Kağıt üretimi ve tüketimi konusunda önemli bir grafik sergileyen Türkiye, bu dengeyi sağlayabilmek için yatırımlarına devam ediyor. Yaklaşık 6 milyon ton civarında kağıt tüketilen ve üretim kapasitesini 3,8 milyon tona ulaştıran Türkiye, kağıt ihtiyacını sağlamak için yurt dışına yılda 3 milyar dolar civarında ödeme gerçekleştiriyor. Üretim sürecinde önemli bir oranda su tüketen sektör, bu anlamda tasarruf sağlamak içinde çalışıyor. 

Bu ay kapağımıza konuk olan Hayat Kimya, dünya çapında ses getirecek bir projeye imza atıyor. Yapay zeka projesi tamamlandığı zaman makinalarda yaşanan anomaliler tespit edilecek ve kağıt kopmadan, makine durmadan üretime devam edilecek.  Projenin detaylarını anlatan Hayat Kimya Türkiye Genel Müdürü Enes Çizmeci, bu projenin dünyada dahi örneği olmadığını söyledi. Hayat Kimya ayrıca kağıt üretiminin en önemli girdilerinden biri olan su içinde mühendislik çalışmalarına devam ediyor. 1 ton temizlik kağıdı üretiminde ortalama 12 ila 15 bin ton kullanılırken Hayat Kimya bu rakamı 3.2 ton seviyelerine çekmeyi başardı. Bu sayede dünya geneline göre 4 kat daha az oranda su tüketimi gerçekleştiriyor. 

Kağıt üretiminde su kullanımını azaltan bir diğer fabrika ise Mopak oldu. 3 farklı lokasyonda fabrikası bulunan Mopak, geliştirdiği çalışmalarla kağıt üretiminde ton başına kullanılan su miktarını 9 metreküpten 1.5 metreküpe düşürdü. Bu sayede su kullanımını 6 kat azalttı. 

Üretimde çevreyi korumaya yönelik önemli adımlar atan fabrikaları yakından izlemeye devam ediyoruz. Sektörde yaşanan yeni gelişmeleri ve özel haberleri ST Proses Dergisi’nin Mayıs sayısından takip edebilirsiniz.