250 MİLYON TON DEMİR CEVHERİ ÜRETİMİ İÇİN GERİ SAYIM 250 MİLYON TON DEMİR CEVHERİ ÜRETİMİ İÇİN GERİ SAYIM

Endüstri Zirveleri kapsamında, A-Tech Endüstriyel'den Ayhan Yılmaz'ın moderatörlüğünde yapılan panelde “Kazan Dairesi Ekipmanlarında Teknolojik Gelişmeler” konuşuldu. Panelistlerden ilk olarak Valftek adına sözü alan Osman Şaylıman “Kazan Dairelerinde Vana Teknolojileri” alt başlığında bir sunum gerçekleştirdi. 
Kısa bir şirket tanıtımına müteakip Valftek’in ana ürün gruplarından olan buhar vanaları hakkında bilgiler verdi. Pistonlu, körüklü ve glob vanaların hangi uygulamalarda efektif sonuçlar verdiğini paylaştı. Kazanlarda blöf işlemini otomatik hale getirmenin artık rutin hale geldiğini ancak zor olan şeyin ise teknoloji olarak blöf vanasının kendisi olduğunu vurguladı. 

Panelinde devamında sözü Ayvaz’dan Ersun Gürkan alarak “Kazan Verimlilik Optimizasyon Teknolojileri” ni paylaştı. Günümüzün sorun sürdürülebilirlik diyen Gürkan, buhar tesisatlarında kullandıkları vanaları anlatarak, sürdürülebilirlik adına ısı transferinde alev duman borulu vanaların seçiminin detaylarını paylaştı. Ayrıca, buhar kazanlarında kullanılan ekipmanlar; emniyet ventili, buhar çıkış vanası, yakıcı, dip blöfün seçim kriterlerini paylaştı. 

Deren Kimya’dan Taşkın Öztürk, “Kazan Dairelerinde Su Islahı” konulu sunumunda kazan dairesinde kaliteli suyun daha az sorun anlamına geldiğini, kazanlarda su ıslahının önemini paylaştı. Buhar kazanına gelen şartlandırma sürecini paylaşan Öztürk, euoosmos (r.o) kullanımının sistemin korunmasındaki önemini, kazan devreye alma işlemi öncesi start up ve flushing (kimyasal yıkama) işleminin neden yapılması gerektiğini anlattı.  

EMNİYET FAKTÖRÜ NE KADAR DÜŞÜKSE RİSK O KADAR YÜKSEK

Panelin devamında Işık Endüstriyel’den Ender Özgül “Kazan Dairesi Emniyet ve Kontrol Otomasyonu” konulu bir sunum gerçekleştirdi. “Fabrikanın kalbi kazan dairesidir” diyen Özgül, kazan otomasyonu ve SIL3 çalışma güvenliğinin önemini aktardı. Emniyet faktörü ne kadar düşükse riskin o kadar yüksek olacağını söyleyen Özgül, en son Avrupa normlarına göre kazanlarda emniyetin SIL2 seviyesinde olması gerektiğini aktardı.  

Panelin son konuşmacısı ise Wilo’dan Fatih Öner oldu. “Kazan Dairelerinde Pompaların Önemi” konulu sunumunda Öner, buhar kazanlarında pompa uygulamalarını ve besleme suyu pompası seçiminin önemini anlattı. Pompaların aşırı debide çalıştırılmasının da sakıncalı olduğunu vurgulayarak, kızgın su ve kızgın yağ pompası ürünlerinin detaylarını paylaştı.