MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, demografisi, dinamik yetişmiş insan gücü ve altyapısı ile büyük bir pazar olan Türkiye’de, piyasaların yaşadığı oynaklığa rağmen, 2019’da da, büyüme atağı içinde olacağını söyledi.

TÜRKİYE, 2018’DE NE KADAR BÜYÜDÜ?

MÜSİAD Başkanı Kaan, 2018’in ilk çeyreğinde yüzde 7’lik büyümenin, temmuz ayına kadar devam ettiğine işaret ederek, yılın ikinci yarısında tablonun kur manipülasyonuyla değiştiğini anımsattı.

İkinci yarıda, ekonomideki durgunluğa karşın, Türkiye’nin yerli ürünlerine olan ilginin devam ettiğini ve buna bağlı olarak, 2018’i yüzde 4,5’luk büyüme gibi, AB ülkelerinin üzerinde bir rakamla tamamlayacağımızı kaydetti.
Ekim, kasım, aralık döneminde, görülen toparlanma, ekonomik balansın, hızlanarak etkisini gösterdiğinin işaretidir.
Global iş ilişkilerinde sislerin perdelediği, uluslararası ticari savaşlar, korumacılık gibi bariyerlerin ikliminde, oynaklıkları aşarak, ekonomik istikrarını kuran Türkiye, emsallerinden olumlu anlamda ayrılıp, öne çıkmaktadır."
Enflasyonda görülen gerilemenin devam edeceğini söyleyen Kaan, 2018’in ikinci yarısında cari açıkta görünen düşüşün, net ihracatın kalkınmaya etkisinin, üçüncü ve dördüncü çeyrekte de devam ettiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:
"Cari açıktaki düşüşün etkisiyle, cari işlemler dengesi de ağustos ve eylülde fazla verdi. Bununla birlikte ağustosta görülen kur şoku ile ekonomiyi örten sis perdesi ile bazı fırsatçıların da fahiş fiyatla ürünlerini sattığını gördük

ARALIKTA ENFLASYON NE OLUR?

Kasımla birlikte başlayan enflasyondaki gerileme, aralıkta da süreceğini öngörüyoruz.
Uluslararası ticaret savaşları, özel korumacılık gibi bariyerlerin olduğu bir dönemde, Türkiye gibi gelişen ülkelerden, yabancı sermayenin çıkması, büyümenin düşüp, kurlarda oynaklık yaşanması beklenir, ancak böyle bir durumda, Türkiye’ye sıcak sermaye girişi de devam etmiştir.”