Ülkemizin madencilik geleceği açısından, katma değeri yüksek madencilik ürünlerinin üretilmesine ve insan odaklı üretimden ziyade teknoloji odaklı üretime yönelik entegre madencilik yatırımlarının desteklenmesine büyük önem verilmesi gerekiyor. Kapak bölümümüzde bu yatırımlara hız veren markalardan OYAK’a ve maden sektöründe çözüm sunan partnerlerin yenilikçi ürün ve uygulamalarına yer verdik.

Bu ay kapağa taşıdığımız OYAK, 2019 yılında maden metalürji faaliyet alanı için 1,4 milyar dolarlık yatırım kararı alıp, bu yatırıma ek olarak galvaniz hattı ve Ar-Ge merkezinde de faaliyete başladı. Yine 2019 yılında zırh çeliği üreticisi Finlandiyalı Miilux OY’un çoğunluk hissesinin de sahibi oldu. Bu kapsamda, Türkiye’nin en büyük yerlileştirme projelerinden birine imza atan OYAK, şirketin Finlandiya ve Polonya’daki tesislerine ek olarak Türkiye’de fabrika kurma kararı aldı. Türkiye’nin yıllık 17-20 bin ton arasında olan zırh çeliği ihtiyacının tamamını karşılamak için kurulan bu tesis sayesinde, zırh çeliği ithalatı sıfırlanacak. Aynı zamanda Türkiye için yeni ve önemli bir ihracat kalemi oluşturulacak.

Marka, dışa bağımlılığın azaltılmasına dönük bir diğer büyük yatırımını ise Türkiye’nin 6.2 milyon ton pelet ihtiyacının 3 milyon tonunu tek başına karşılayan Hekimhan’a yapacak. 55 ayda tamamlanması hedeflenen Hekimhan Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’nin, dışa bağımlılığı yıllık 350 milyon dolar azaltması öngörülüyor.

Dergimizin Ekim sayısında ayrıca maden sektörüne ürün ve hizmetleriyle katma değer sunan markaların yenilikçi çözümlerine yer verdik. İncelemelerinize sunuyoruz.