Dünya çelik endüstrisinde yavaşlayan talep ve artan korumacılık önlemleri ile dünya çelik ticaretinin sınırlandırılması, çelik fiyatlarının hızlıca düşmesini tetikledi ve daralan talep ile birlikte üretim de bundan olumsuz etkilendi. Çin, geçen yıl iç talepten destek alarak üretimini yüzde 8 seviyesinde arttırırken, Çin hariç dünyadaki üretim ise ilk yarıda sınırlı büyüme gösterdi, yılın ikinci yarısından itibaren başlayan yavaşlama sene sonuna doğru gittikçe derinleşti. Özellikle AB bölgesindeki ekonomik görünümün bozulmasından kaynaklanan talep daralmasının etkisiyle AB bölgesi çelik üretiminde yüzde 4 seviyesinde daralma yaşandı. Bu yıl ve 2021 yılları arasında piyasa koşullarının dengelenmesi, çelik üretimi ve tüketiminde sınırlı da olsa artış görülmesinin beklendiğini söylemek mümkün. 

Dünya Çelik Birliği araştırmasına göre geçen yıl Erdemir Grubu, dünyanın en büyük 46. çelik üreticisi oldu; Habaş, Tosyalı Holding ve İÇDAŞ da ilk 100’de yer aldı. 8,61 milyon ton üretim ile listede 46. sırada yer alan Erdemir’i de bünyesinde bulunduran OYAK Maden Metalürji Grubu’nda üretim süreçlerinde otomasyon çalışmaları hızla devam ederken, görüntü işleme ve yapay zeka gibi Endüstri 4.0 uygulamaları da süreçlere dahil ediliyor. Grubu’nun lokomotifi Erdemir’de üretim hattında dijitalleşme projelerine hız verilirken; 7/24 izleme altyapısının yenilenmesiyle arıza oluşmadan müdahale edilebiliyor, spesifik hataların hangi süreci ne şekilde etkileyeceği de analiz ediliyor. Grubun bir diğer şirketi İsdemir’de ise üretim sürecinde yaşanan yüzey kusurlarını yapay zeka algoritmaları ile tespit eden görüntü işleme yazılımı devreye alındı. OYAK Maden Metalürji Grubu’nun tamamlanan, devam eden ve planlanan yatırımlarına ilişkin çalışmamıza Kapak bölümümüzden ulaşabilirsiniz. 

Dosya çalışmamızda ise Fabrika Simülasyonu ve Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları’ndaki yenilikçi çözüm ve yaklaşımları inceleyebilirsiniz. 

***
Evet; pandemi sürecinde bir kısmımız evlerde bir kısmımız mecburen sahada çalışmaya devam etti. Üretimin çarklarının da yavaş yavaş dönmeye başladığı şu günlerde aman, siz siz olun, normalleşeyim derken kontrolü büsbütün elden bırakmayın! Normalleşelim ama kontrollü!…