ANKARA (AA) – TÜİK, 2018 yılı ilk dokuz aylık döneminin yapı izin istatistiklerini açıkladı. Belediyelerin verdiği yapı ruhsatı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ve bina sayılarına bakılarak tespit ediliyor.

Buna göre, bina sayısı, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,4 düştü.
2018’in, dokuz aylık döneminde, belediyelerin binalara verdiği yapı ruhsatı sayısı yüzde 41,4 olarak gerçekleşti. Yapı ruhsatı verilen binaları, geçen yılın aynı dönemine göre ve yüz ölçümü ölçeğiyle kıyasladığımızda ise yüz ölçümü yüzde 55,1, değeri ise yüzde 44,7, daire sayısı olarak ele aldığımızda ise yüzde 58,6 düştüğü ortaya çıktı.

Yapı ruhsatı verilen binaların toplam yüz ölçümü 106 milyon metrekareye düştü. 106 milyonun 55 milyon metrekaresi konut, 31 milyon metrekaresi konut dışı oldu. Yaklaşık 20 milyon metrekare de ortak kullanım alanına yapı ruhsatı verildi.


YAPI RUHSATI EN ÇOK KAÇ ODALI DAİREYE VERİLDİ?

Niteliğe bakıldığında, konutlarda, en fazla 72 milyon metrekare ile iki ve üstü daireli dairelere, yapı ruhsatı verildiği görüldü. Konutu, 9 milyon metrekare ile kamu eğlence, eğitim, hastane gibi kuruluşlara ait binalar takip etti.

YAPI SAHİPLİK DAĞILIMI NE OLDU?

Yapı ruhsatı verilen konutların sahipliğine bakıldığında, en büyük payı 84 milyon metrekare ile özel sektör aldı. Özel sektörü, 20 milyon metrekare ile kamu kurum binaları izledi. Kooperatiflerin payı ise 1,4 milyon metrekare oldu.

EN ÇOK VE EN AZ RUHSAT ALAN İLLER…

12 milyon metrekareyi aşan oranıyla İstanbul yapı ruhsatı pastasından da en büyük dilimi alan il oldu. O’nu, 7,4 milyonla Ankara ve 5 milyon metrekare ile İzmir takip etti.
En az toprağa sahip illerimizde ilk üç, Ardahan, Tunceli ve Şırnak oldu. 2018’de izin belgesi verilen yapıların yüz ölçümünün arttığı görüldü.