Türkiye, deprem kuşağında yer alan ülkelerden biri. Riskli yapı stoku oldukça fazla olan Türkiye'de topyekün bir dönüşüme ihtiyaç var. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve depremden korunmanın tek yolunun da kentsel dönüşümden geçtiğini hatırlatan Beyaz Group İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Beyaz, özellikle İstanbul’da 1999 yılından önce inşa edilmiş yapı stoğunun hızlıca gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. İstanbul’un kaybedecek zamanı kalmadığına dikkat çeken Beyaz, büyük bir felaket yaşamamak ve ülke olarak ağır bir ekonomik çöküntüye uğramamak için bu konunun en öncelikli konu haline gelmesi gerektiğini belirtti.

FOTO: Beyaz Group İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Beyaz

Kentsel dönüşümün hızlanması sürecinde en büyük problemin ise hak sahiplerinin konuya hakim olmamasından kaynaklandığını dile getiren Emrah Beyaz, gündeminde kentsel dönüşüm olan vatandaş için önemli uyarılarda bulundu. Türkiye’nin, bir deprem ülkesi olduğnu hatırlatan Emrah Beyaz “Geldiğimiz noktada beklenen depremin ağır sonuçlarından korunmak için kentsel dönüşüm birinci önceliğimiz olmalı. Ancak kentsel dönüşümüm önündeki en büyük engel kat maliklerinin konuyla ilgili bilgi sahibi olmaması ve uzlaşamamasıdır. Kentsel dönüşümün hiç vakit kaybetmeden hızlanması gerek. Bu nedenle Kentsel Dönüşüm Kanunu çerçevesinde yeni bir yasa teklifi hazırlandı. Teklife göre kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri olan kat maliklerinin uzlaşmada 3’te 2’yi yakalama zorunluluğu kalkıyor.

Teklif yasalaşırsa kat maliklerinin yarısından bir fazlası ile kentsel dönüşüm kararı alınabilecek. Bir an önce uygulamanın başlaması gerekiyor” dedi.

“Cephelerde Dijitalleşmeyi ve Akıllı Teknolojilerin Kullanımını Artıracağız” “Cephelerde Dijitalleşmeyi ve Akıllı Teknolojilerin Kullanımını Artıracağız”

“ÖNCELİK ANKASTRE YA DA MUTFAK DOLABI OLMAMALI"

Vatandaşı bilgilendirmenin önemine değinen Emrah Beyaz, bu konuda belediyelere de görev düştüğünü belirtti. Beyaz “Gündeminde kentsel dönüşüm olan vatandaş, öncelikle binanın zeminine, kullanılan malzemeye, statik ya da mimari planına bakmıyor. Vatandaş sadece kombiye, ankastreye, parkeye, mutfak dolabının rengine odaklanıyor.

Oysa bu detaylar ikinci kademede bakılması gereken konular. Özellikle belediyelerin kentsel dönüşüm konusunda vatandaşa destek olması gerekiyor. Belediyelerin kentsel dönüşüm birimleri var. Statikçiler, mühendisler, raportörler gibi işin uzmanlarının çalıştığı bu birimlerin, vatandaşa randevu vererek kentsel dönüşüm şirketlerinin projelerini ve tekliflerini anlatması doğru bir yol olacaktır. Konu detaylı şekilde izah edilebilir, slaytlarla anlatılabilir. Mülk sahiplerine binaların zemini hakkında bilgi verilebilir. Ayrıca temelin nasıl yapılması gerektiği, temelin fore kazıklarla nasıl güçlendirilmesi gerektiği, binanın nasıl güvenli hale getirileceği etraflıca anlatılmalı. Bu bilgilendirme vatandaşın harekete geçmesinde etkili olacaktır” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi