Atlas Copco Kompresör Tekniği Ürün ve Pazarlama Müdürü Özgün Başçoban, şirketin AR-GE çalışmaları ile sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği odakları hakkında açıklamalarda bulundu.
Atlas Copco olarak 'Sürdürülebilir verimlilik' mottosu ile geliştirdikleri ürün ve hizmetlerle; endüstriyel verimliliği, enerji tasarruflu ve sürdürülebilir çözümlerle işletmelerin performansını artırırken dünyanın geleceğine odaklı hareket ettiklerini söyleyen Başçoban, "İnovatif çözümlerimizle başlattığımız sürdürülebilir dönüşümle işletmelerin en önemli stratejik iş ortaklarının başında konumlanıyoruz." dedi.
Türkiye'de toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 43'ünün sanayide gerçekleştiği bilgisine dikkat çeken Başçoban, sanayide sürdürülebilir enerji tasarrufunu destekleyen kompresörlerin, üretimde maliyetleri azaltırken verimliliği de yükselttiğini belirtti. "Geliştirdiğimiz yenilikçi ürünlerimiz ile kompresör odalarında yapılacak iyileştirmelerin hem ülke ekonomisine hem de işletmelere katacağı değeri önemsiyoruz." diyen Başçoban, geliştirdikleri teknolojilerle sektörün ilerlemesine katkı sağladıklarını söyledi.
EMİSYONLARINI YÜZDE 50 AZALTMAYI HEDEFLİYOR
Ayrıca işletmelerin basınçlı hava için tasarruf noktaları ararken enerji tüketimine odaklanmalarının da son derece önemli bir konu olduğunu söyleyen Başçoban şöyle konuştu: "Çünkü basınçlı hava üretim maliyetinin yaklaşık %80'i enerjiye harcanıyor. Endüstriyel bir hava kompresörünün satın alma fiyatı, kullanım ömrü maliyetlerinin yalnızca %10 ila 15'ini oluşturuyor. Bu nedenle, endüstride ihtiyaca yönelik doğru kompresör seçimi yapılması büyük önem taşıyor. Doğru seçilen ve işletilen ekipmanlar, çalışma saatine göre 6 ay ile 2 yıl arasında yatırım maliyetlerini rahatlıkla geri döndürebiliyor."
Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak sürdürülebilirlik çatısında birçok proje yürüttükleri bilgisini de paylaşan Başçoban, sözlerine şöyle devam etti: "Yüksek verim ve enerji tasarrufu merkezli 'yeşil üretim' yaklaşımımızla 2030 yılına kadar emisyonlarımızı yüzde 50 azaltmayı hedefliyoruz. Sürdürülebilirlikte ilk hedefimiz, kendi şirketlerimiz ve fabrikalarımızda küresel sıcaklık artışını en fazla 1,5°C sıcaklıkta tutmak için doğrudan faaliyetlerimizden ve satın aldığımız enerjiden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak. Karbon ayak izini düşürmek, yenilenebilir enerji kaynak kullanımına geçmek, enerji ile su tasarrufunu artırmak ve atık yönetimi odak alanlarımız arasında yer alıyor. Faaliyetlerimizde yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjiyi kullanmak, hizmet filomuzda ve diğer şirket araçlarında düşük emisyonlu araçlara geçmek, fabrikalarımızda ve ürünlerimizde daha az enerji tüketen ve sürdürülebilirliğe hizmet eden ergonomik ürünler kullanmak, fabrikalarımızı yeşil enerji ile çalışır hale getirip C2O emisyonlarını düşürmek gibi aksiyonlar almaya ve bu konularda farklı fikirler geliştirmeye devam ediyoruz."
GLOBAL CİRONUN YÜZDE 5'İNİ AR-GE'YE AYIRIYOR
Son olarak AR-GE çalışmaları hakkında da bilgiler paylaşan Başçoban, şunları söyledi: "Atlas Copco olarak araştırmayı, yeni ürünler üreterek hizmet verdiğimiz sektörlere ve firmalara çözüm ortağı mantığı ile yaklaşmayı önemsiyoruz. İnovasyon odaklı bir kültüre sahibiz. Atlas Copco’da müşterimizin sorunlarını anlamanın tek başına yetmediğini bilir; bu sorunlara çözümler üretebilmenin önemi ile hareket ederiz. Kurulduğumuz günden beri kesintisiz Ar-Ge yatırımı yapan bir kuruluşuz. 2023 yılında global cironun %5’i Ar-Ge çalışmalarına ayrıldı. Ar-Ge’ye ayrılan %5’lik miktar, 600 milyon dolara tekabül etmektedir. Atlas Copco’nun güçlü bir yenilikçi ruhu var ve AR-GE çalışmalarımızın katkısıyla sürekli olarak yeni endüstri standartlarını belirleyen yeni ürünler piyasaya sürmeye devam ediyoruz."