Tersaneler ve limanlar, denizciliğe önem verilen tüm ülkelerde; ihracat ile birlikte döviz girdisi sağlayan, yabancı sermayeyi davet eden, gemi inşa ile birlikte yan sanayi sağlayan ve geliştiren, teknoloji transferini cezbeden, denizlere kattığı yeni gemiler sayesinde stratejik önem taşıyan, bakım-onarım hizmetleriyle deniz ticaret filosunu destekleyen ve büyük istihdam yaratan üretim ve lojistik alanlarıdır. Ülkemizde özel sektöre gemi ve yat inşa ve bakım-onarım faaliyeti gerçekleştiren 78 adet faal tersane yer alırken, 28 adeti İstanbul Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde, 26 adeti Yalova, 9 adeti Zonguldak, 5 adeti Körfez/Kocaeli, 2 adeti Çanakkale, 3 adeti Trabzon, 1 adeti Samsun, 1 adeti Kastamonu, 1 adeti Adana, 1 adeti Ordu ve 1 adeti de Hatay’da konuşlanmış bulunuyor. 

Bunun yanısıra Türkiye Liman İşletmecileri Derneği TÜRKLİM’in ‘Türkiye Limancılık Sektörü 2019 Raporu’nda da belirtildiği üzere bir önceki yıl 460 milyon ton yük elleçlenirken tonaj ve kapasite kullanımı bakımından en yoğun noktalar ise Marmara Bölgesi limanları oldu. Rapora göre 139.7 milyon ton sıvı dökme yük, 133.6 milyon ton dökme yük, 114.2 milyon ton konteyner, 63.9 milyon ton genel kargo ve 8.5 milyon ton Ro-Ro yükü elleçlendi. 

Ağır Sanayi Çözümleri Dergisi’nde “Liman ve Tersaneler” çalışmamızda bu ay, Türkiye’nin en büyük üç limanı arasında yer alan “Kumport”u kapağa taşıdık. Atık yönetimi sisteminde geri dönüşüm verimliliği, emniyetli çözümler ve atık azaltımı gibi konuları yakından takip ettiklerini söyleyen Kumport CEO’su Özgür Soy, açmış oldukları kompost tesisi sayesinde 50 kilogramlık bir atığı 5 kilograma kadar düşürdüklerini, günde ortalama 400 ila 500 kilogram kompost üretebildiklerini ve bu sayede taşıma ve depolama kaynaklı karbon ayak izini de minimize ettiklerini vurguladı. 

 ***

Ve son olarak bizden bir haber… Bir yandan karasal yayın ağını genişletmeye devam eden ST Endüstri Radyo, diğer yandan da dijital platformlardaki varlığını artırıyor. Bundan böyle Türkiye’nin ilk ve tek endüstri radyosunu, dijital platformlar Spotify ve iTunes üzerinden de dinleyebileceksiniz.