İZOCAM, YALITIMIN BİR NUMARALI TERCİHİ OLDU İZOCAM, YALITIMIN BİR NUMARALI TERCİHİ OLDU

Cami projesi, tasarımı ve uygulaması alanındaki başarısıyla Türkiye'de ve dünyada önemli projelere imza atan Kavis Yapı Mimarlık A.Ş., günümüz modern mimarisi ile geleneksel mimari arasında bir köprü kurulması için çalışmalar yürütüyor. Tasarımları ve uygulama başarısı ile sektöre yön veren, referans bir firma konumuna gelen Kavis Yapı Mimarlık A.Ş., geleneksel mimari ile modern mimari arasında dengeli bir bütünlük oluşturan çizgisiyle; çağdaş ürünlerin tüm yararlı özelliklerini geleneksel yapılar üzerinde başarıyla uygulayan, genç, dinamik, yaratıcı kadro ve donanıma sahip. Kavis Yapı Mimarlık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Maniş, aile geleneği olarak 1975 yılından bu yana cami projeleri üzerine çalışmalar yaptıklarını belirterek,"Aile olarak ikinci kuşaktan sonra üçüncü kuşak da bu işe başladı. Cami projeleri ve  'Geçmişten Geleneğe' sloganıyla camilerin modernizasyonu üzerine çok ciddi katkılarımız, çalışmalarımız oluyor. MAN-İŞ Yapı Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Kavis Yapı Mimarlık, 2018 Şubat ayında kurulmuştur. Ancak firmamızın kuruluşu esasında, babamız Rahmi Maniş'in 1975 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kurşun ekibine girmesiyle başlıyor. Üniversiteden sonra ben de yaklaşık 30 yıl kadar önce sahada uzun yıllar uygulamasını yaptık. Bunun akabinde ilk olarak MAN-İŞ Yapı kuruldu. 2015 yılında da Mirman Kurşun fabrikamızı Gebze'de açtık. 2018 yılında ise cami projeleri ve komple cami yapmak için Kavis Yapı'yı kurduk" dedi.

"YAKLAŞIK 20 ÜLKEDE CAMİ PROJELERİ YAPTIK"

Bugüne kadar yaklaşık 20 ülkede cami projeleri yaptıklarını belirten Rafet Maniş, "Söz konusu bu 20 ülkeye kurşun ihracatı da yaparak ülkemize döviz kazandırdık. Aynı zamanda Türk-Osmanlı cami mimarisini dünyanın birçok yerine de taşımış olduk. Bildiğiniz gibi Türk inşaat sektörü dünyada oldukça etkin bir konumdadır. Bu anlamda biz de kendi alanımız olan cami projelerinde dünyada çok öğretici bir grup olduğumuzu düşünüyorum. Şu anda Afrika'da yeni cami projeleri üzerine görüşmelerimiz devam ediyor. Proje Sorumlumuz Mimar Aşiyan Ayyıldız'ın kontrollüğünde Pakistan'da ilk Osmanlı cami projesini çiziyoruz. Tacikistan, Kazakistan ve Rusya'nın birçok bölgesinde cami projeleri yaptık. Şu anda Rusya'da devam eden bir cami projemiz var. Aynı şekilde Japonya ve Tayland gibi ülkelerde de projeler yaptık. Türkiye Diyanet Vakfı'na Kosova'nın Priştina kentinde yapılmak üzere Edirne Selimiye Camii modeli, Türk-Osmanlı mimarisinin orada tezahürü anlamında büyük bir cami projesi çizdik. Bu sektörün öncülerindeniz. Sektörün yenilenmesi ve modernize edilmesinde çok büyük katkılarımız oluyor diye düşünüyorum" dedi.

"SIFIRDAN PROJEYİ TASARLAYIP SAHADA BİZZAT BİREBİR UYGULAMASINI YAPIYORUZ"

Kavis Yapı'yı sektördeki diğer firmalardan ayıran bazı önemli unsurlar olduğuna dikkat çeken Rafet Maniş, "Cami sektöründe kullanılan mermer, kurşun, nakış, halı, avize ve mukarnas, beton pencere gibi çok çeşitli kalemler vardır. Sektörümüzde tüm bu kalemeleri tek çatı altında toplayıp yapabilen firma sayısı yok denecek kadar azdır. Kavis Yapı'nın bu noktadaki farkı şudur: Bir caminin sıfırdan mimari projesini yapar, iç-dış tasarım görsellerini hazırlar, bu görsellerle projeyi sunar, onaylandıktan sonra o projeyi sahada bizzat birebir yapar. Buna göre şekillenmiş, kadrolarını ve iş ilişkilerini oluşturmuştur. 500-1000 dairelik bir toplu konut projesi olduğunu düşünün... Bu projelerin içinde genelde cami projeleri de vardır. Bazı müteahhit firmalar, bu toplu konut projelerindeki camileri kendileri yapıyorlar ama o camilerde çok büyük sorunlar yaşanıyor. Bazı müteahhit firmalar ise o camileri, bizim gibi cami projeleri alanında uzmanlaşmış, tecrübeli firmalara yaptırmayı tercih ediyor. Bizim kalfamız, hiç cami projesi yapmamış bir mühendisten çok daha donanımlıdır. Mühendis olmak, cami projesi yapmak için tek başına yeterli bir unsur değil. Tecrübe ve bilgi birikimi bu noktada çok daha önemli. Mesela Levent'teki Barbaros Hayrettin Paşa Camisi'ni yaptığımızda, oradaki kalfamızın yaptığı sanıyorum 80 küsürüncü cami projesiydi. Bu anlamda biz, sektörümüzdeki pek çok firmanın aksine sıfırdan projeyi tasarlayıp halının serilmesine kadar her aşamayı yaparak teslim ediyoruz. Bizim gibi çalışan çok az sayıda firma var ama onlar da ayrı ayrı kalemleri imal edip uygulama yapıyorlar. Kavis Yapı olarak 'Geçmişten Geleneğe' sloganmız çerçevesinde bugüne cami projelerinde yaptığımız en önemli bir diğer farkımızın da şu olduğunu düşünüyorum: Örneğin bir caminin nakışı yapılacak... Dernek diyordu ki 'Falan yerdeki caminin nakışı çok güzel'. O camiye gidilip fotoğrafı çekiliyordu... Ozalitte büyültülüp küçültülüp yapılıyordu. Kavis Yapı olarak biz caminin mimari projesini alıyor, nakışı da dahil her anlamda yeniden bir dizayn yapıyoruz. Her camide uyguladığımız proje farklıdır. Kavis Yapı'da bir cami, diğer caminin kopyası değildir hiçbir zaman” şeklinde konuştu.

"GERÇEKTEN BU İŞE GÖNÜL VERENLER PROJE ÇİZSİN ÇOK İSTERİM"

Kavis Yapı Mimarlık A.Ş. Proje Sorumlusu Mimar Aşiyan Ayyıldız da, cami mimarisini ve cami projelerini diğer diğer mimarilerden ve projelerden ayırmak gerektiğini belirterek Kavis Yapı'nın cami projeleri ve cami mimarisinde bambaşka kapılar açtığını söyledi. Tamamen farklı bir uzmanlık alanı olan cami mimarisinde usül bilinmesi gerektiğine dikkat çeken Ayyıldız, "İstediğiniz yere istediğiniz şeyi koyamıyorsunuz çünkü ecdattan gelen bir usülü, dini kuralları var elbette ama bunun yanında bir de usül kuralları var. Yazıları istediğiniz yere yazamıyor, her kapıyı her yerden açamıyorsunuz. Bununla ilgili çok büyük üstadlarımız var tabii. Ben de şanslıyım çünkü onlarla çalışma, onlara danışma fırsatım oluyor. Sağ olsunlar destekliyorlar da. Ama çok isterim ki cami projelerindeki yetkinlik seviyesi artsın, gerçekten bu işe gönül veren insanlar proje çizsin ve Türkiye'deki cami projeleri de artık bir an önce otursun" diye konuştu.