Tüm kaynak projeleri için kritik önem taşıyan bir unsurdur güvenlik. İşlem öncesinde ve esnasında gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı takdirde, kaynak ustaları/operatörleri duman ve gaza maruz kalma, elektrik çarpması, yangın, patlama ve daha fazlasını içeren bir dizi tehlikeyle karşı karşıya kalabilirler. Lincoln Electric Türkiye uzmanları, kaynak operatörlerinin güvende olmalarını sağlamak adına kaynak tehlikelerinin kontrol altında tutulmasını, minimum seviyeye indirilmesini ve işverenlerin ve çalışanların bu tehlikelerden kaçınmasını sağlayacak güvenlik yönergeleri paylaştı.

KAYNAK OPERATÖRLERİNİN KARŞI KARŞIYA OLDUĞU RİSKLER VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

  • Elektrik Çarpması

Kaynak operatörlerinin, işleme başlamadan önce elektrod pensesinde hasar kontrolü yapmaları gereklidir...

Elektrik çarpmaları bir kaynakçının karşı karşıya olduğu en ciddi ve anlık risklerden birisidir. Elektrik çarpmaları maruz kalınan elektrik akımı nedeniyle veya çarpılmaya verilen reaksiyon kaynaklı düşme sonucunda ciddi yaralanmalara ve hayati riske neden olabilir.

Elektrik çarpmalarından korunmak için kaynak operatörlerinin kati suretle deri veya ıslak giysilerle elektroda veya elektrod tutucusunun metal parçalarına dokunmamaları, iyi durumda olan kuru eldivenler takmaları, kendi bedenleriyle kaynak yapılan metal veya zemin arasında kuru yalıtım sağlayarak kendilerini yalıtmaları gerekmektedir.

Ayrıca kaynak operatörlerinin, işleme başlamadan önce elektrod pensesinde hasar kontrolü yapmaları, kaynak kablosu ve elektrod pensesi yalıtımını iyi durumda tutmaları gereklidir. Bunun nedeni, elektrod pensesinin üzerindeki plastik veya fiber yalıtımın içerideki elektrik bakımından “aktif” olan metal parçalarla teması önlemesidir. Bu nedenle kullanımdan önce hasar yalıtımının yapılması ve hasarlı alanların onarılması kritik bir önem taşımaktadır.

Çubuk elektrodların kaynak yapılmazken dahi daima elektriksel olarak aktif olduğu ve gerilimin en yüksek seviyede olduğu unutulmamalıdır.

  • Dumanlar ve Gazlar

....metal oksit bileşenleri içermektedir.

Kaynak operatörlerinin, kaynak dumanına ve gazlarına yoğun derecede maruz kalmaları sağlık açısıdan ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Kaynak dumanı sarf malzemeleri, baz metal ve baz metal kaplamalarından potansiyel olarak zararlı olan karmaşık metal oksit bileşenleri içermektedir. Bu sebeple kaynakçının gazlardan uzak durması gerekmektedir. 

Duman içerisindeki maddelere maruz kalma seviyesinin kontrol altında tutulması için havalandırma sisteminin düzgün bir şekilde çalışması önemlidir. Havalandırma ekipmanlarının çalıştığından emin olunmalıdır ve kaynak dumanındaki maddelere maruz kalma durumu yetkililere bildirilmelidir. Bu durum özellikle sert kaplamalı ürünler ve paslanmaz çelikle kaynak işlemi gerçekleştirirken önem taşımaktadır. Baz metaller üzerindeki çinko kaplama, boya veya metal kaplamalar gibi kaplamalara maruz kalınmasını önlemek için ise işleme başlamadan önce baz metalin temizlenmesi önem taşımaktadır.

  • Yangın ve Patlamalar

Kaynak sıçramaları 10,6 metre uzağa kadar ulaşabilir...

Yüksek sıcaklıklar üreten kaynak arkı, gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı takdirde yangın ve patlama tehlikesi yaratmaktadır. Kaynak arkı 10.000 Fahrenhayt dereceye kadar ulaşabilmesine rağmen esas tehlike arkın kendisinden kaynaklanmamaktadır. Tehlikeyi oluşturan arkın yanındaki yoğun ısı ve ark tarafından oluşturulan ısı, kıvılcımlar ve sıçramalar. Söz konusu sıçramalar kaynak alanından 10,6 metre uzağa kadar ulaşabilmekte. Olası yangınları önlemek için kaynak işlemine başlamadan önce, çalışma alanında bulunan yanıcı maddeler kontrol edilmeli ve varsa bunlar alandan uzaklaştırılmalı.

Yanıcı maddeler üç kategoriden oluşmaktadır. Bunlar; mukavva, ahşap ve kağıt gibi katı; yağ, benzin ve boya gibi sıvı; propan, asetilen ve hidrojen gibi gazlardır. Yangın ihtimaline karşı yangın söndürme tüplerinin dolu olduğundan emin olunmalı; eğer bir tüp yoksa, kum kovalarına, yangın hortumlarına veya yangına su tutulmasını sağlayan diğer ekipmanlara erişim sağlanabileceğinden emin olunmalıdır.

İHRACATIN METALİK YILDIZI ADÖKSAN CEO’SU AJDA ŞENER OLDU İHRACATIN METALİK YILDIZI ADÖKSAN CEO’SU AJDA ŞENER OLDU

Yangın çıkma ihtimalini ortadan kaldırmak için kaynak işlemi bittikten sonra en az 30 dakika daha çalışma alanında kalınması gerekir. Eğer bunu yapmak mümkün değilse, çalışma alanında bulunan tüm yanıcı maddelerin üzerine, sac metal gibi ateşe dayanıklı bir malzeme konmalıdır.

Yüksek bir yerde çalışırken, altınızda yanıcı bir madde olmadığından emin olmalısınız. Ayrca üzerlerine kıvılcım veya cüruf düşmesini önlemek için aşağıdaki diğer çalışanlara da dikkat etmelerini söylemelisiniz. İnce toz partiküllerinin yüksek konsantrasyonları bile patlamalara veya ani yangınlara neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Kaynak Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Kaynak Bağlantı Şekilleri Nelerdir? -  Mühendislik Portalı

  • Yetersiz Kişisel Koruyucu Ekipmanlardan Kaynaklanan Yaralanmalar

Doğru seçilen ekipmanlar, tehlikelere karşı koruma ve hareket özgürlüğü sağlar...

Kişisel koruyucu ekipmanlar, kaynakçıları yanıklar gibi yaralanmalara ve ark ışınlarına maruz kalmaya karşı korumaktadır. Doğru seçilen ekipmanlar, kaynak tehlikelerine karşı uygun koruma ve hareket özgürlüğü sağlar.

Kaynak operatörleri işlem esnasında kollarını veya paçalarını kıvırmaktan kaçınmalı, ayrıca pantolon paçalarını iş botlarının içerisine sokmamalıdır. Koruyucu başlık kullanılmasına ek olarak, kıvılcımların ve diğer birikintilerin gözlere gelmesini önlemek adına yan korumalı koruyucu gözlük veya kaynakçı gözlüğü kullanılması gerekmektedir. Ayak bileklerini 15 ila 20 cm kaplayan deri çizmeler ayak koruması için en iyi seçim olacaktır.

Cildi ve gözleri ark ışınlarına maruz kalmaktan korumak için yan korumaları olan koruyucu başlıkların kullanılması gerekir. Ayrıca işlem için siper mercek camının doğru seçildiğinden emin olmak gerekir. Koruyucu başlıklar aynı zamanda ısıya, kıvılcımlara ve elektrik çarpmalarına karşı da koruma sağlayacaktır.

Gürültü seviyesi yüksek bir alanda çalışırken, kulakları gürültüye karşı korumak için kulak koruyucuları kullanılmalıdır. Bu sayede kulaklarınızı korumuş olur, aynı zamanda metal veya diğer birikintilerin de kulak deliğinize girmesini önlemiş olursunuz.

  • Diğer Güvenlik Konuları

Kapalı bir alanda veya yüksekte çalışan kişilerin ekstra önlemler alması gerekebilir...

Kaynak operatörlerinin çalışma alanlarındaki diğer güvenlik konularından da haberdar olmaları gerekir. Kapalı bir alanda veya yüksekte çalışan kişilerin ekstra önlemler alması gerekebilir.

Kaynak operatörleri herhangi bir kaynak işleminde kullanılan ürünlerin güvenlik bilgilerine ve üretici tarafından sağlanan güvenlik veri sayfalarına çok dikkat etmelidir. Kendi çalışma alanındaki güvenlik uygulamalarının takip edilmesi için işverenleri ve iş arkadaşlarıyla iş birliği yapmalıdır