FOTO: TUNAHAN AKSAKAL

RÖPORTAJ: MERVE KAYA

 

İskele ve kalıp sistemleri; köprü, tünel, baraj, çok katlı bina ve istinat duvarı gibi yapıların inşaatlarında tercih edilmektedir. Ayrıca mantolama, izolasyon, kaplama ve cephe giydirme gibi işlemlerde de kullanılmaktadır. İskelelerin farklı tipleri farklı işler için daha uygun olabilmektedir. Örneğin kalıp altı iskele sistemleri santral, köprü ve viyadük gibi yüksek uzunluklardaki projelerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Gürbüz İskele ve Kalıp Sistemleri; 1986 yılından bugüne, inşaat iskele ve kalıp sistemlerinin imalatı, projelendirilmesi ve inşaat sonrası faaliyetleri ile sektöründe yurtiçi ve yurtdışında hizmet veren öncü bir kuruluştur.

 

“YAPILARIMIZI NİTELİKLİ VE FONKSİYONLU YAPMAMIZ LAZIM” “YAPILARIMIZI NİTELİKLİ VE FONKSİYONLU YAPMAMIZ LAZIM”

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Gürbüz İskele Kalıp Sistemleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gemi İnşaatı Mühendisiyim. Yaklaşık 10 yıldır Gürbüz İskele'de çalışmaktayım. Firmamız, 1986’da kuruldu ve bu süre içerisinde sektöre hizmet etmeye de devam ediyor. Sektördeki bütün firmalarla ortak çalışarak bir iş birliği içerisinde projelerin tamamında yer almaya çalışıyoruz. Ekibimizle beraber, firmaların projelerine en uygun çözümleri gerçekleştirerek uygun ve ekonomik çözümler sunmaya çalışıyoruz. Bu konuda, firma olarak iyi olduğumuzu düşünüyoruz. Ürünlerimizin tamamında, kullanabileceğimiz en iyi ürün gruplarını tercih ederek müşterimize kaliteli ve ekonomik çözümler sunmaya çalışıyoruz.

 

İhracat ve ithalat konusunda Gürbüz İskele ne durumda?

İhracat olarak, aktif bir şekilde çalışmalarımızı sürdürdüğümüz 7 ülkemiz mevcut. Onun haricinde, aktif olmayan lâkin belirli aralıklarla ihracat yaptığımız ve çalışmalarımızı sürdürdüğümüz 20 ülkeye yakın firmalarımız var. Irak, İsrail, Azerbaycan ve İtalya ihracat yaptığımız ülkelerin başında gelmekte. Şu anda da bu ülkelere ihracatımızı devam ettiriyoruz.

 

Ürün gruplarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ürün gruplarımızın, yaklaşık olarak yüzde 90'ı yerli ürünlerden oluşuyor. Yerli ürünün çözüm olamadığı durumlarda, üretimi olmayan ürünlerde veya ürünlerimizde kullanmak zorunda olduğumuz ürün gruplarında yurt dışından ürünlerin tedariğini gerçekleştiriyoruz. Ürün gruplarımızı oranladığımız zaman, yaklaşık olarak ürünlerimizin yüzde 90'ı yerli üretim.

 

Sektörle alakalı düşünceleriniz nedir? Gelişmesi gerektiğini düşündüğünüz bir konu var mı?

Sektörün gelişmesi ve daha fazla yol alması gereken konular var. Daha doğrusu, iskele ya da kalıp yapan üreticilerin gelişmesi ve sanayisinin hızlandırılması gerekiyor. Ayrıca verimlerinin de artırılması gerekiyor. Bunun haricinde inşaat sektörü olarak baktığımızda iş güvenliği noktalarının artırılması gerekiyor. İskele grupları veya üreticiler, inşaatların tamamında yer alıyor. Bizler üretici olarak firmalara malzeme veriyoruz fakat iş güvenliği konusunda saha uygulamalarında gerilemeler var. Burada da denetim devreye giriyor. Denetimimiz yok mu? Var tabii ki ama belli dönem aralıklarında var. Ayrıca, iş güvenlik noktaları şantiyelerde çok geride kalıyor. Bu da çok ciddi anlamda sağlık sorunlarına ve istenmeyen ölümlü kazalara sebep oluyor. Sektör, bence en çok bu noktada gelişmesi gerekiyor. Hemen hemen bütün üreticiler, ürün grupları için aynı paydaşta yer alıyor. Üreticiler, bilgi saklamadan ortak kararlar alarak sektörü ileriye götürmek için çalışıyor. İKSD derneğimiz de kuruldu. Firma yetkilimiz ve diğer ekip arkadaşlarımızla birlikte sektörü en iyi şekilde geliştirmek için fikir alışverişinde bulunuyoruz.

Projelerinizle alakalı bilgi verebilir misiniz?

Yurt dışında iki tane aktif bir projemiz mevcut. Biz İç Anadolu’da daha ağırlıklı ve yetkin bir firmayız. Yurt içerisinde de yaklaşık olarak 3 projemiz var. Çevre şehirlerde de yaklaşık olarak 7-8 tane aktif olarak çalıştığımız firmalarımız var. Orada da projelerimiz devam ediyor. İmalatı devam edip sevk edecek olduğumuzda diğer projelerimiz de mevcut.

Son olarak eklemek istediklerinizi bizlerle paylaşabilir misiniz?

Sektördeki en önemli nokta iş güvenliği. Bu, sahadaki eksiklik ve sanki bu durum üreticinin bir yanlışıymış gibi gözüküyor. Bizler, kullanıcılara güvenlik ekipmanlarını veriyoruz fakat gittiğimiz zaman kullanıcılar bu ekipmanları kullanmıyor. Ayrıca sahadaki hesap ve ürünleri, bizim onlara beyan ettiğimiz şekilde değil de kendi uygulamalarına göre yapıyorlar ve daha sonra sizin ürününüzde şöyle var onların ürünlerinde şöyle diye kıyaslamalar yapıyorlar. Yani bu da şuradan geçiyor: “Eğitim noktası.” İnşaat sektöründe, temelden yukarıya kadar eğitim noktası ön plana çıkıyor.