Sabancı Üniversitesi’nin Akbank ve Eczacıbaşı Holding iş birliğiyle “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” webinar serisinin sonuncusuna katılan Sabancı Üniversitesi Rektörü Yusuf Leblebici ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Melik Yazıcı, yarı iletken sektörünü, otomotiv sektöründeki çip tedarikindeki sorunu ve yansımalarını ele aldı.

"BİRÇOK ALANA HİZMET EDİYOR"

"Yarı iletken Tümdevre Teknolojisi ve Yaşantımızdaki Önemi" başlığıyla gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Sabancı Üniversitesi Rektörü Yusuf Leblebici, global mikroelektronik yarı iletken sektörünün 500 milyar doların üzerinde büyüklüğe sahip bir sektör olduğu bilgisini verdi.

Söz konusu alanın stratejik bir teknoloji olması açısından kilit öneme sahip olduğunu kaydeden Leblebici, alanın cep telefonlarından bilgisayarlara, otomotiv elektroniğinden tıp elektroniğine pek çok alana hizmet ettiğini söyledi.

Ekonomik fizibilitesinin sürdürülebilirliği için yarı iletken sektörünün her yıl belli bir hızda büyümesi gerektiğini belirten Leblebici, "Gerçekten de 1970’lerden 2020’lere ürünlerin içinde bulunan transistör sayısından çalışma hızına kadar pek çok parametrenin neredeyse 1 milyar kat artmış olduğunu görüyoruz. Bu şekilde, 50 sene boyunca sürekli olarak üstel olarak büyüyen başka bir endüstri de bulunmamaktadır." dedi.

"YATIRIM MALİYETİ 10 MİLYAR DOLAR"

Bir transistörün boyutunun 10 yıl öncesine göre milimetrenin milyonda biri mertebesine indiğini, daha da küçüleceğine işaret eden Leblebici, teknolojinin hızla ilerlediğini ancak teknolojiyi üreten tesislerin yatırım maliyetinin yaklaşık 10 milyar dolar olduğunu dile getirdi.

Ekonomik olarak lider konumda bulunan ülkelerin tamamının bu teknolojilere sahip olduğunu ifade eden Leblebici, Türkiye'nin bu alanda söz sahibi olması için endüstrinin üretim ve tasarım altyapısına sahip olması gerektiğini ve bu alanda devletin katkısının önemini vurguladı.

Leblebici, Türkiye'de TÜBİTAK-YİTAL bünyesinde bir üretim hattı olduğunu hatırlatarak, bunun henüz yerel ihtiyaçların bir kısmını karşılayabildiğini sözlerine ekledi.

"OTOMOTİV SEKTÖRÜ PAYINI GERİ KAZANAMADI"

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Melik Yazıcı ise, sektörde satışa hazır çipler ve uygulamaya özgü tümleşik devre çipleri olarak iki çeşit çip bulunduğunu hatırlatarak, "Dünyadaki üç büyük teknoloji firması Samsung, Apple ve Huawei kendi tasarladıkları çipleri kullanıyor. Her firma rekabet için kendi istediği unsurları ön plana çıkarıyor." diye konuştu.

Otomotiv sektöründe elektroniğin ve yarı iletkenlerin önemine dikkat çeken Yazıcı, otomobillerde bulunan en ileri teknolojinin otonom sürüş sistemleri olduğunu belirterek, otomobillerde yarı iletken kullanımının çok yüksek olduğunu, elektronik sistemlerin toplam maliyetin günümüzde yüzde 40 seviyelerinde olduğunu ve gelecek 10 yıl içinde yüzde 45’lere ulaşacağını ifade etti.

Başta Covid-19 pandemisi nedeniyle otomobile olan talebin azalmasının öngörüldüğünü, bunun da sektörde kullanılan yarı iletken talebini azalttığını, yarı iletken üretim şirketlerinin bu azalan talebi hızla tüketici elektroniğindeki artan talep ile doldurduğunu kaydeden Yazıcı, 2021'de ise üretimi arttırmayı hedefleyen sektör 2020'de kaybettiği yarı iletken payını geri kazanamadığını dile getirdi.

"RİSKİ DAĞITMAK VE STOKLAMAK ÖNEMLİ"

Az sayıdaki sektörün liderleri konumunda olan yarı iletken üretim şirketlerinin artan taleplere hızlı karşılık veremediğini aktaran Yazıcı, sadece 1 dolarlık çipin dahi temin edilememesinin otomotiv sektöründe tüm üretim hattını durdurabileceğinin altını çizdi.

Tedarikinde ise, içinde bulunulan dönemsel krizlerde riski dağıtmanın ve stoklamanın gerekliliğine vurgu yapan Yazıcı, sözlerini şöyle tamamladı:

"İçinde bulunduğumuz 'çip krizi'nin çözümü için gelecek üç yıl boyunca TSMC firması 100 milyar dolarlık yatırım yapacak, Intel 20 milyar dolara Arizona’da 2 fabrika kuracak, ABD bu alandaki yatırım ve araştırmalara 50 milyar dolarlık kaynak ayırıyor. Ayrıca Global Foundries 1,4 milyar dolarlık kapasite artırımı yatırımı yapacak. Bu yatırımlar etkisini minimum 1-1,5 yıl içinde etkisini gösterecektir."