İstanbul Sanayi Odası (İSO), mayıs ayında açıkladığı "İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2021" araştırmasının ardından şimdi de daha çok KOBİ seviyesindeki firmaları kapsayan "İSO Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2021" araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

NET SATIŞLAR 339 MİLYAR TL'YE YÜKSELDİ

"İSO Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2021" araştırmasına göre, İkinci 500'ün geçen yılki üretimden net satışları, yüzde 77,5 artarak 191,1 milyar TL’den 339,2 milyar TL'ye yükseldi.

Üretimden net satışlar baz alınarak yapılan İSO İkinci 500'ün 2021 yılı sıralaması ele alındığında, 980,1 milyon TL ile ilk sırayı Ege Seramik alırken, bu firmayı 979,8 milyon TL ile Kozlu Gıda ve 979,7 milyon TL ile Kangal Termik Santral izledi.

LİSTEYE 137 YENİ SANAYİ KURULUŞU GİRDİ

Araştırmanın bu sene yayımlanan listesine 137 yeni sanayi kuruluşu girerken, söz konusu kuruluşlardan 57'si İSO 500'den İSO İkinci 500'e düşen firmalar oldu.

Listeye geçen yılki İSO 1000 dışından giren yeni firma sayısı 80 olurken, 2020 yılının İSO İkinci 500 listesinden İSO 500'e çıkan firma sayısı ise 39 olarak gerçekleşti.

"SANAYİ KURULUŞLARIMIZ GÜÇLENEN KÜRESEL TALEPTEN PAYINI ALDI"

İSO İkinci 500 ile ilgili açıklamalarda bulunan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, bu yılki sonuçların dünya ekonomisinin Covid-19 pandemisinden çıkış sancılarıyla geçirdiği hareketli bir senenin sanayiye yansıyan fotoğrafı niteliğinde olduğunu ifade etti.

Bahçıvan, ilk olarak 2021'deki aşı uygulamalarıyla dünyada genel anlamda sektörlere yönelik talebin beklenenden daha erken toparlandığına tanıklık edildiğini söyleyerek, bunun beraberinde tedarik krizini getirdiğini dile getirdi.

"Gevşek para ve maliye politikalarının sağladığı rekor parasal genişlemenin en yıkıcı yan etkisi ise sonuçlarını bugün de yaşamakta olduğumuz küresel enflasyon oldu." diyen Bahçıvan, geçen seneyi çift haneli büyümeyle kapatan Türkiye'de sanayi kuruluşlarının bilhassa dış pazarlardaki performanslarıyla güçlenen küresel talepten payını aldığını kaydetti.

"BANKALARA BORÇLARDAN DAHA HIZLA BAŞKA FİRMALARA BORÇLANDILAR"

İSO 500'e kıyasla daha küçük ölçekli ve KOBİ niteliğinde firmaların yer aldığı İSO İkinci 500’ün ihracatı yüzde 35'lik bir büyümeyle 2021'de Türkiye genelinden ve İSO 500'den daha başarılı bir görünüm sunduğunu bildiren Bahçıvan, buna karşın verilerdeki borçlanma yapısında belirgin bir bozulmanın dikkat çektiğini ve İSO İkinci 500'de işletme faaliyetlerinin giderek daha fazla borçlanma ağırlıklı olarak finanse edildiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Borcun vade yapısında dikkat çeken bir kısalmanın olduğunu belirten Bahçıvan, "Baktığımızda, mali borçların toplam borçlar içindeki payı yüzde 57,6'dan yüzde 54,2'ye inerken, diğer borçların payı yüzde 42,4'ten yüzde 45,8'e yükselmiş görünüyor. Bunun anlamı şu; İSO İkinci 500 şirketleri; faaliyetlerin finansmanında ve artan işletme sermayesi ihtiyacının karşılanmasında ticari borçları çok daha fazla kullanmışlar. Bir başka deyişle 2021'de sanayiciler, bankalara olan borçlarından çok daha büyük bir hızla başka firmalara borçlanmışlar. Bu, İSO İkinci 500 araştırmalarında karşımıza çıkan yeni bir durum olarak dikkati çekiyor." dedi.

"ÜRETİMDEN SATIŞLARIN ARTMASI ÖNEMLİ BİR BAŞARIDIR"

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, ihracatçı sanayiciler başta olmak üzere firmaların son yıllarda nitelikli ve kaliteli finansmana erişimde güçlükler çektiğini işaret ederek, finansman koşullarının sıkılaştığı ve kredi imkanlarının daraldığı son dönemde sanayicilerin durumunun zincirleme reaksiyon halinde gelişebilecek ödeme risklerine işaret etmesi açısından endişe verici olduğuna dikkat çekti.

"TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI" "TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI"

KOBİ'lerin ölçek büyütmek, rekabetçiliği artırmak ve pazarını genişletmek için büyük çaplı yatırımlara daha fazla ihtiyaç duyduğuna değinen Bahçıvan, bu doğrultuda kurlardaki yükselişin ve finansman koşullarındaki sıkılaşmanın büyük şirketlere göre KOBİ'ler için daha zorlayıcı bir ortam oluşturduğunu ifade etti.

Bahçıvan, İSO İkinci 500 şirketlerinin ana büyüklük kriteri olan üretimden satışlarının, 2021 yılında yüzde 77,5 artarak 191,1 milyar TL’den 339,2 milyar TL'ye yükselmesinin de önemli bir başarı olduğunun altını çizdi.

"DİJİTALLEŞEN ORTAMDA AR-GE HARCAMALARINDA SIÇRAMAYA İHTİYAÇ VAR"

Ar-Ge harcamalarında önemli bir sıçramaya gereksinim olduğunu vurgulayan Bahçıvan, "Nitekim İSO İkinci 500 sonuçları, sanayi kuruluşlarının Ar-Ge'ye ayırdıkları kaynakların üretimden satışlara oranla binde 5'in altında sıkışıp kalmış olduğunun altını çiziyor. Sanayimiz, giderek dijitalleşen küresel rekabet ortamında bundan çok daha fazlasına ihtiyaç duyuyor. 2021 yılında İSO İkinci 500’ün istihdamı yüzde 5 artarak 261 bin kişiye çıkarken aynı yılda ödenen maaş ve ücretlerdeki artış ise yüzde 39 oldu. Sanayinin istihdamı sürükleyici özelliği burada da karşımıza çıktı." ifadelerini kullandı.

Bahçıvan son olarak, 2022 itibarıyla dünyada enflasyon ve büyüme açısından beklentilerin olumsuzlaştığı, 1970'lere dönüş ve stagflasyon endişelerinin arttığı bir dönemden geçildiğini dile getirdi ve "Sanayimizin de bu hava değişiminden etkilenmemesi ne yazık ki pek de mümkün görünmüyor. Bu bağlamda İSO İkinci 500'ün 2021 yılı sonuçları, bir yandan sanayicilerimizin değişen koşullara uyum sağlama yeteneğine işaret ederken diğer yandan da zor bir döneme hazırlıklı olmak için çıkarılması gereken dersleri ortaya koyuyor." diyerek açıklamalarını noktaladı. (AA)