Ülkemizde bir süredir ekonomide dalgalanmalar yaşanıyor. Buna rağmen firmalar rekabeti artırmak için eğitimler düzenliyor, ödemelerde kolaylıklar sağlıyor, yatırım kararı alanlar var… Sizin Türkiye pazarına Studer olarak bakış açınız nedir? 
Türkiye pazarında iptal edilen birkaç satışımız olduğu için biz de maalesef Türkiye genelinde zorlu bir atmosferin yaşandığının farkındayız. Ama Türkiye pazarı bizim için çok önemli! Netice itibariyle diğer pazarlara göre her zaman yükselişte olan bir pazar payına sahip. İsviçre’de normalde eğitim veren okullar çok popüler. Firmalar kendi içlerinde liseden mezun olan ya da lisede okuyan kişiler için çıraklık okulu adı altında eğitim veren yerlerde sahipler… Bu nedenle Türkiye’de bu şekilde devam ederse her şey daha iyi olabilir.

Peki, yine tezgah sektöründe ülkemizde faaliyet gösteren bir firma yaşanan bu dalgalanmaların en fazla iki yıl süreceğini ama piyasanın kendini toparlayacağını söylüyor. Sizin bu fikre karşı tutumunuz nedir, siz de bu görüşü destekliyor musunuz?
Bu şekilde inişler ve çıkışlar her zaman oluyor. Tabii ki bu belirli bir süreçte krizler yaşanacak ve bitecek. Biz de bu düşünceye katılıyoruz. Yaşanan bu kriz geçtikten sonra marketin daha da artacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle artmasını beklediğimiz pazarda Form Makine ile beraber yeterince yer almak için elimizden geleni yapıyoruz, önemli olan kriz döneminde motivasyonu kaybetmeden gerekli aktiviteleri ihmal etmemektir ki, biz şu anda bunu yapıyoruz. Eğer Maktek katılımcıları krizden negatif etkilenip tasarruf amacı ile fuara katılmamış olsaydı imalatçılarımız negatif yönde daha fazla etkilenip yatırımlarını durdurma hatta iptal etme yoluna gidebilirlerdi. Burada olamamızın en büyük nedeni piayasaya pozitif sinyal göndermektir.

Bazı firmalar makinalarında dijitalizasyona yöneliyorken bazıları ise Endüstri 4.0 özelinde çalışmalara imza atıyor. Önümüzdeki süreçte Studer’in iş gündeminde öne çıkacak konu nedir?
Önümüzdeki yıl için yeni bir makina çıkarmaya uğraşıyoruz. Olan makinalar üzerinde de yeni inovasyonlar yapmak için çaba gösteriyoruz. Biz makinalarımızı Endüstri 4.0’a adapte ettik. OPC UA sistemi ile tezgahınızı cep telefonu ve tablet ile uzaktan takip edebilirsiniz.Tezgahlarımız robot uygulamaları için hazır halde sevk edilmektedir, ayrıca KPI ile (Key Performance Indicator) tezagahın kapasite kullanıp oranını başka bir cihaza gerek olmadan görebilirsiniz. Mesela otomotiv sektörü sürekli gelişiyor. Otomotiv sektörü de bizim işimizde temel yapı taşlarımızı oluşturan alanların başında geliyor. Bu sektördeki gelişmelere ayak uydurmak için kendimizi ona göre geliştirmemiz ve yenilikleri iyi takip etmemiz gerekiyor. 

Form Makine ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?
Form Makine oldukça ciddi ve güzel organize olabilen bir firmadır ve 15 yılı geçkin bir zamandır beraber çalışıyoruz. Form Makine Türkiye'de tüm United Grinding Group firmalarını başarılı bir şekilde temsil etmekte ve ürünlerimizin pazarlamasını, Servisini mükemmel bir şekilde müşterilerine sunmaktadır.