Bağımsız Araştırma Kuruluşlarının ve Üniversitelerin yaptığı araştırmaya göre insan artı cobot etkileşimli bir prosesin sadece robot hücresi ya da sadece insanla gerçekleştirilen prosese göre yüzde 85 daha üretken olduğunun tespit edildiğini söyleyen Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Hüseyin Şahin, “Bu da firmanın aynı alan içerisinde çok küçük bir yatırımla üretim kapasitesini neredeyse iki katına çıkarmasını sağlıyor” dedi. 

Otomasyonu herkes için ulaşılabilir hale getiriyorsunuz. KOBİ’lerden büyük ölçekli fabrikalara kadar cobot’larınızla hangi avantajlar öne çıkıyor?

Öncelikle en büyük avantajlarımızdan biri, firma büyüklüğünden bağımsız olarak robotlarımız geniş yelpazede tüm endüstriye hizmet verebiliyor, ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Bunların en büyük sebebi, konvansiyonel robotların birçok ortamda verimli bir şekilde çalışamaması. Aynı zamanda onlarla birçok prosesin otomatikleştirilememesi, robotla insan etkileşiminin etkin bir şekilde kullanılabilme ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Bizim robotumuz insanla etkileşim içerisinde bulunuyor. Bağımsız Araştırma Kuruluşlarının ve Üniversitelerin yaptığı araştırmaya göre insan artı cobot etkileşimli bir prosesin sadece robot hücresi ya da sadece insanla gerçekleştirilen prosese göre yüzde 85 daha üretken olduğu tespit edildi. Bu da firmanın aynı alan içerisinde çok küçük bir yatırımla üretim kapasitesini neredeyse o proseste iki katına çıkarmasını sağlıyor. Ağustos 2019 itibariyle dünya genelinde kurulu robot sayımız 37 bine ulaştı. Yaklaşık 11 yıllık bir süre içerisinde 37 bin cobot kurulumuna ulaşmak gerçekten büyük bir başarı. Bizim robotlarımızın yatırım geri dönüş süresinin dünya ortalaması, 195 gün yani yaklaşık 6 ay gibi bir süreye tekabül ediyor ki bu da gerçekten firmaların iştahını kabartan bir veridir.  

Cobot teknolojisinin enerji verimliliği açısından avantajları nelerdir? Yatırımcısına nasıl bir tasarruf sağlıyor? 

Cobot’larımızın 220 volt olan tek fazlık bir enerji tüketimi var. Maksimum en büyük cobot’umuzun günlük enerji tüketiminin 250 volt civarında olması özellikle bölgemizde enerjinin çok pahalı olmasından dolayı işletmelere önemli bir maliyet avantajı sağlıyor. Çünkü sayıyı artırdığınız zaman Universal Robots robotlarının kullanım imkanını üretim alanınızda her bir robottan kazanacağınız enerji tüketimi de bu noktada da maliyetleri düşürme, pazarda daha rekabetçi bir ürün ve üretim sağlama imkanını sunuyor.

Cobot’larınızla nasıl bir esnek üretim sağlıyorsunuz? Esnek üretim neden önemli?

Geçmiş dönemde otomotiv üretimlerinde çok fazla opsiyonlar yoktu ama müşterilerin talepleri doğrultusunda otomotivdeki spektler ya da talepler değişebiliyor. Yani klimayı farklı isteyebiliyorsunuz. Cam tavan ya da normal tavan isteyebiliyorsunuz. Otomotiv de dahil olmak üzere birçok üretim alanında parça değişkenliği, ürün çeşitliliğinin de artmasına vesile oluyor. Dolayısıyla bu taleplere bağlı olarak imalatınız da hızlı bir şekilde değişebiliyor. Cobot’ların özellikle hızlı kurulumu, esnek konumlandırılması, kolay programlanabilmesi, dar alanlarda çok limitli alanlarda çalışabiliyor olması; ürün çeşitliğinin ön planda olduğu firmalarda çok büyük katma değerli avantaj sağlıyor. Esnek konumlandırılması ise farklı farklı proseslerde değerlendirmenize imkan sunabiliyor. Hızlı kurulum yapılıyor, kutudan açılıp elektrik verilip basit bir alma/bırakma prosesiyle programını yapmanız yaklaşık 60 dakika sürüyor. 60 dakika içerisinde robotu kullanabilecek seviyeye geliyorsunuz. Az yer kaplaması, dar alanlara sahip küçük ölçekli firmalarda da robotla otomasyona geçirilmesini sağladı. Müşterilerin, limitli alanlarda robotları kullanıp prosesleri çok rahatlıkla otomatik hale getirebilmeleri en büyük avantajları oluyor. Bunların haricinde elle öğretme, hızlı programlama, eksen kabiliyetleri yani +,- 360 derece her bir eksende iki tur döndürme imkanının bulunması yine robotlarımızın en büyük avantajlarıdır. Bu avantajlar yatırımın geri dönüşünün kısa olmasını sağlıyor. Kurulumu yapılan 37 bin kolaboratif yani iş birliğine dayalı robot üzerinden konuşacak olursak, yüzde 80 oranında herhangi bir güvenlik ekipmanına, harici bir donanıma ihtiyaç duyulmadı. Kurduğumuz sistemlerde ise yüzde 20 oranına kadar; güvenlik fensleri ve çitleri, ışık bariyerleri ve alan tarayıcıları gibi harici ekipman kullanılabiliyor. Tabii bu noktada, risk analizleri yapılmasına da ihtiyaç duyulabiliyor. Yatırımın geri dönüş süresinde uzamaya ve maliyet anlamında da yatırımın yapılamama ihtimallerine de sebep olabiliyor. 

İmalat sektörü dışında medikal sektöründe nasıl kullanılıyor ürünleriniz?  

İmalat haricinde hizmet sektörü başta olmak üzere farklı endüstrilerde de kullanılabiliyor. Bunlardan biri, medikal sektöründe, katarak ameliyatlarında kullanılan göz içi lens üreten bir firmada, özellikle hijyen ve yüksek hassasiyet ön planda olduğu için bizim robotlarımız tercih edildi. Yine Türkiye‘de beyaz eşya sektörünün lider firmalarından birisi, kendi ürünlerinin lansmanında bizim ürünlerimizi kullanabiliyor, küçük ev aletlerinde kahve yapan bir makine ile birlikte kahve ikramında da kullanılabiliyor. Aynı şekilde hizmet sektöründe büyük restoranlarda ya da otellerde robotlarımız kullanılabiliyor. Ülkemiz bir turizm cenneti ve büyük otellerin girişlerinde, lobilerinde ya da yemekhanelerinde yemek yapan robotların, içecek servisinde bulunan robotların kullanımı planlanıyor. Dolayısıyla bizim robotlarımız özellikle işbirlikçi yapısı ile birlikte bu noktalarda önemli pozisyon alabilecekler. Endüstri bazlı olarak, medikal, hizmet ve otomotiv sektörü ya da uygulama bazında alma-bırakma, kalite ölçüm vb. birçok uygulamayı web sitemizden filtreleyip örnek çalışmaları, başarı hikâyelerini takip etmek de mümkün oluyor.