İş dünyasından önemli temsilciler, Türkiye ekonomisinin Kahramanmaraş merkezli depremlerin de etkisinin olduğu yılın ilk çeyreğindeki yüzde 4 büyüme oranına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

MÜHENDİSLERİN BİLGİ MERKEZİ PLATFORMU HAYATA GEÇTİ MÜHENDİSLERİN BİLGİ MERKEZİ PLATFORMU HAYATA GEÇTİ

"TÜRKİYE YÜZDE 4 BÜYÜME ORANIYLA DÜNYADAN POZİTİF AYRIŞTI"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrek verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Avdagiç, Türkiye'nin 2023'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4 oranında büyüyerek küresel anlamda pozitif ayrıştığını dile getirdi. İTO Başkanı Avdagiç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 4 büyüyerek dünyada pozitif ayrıştığını bildirdi.

Depreme ve küresel ekonomideki durgunluğa rağmen yüzde 4 büyümeyi olumlu olarak değerlendiren Avdagiç, tüketimin yanı sıra kamu harcamalarının da büyümesine destek verildiğini; GSYH'den iş gücünün almakta olduğu payın dikkat çekici oranda artmış olmasının kapsayıcılık ve büyümenin kalitesinin iyileşmesi açısından olumlu bir gelişme olduğunu; öte yandan, ihracatın büyümeye pozitif katkı vermesi için gerekli tedbirlerin alınmasının önem taşıdığını dile getirdi.

BÜYÜME RAKAMLARI BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİ

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı (İSTİB) Ali Kopuz da Türkiye'nin ilk çeyrek büyüme verilerini değerlendiren isimlerden birisi oldu. Kopuz, ilk çeyrek büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini aktardı ve bunun deprem felaketine rağmen Türkiye için bir başarı olduğunu dile getirdi.

Kopuz, tüm dünyada artan resesyon riskine rağmen Türkiye'nin, ihracat yönlü büyüme stratejisi ve istihdamı artırıcı tedbirlerden taviz vermeyerek pandemi döneminden bu yana pozitif büyümesini sürdürdüğünü dile getirdi.

Depremin sarsıcı etkilerinin hissedildiği ilk çeyrek için bu büyüme oranının önemli olduğunun altını çizen Kopuz, yeni açıklanan ekonomik güven endeksinin 20 ayın zirvesinde çıkmasının da Türkiye'nin önümüzdeki dönemi için umut verici olduğunu dile getirdi. Kopuz, ayrıca, tarım sektöründeki yüzde 3,8 oranında yaşanan küçülmenin ise endişe verici olduğunu ve bu rakamın özellikle deprem bölgelerindeki tarım faaliyetlerinin aldığı darbenin doğuracağı sorunlara hızla müdahale edilmesinin önemini gösterdiğini söyledi.

(AA)