Röportaj: Murat Tanık

4.0 prensibine uygun üretim yapabilen yeni İnform-Estap fabrikasını 2019 yılında 6 milyon euro yatırımla devreye alan Legrand Grup, 2022 yılında başladığı ve bu yıl tamamlanması planlanan, 4.0 yeterliliğine sahip 8 milyon euro değerindeki makina parkuru yatırımıyla koruma ürün grubunun Türkiye’de üretimine başlayacak.   4.0 vizyonunu, bağlı fabrikalar oluşturmak olarak belirleyen ve bu vizyon doğrultusunda Toplam Ekipman Etkinliği (Overall Equipment Effectiveness – OEE), operatörlerle birlikte çalışabilen robotların üretime entegrasyonu (COBOT – Collaborative robots) ve otomatik güdümlü araçlar (AGV – Automated Guided Vehicles) üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran Legrand Grup’un Türkiye Ülke Müdürü ve CEO’su Levent Ilgın sorularımızı yanıtladı.

Şirketinizin yapılanmasını kısaca anlatmanızı rica ediyoruz. Şirketiniz alanında ne gibi ilklere imza attı?

Bina, elektrik ve dijital altyapıları için insanların bulunduğu alanları dönüştürerek yaşamları iyileştiren ürünler ve çözümler sunan global uzman Legrand, 1860 yılında Fransa’da kurulmuş. Günümüzde ise 40 bine yakın çalışanıyla 90 ülkede doğrudan faaliyet gösteren ve ürünleri 180’in üzerinde ülkeye dağıtılan küresel bir oyuncu. Legrand Grup’un Türkiye yolculuğu 1990’da anahtar-priz alanında faaliyet gösteren Bufer Elektrik’i satın alarak Türkiye pazarına giriş yapmasıyla başlıyor. 1992’de ise Gebze’deki halen faaliyette olan fabrikamız devreye alınıyor. 2000’li yılların başlarına kadar, Gebze fabrikasına birçok yatırım yaparak üretim kapasitesini ve ürün çeşitliliğini artırdık. Böylelikle, Gebze fabrikamız hem Türkiye hem de Legrand Grup’a üretim yapan bir fabrika haline geldi. 2008 yılında dijital altyapı için kabinet üreticisi olan Estap firmasını satın alarak Türkiye’deki varlığımızı güçlendirdik. 2010 yılında kesintisiz güç kaynağında sektör lideri İnform Elektronik’i satın alarak Legrand Grup’a da yeni bir ürün gamı eklenmiş oldu.

Legrand küresel düşünüp, yerel hareket eden bir şirket. 80’in üzerinde markaya sahip olan Legrand, bünyesine kattığı şirketlerin markalarını yok etmeyen, onlara yatırım yaparak büyüten ve güçlendiren bir grup.

Estap ve İnform markaları da Türkiye’de doğmuş hem Türkiye hem de dünya pazarında Legrand’ın güçlü markaları arasında yerini almıştır.Halen Gebze’de 2 fabrika ve Ümraniye’de Genel Müdürlük olarak 3 kampüsümüze ek olarak bölge müdürlüklerimizde toplamda 1.000’i aşkın direkt çalışan ve 1.500’ün üzerinde endirekt çalışanımızla hizmet veriyoruz.

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis yada teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? Bu yatırımın çıktılarını rakamlarla paylaşır mısınız?

Legrand Grup Türkiye olarak güçlü insan kaynağımız, tecrübeli Ar-Ge ekibimiz ve 2 fabrikamızla Legrand Grup’un dünya genelindeki önemli üretim ve geliştirme merkezlerindeniz. Türkiye organizasyonu olarak özellikle 2016’dan bu yana ciddi bir büyüme ve gelişme içindeyiz. Türkiye pazarında birçok ürün grubunda lider konuma geldik ve gelmeye devam ediyoruz.

Büyümenin neticesi olarak mevcut üretim tesislerimizin yetersiz gelmeye başlayacağını hissedince öncelikle 2019 yılında yaklaşık 6 milyon euro yatırımla, endüstri 4.0 yaklaşımına uygun üretim yapabilen İnform-Estap fabrika yatırımımızı hayata geçirdik ve yeni fabrikamıza taşındık. Aynı yıl, İstanbul Ümraniye’deki genel müdürlük kampüsümüzü de hizmete açtık.

MAKİNELERLE ENTEGRE ROBOTLU SİSTEM YATIRIMI YAPIYOR MAKİNELERLE ENTEGRE ROBOTLU SİSTEM YATIRIMI YAPIYOR

Özellikle İnform-Estap yeni fabrika yatırımımız sayesinde, 2020 ve 2021 yıllarında Covid sebebiyle açılması gereken birçok pandemi ve şehir hastanesinin ürün ihtiyaçlarını karşıladık. Bugüne geldiğimizde ise Legrand Gebze fabrikamızdaki iki yeni yatırımımız kapsamında 2022 itibariyle çalışmaya başladık. İlk yatırımımız üretim alan ve kapasitemizi büyütmek adına altyapı yatırımıdır. İkinci yatırımımız ise Legrand Grup bünyesinde ilk olarak Türkiye’de üretilmeye başlanacak olan koruma ürün gruplarına yönelik projemizdir.

2023 dönemi için varsa yeni yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

2022 yılından beri Legrand Gebze fabrikamızdaki iki yeni yatırımımız kapsamında çalışıyoruz. Üretim alan ve kapasitemizi büyütmek adına altyapı yatırımı yapıyor, ayrıca Legrand Grup bünyesinde ilk olarak Türkiye’de üretilmeye başlanacak olan koruma ürün gruplarına yönelik projemizin çalışmalarını yürütüyoruz. 2023 sonu itibariyle 8 milyon euro büyüklüğünde bir yatırım yapmış olacağız. Verimlilik ve kalite artırıcı yatırımlarımızı ise her yıl bütçe döneminde stratejik hedeflerimizle uyumlu olarak planlıyor ve ekiplerimizle hayata geçiriyoruz.

Fabrikanızdaki üretim süreçlerini anlatır mısınız? Sıfır duruş ve sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metot ve sistemler kullanılıyor? Daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz?

Legrand Grup Türkiye olarak Gebze’de bulunan iki fabrikamızda farklı teknolojileri kullanan üretim hatlarımız mevcut. Elektrik ve elektronik ürünler konusunda uzmanlaşmış bir firma olarak ürün kalitesi önceliğimizdir. Legrand Grup olarak bu konudaki mottomuz ürünlerimizin tabi olduğu uluslararası standartlardan daha sıkı toleranslarda ürünleri pazara sunmaktır. Bunun için de üretimimizin farklı aşamalarında %100 otomatik kontrol süreçlerimizi hayata geçirmiş durumdayız. Kesintisiz güç kaynağı ürünümüzün en önemli ve detaylı parçalarından biri olan elektronik kartlarımızın komponent ve fonksiyonel kontrolleri ile ürün bitirme hatlarımızdaki ayar ve kontrol aşamaları %100 kontrollerimize örnek olarak verilebilir.

Sanayinin dijital dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz?

Legrand Grup olarak Endüstri 4.0 vizyonumuz, bağlı fabrikalar (Nesnelerin İnterneti ile haberleşen) oluşturmaktır. Bu vizyon ile üzerinde çalıştığımız konular arasında toplam ekipman etkinliği (Overall Equipment Effectiveness – OEE), operatörlerle birlikte çalışabilen robotların üretime entegrasyonu (COBOT – Collaborative robots) ve otomatik güdümlü araçlar (AGV – Automated Guided Vehicles) sayılabilir.

Verinin yeni kral olarak nitelendirildiği günümüzde tüm bu çalışmaların ortak özelliklerinden biri veri toplamadır. Büyük veriyi elde etmekle hem önleme ve geliştirme kasımızı kuvvetlendiriyoruz hem de bir sonraki hareket planımızı doğru planlayabiliyoruz. Üretimimize yaptığımız uygulamalar arasında anlık veri aktarabilen otomatik kontrol hatları hem fiziksel hem de fonksiyonel testler yapabilen uçan probları ve yükleme/boşaltma yapan robotlarımızı sayabiliriz.

Yakın dönemde robotlu üretime dönük bir yatırım hedefiniz var mı? Hangi uygulamalar için düşünüyorsunuz?  

Her yıl ihtiyaçlar doğrultusunda üretim proseslerimize önemli yatırımlar yapıyoruz. Ancak, özellikle iki büyük yatırımımızdan bahsetmeden geçemeyeceğim. İlki 2019 yılında 6 milyon euro yatırımla Endüstri 4.0 prensibine uygun üretim yapabilen yeni İnform-Estap fabrika yatırımımızdır. Diğeri ise, 2022 yılında başladığımız ve 2023 yılında 8 milyon euro değerinde yatırımını tamamlayacağımız koruma ürün grubunun Endüstri 4.0 yeterliliğine sahip makina parkur yatırımımız. Bu vesileyle hem Türkiye’ye önemli bir yatırım getirmiş oluyoruz hem de dünya genelindeki ana üretim merkezlerinden biri olduğumuz Legrand Grup’taki varlığımızı da bir üst boyuta taşıyoruz.

Tesisinizde enerji maliyetlerinizi düşürmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Kendi enerjinizi üretmek için bir yatırım planınız var mı? Yakın dönemde böyle yatırım yaptıysanız sonuçlarını paylaşır mısınız?

Enerjiyi güce dönüştüren ürünler üreten global bir şirket olarak enerji verimliliği her zaman ana gündemimiz. İklim krizini aşabilmek ve sürdürülebilir bir gelecek için Legrand Grup olarak Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni 2019 yılında imzaladık. Bu doğrultuda, özellikle yeşil ve temiz enerji kaynaklarını kullanan ve enerji verimliliğini artıran ürün ve çözümler üzerine çalışıyoruz.

Yine Birleşmiş Milletler Kalkınma Amaçları ile uyumlu oluşturduğumuz kurumsal sosyal sorumluluk yol haritaları kapsamındaki ana hedefler doğrultusunda, önceliklerimizden biri de enerji sarfiyatımızı azaltmak ve mümkün olduğunca yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmak. Bu ana hedeflerle, 2023’teki yatırım planlarımız arasında Legrand Gebze fabrikamızın çatısına güneş enerjisi panelleri kurarak yeşil enerjiye katkı sağlamak da yer alıyor. Bunun yanı sıra, fabrikalarımıza kurduğumuz enerji izleme sistemleri ile makinalarımızın önleyici ve kestirimci bakımlarını daha doğru planlayarak kayıplarımızın önüne geçiyoruz. Bununla birlikte, makina parkurumuza elektrikli enjeksiyon presleri ekleyerek de enerji maliyetlerimizi azaltmayı hedefliyoruz.

Ar-Ge bölümümüz tarafından yapılan tasarımlarda da yeşil enerji her zaman ön plandadır. TESİD (Türk Elektronik Sanayicileri Derneği) tarafından ödüllendirilen, 2022 yılında lansmanını yaptığımız ve güneş enerjisi ile akülerini şarj edebilen hibrit kesintisiz güç kaynağını bu çalışmalarımıza örnek olarak verebiliriz. Yalnızca üretim süreçlerimizde değil tüm faaliyetlerimizde enerji sarfiyatını azaltma ve iklim krizinin daha çok ilerlememesi için önlem alma yönünde çalışıyoruz. Çalışma ortamlarımızda hem yaz hem de kış aylarında ısıtma-soğutma sıcaklıkları ile ilgili sabitlemeler yapmamız buna örnek olarak verilebilir.