzun vadede güç kazanacağınız düşündüklerini dile getirdi.

ARAÇLARIN ŞASİ VE YÜRÜME AKSAMI PARÇALARINI DA ÜRETECEK

Elektrikli araçların, araç ağırlığı ve menziliyle ilgili endişelerden dolayı, teknik açıdan zorlayıcı bazı ek beklentileri gündeme getirdiğini ifade eden Özyavuz, “Bu beklentilere karşı sunacağımız etkili çözümler, rekabette öne çıkabilmenin anahtarı olduğundan, müşterilerimizin sesine kulak veriyoruz ve önceliğimizi bu beklentileri en iyi mühendislik çözümleriyle hızlı ve etkili şekilde karşılamaya veriyoruz. Bu kapsamda, Cevher olarak yakın zamanda alüminyum alaşımlı janta ek olarak, araçların şasi, yürüme aksamı parçalarını da üretmeye başlıyoruz. Böylece, yeni nesil araçlarda alüminyum döküme dair her türlü müşteri talebini iki fabrikamızda da karşılayabiliyor olacağız” diye konuştu.

YATIRIMIN İLK ETABI BAŞLADI

Toplam yatırımın 40 milyon avroyu bulacağını söyleyen Özyavuz, şöyle devam etti: “Ülkemizin ve Cevher’in geleceğine inancımız tam. Bu sebeple, şartlar ne olursa olsun, yeni fabrika yatırım projemize devam ediyor, ülke ekonomisi için değer yaratmayı sürdürüyoruz. Bu kapsamda, 2021 yılının ilk çeyreğinde, boyahane kapasitemizi iki katına çıkararak, büyüme hedefimizin ilk adımını atmış olacağız.” 
Yerli otomobil projesini hakkında başından beri projenin en büyük destekçilerinden biri olduklarını ifade eden Özyavuz, Cevher’in Türkiye’nin otomotiv için ilk alüminyum döküm parça üreticisi olarak, bu projede de önemli tedarikçilerinden biri olabilmek adına elinden geleni yapmaya devam edeceğini iletti.