Anatek İskele’nin yapılanması hakkında bilgi verir misiniz?

Anatek İskele; iskele firması denilince piyasada yaygın olarak bilinenin aksine bir iskele üreticisi, satıcısı ya da kiralayıcısı değildir. Anatek, üreticiden satın almış olduğu kendine ait malzemesi ya da müşterisinin malzemesi ile iş iskelesi kurulum hizmeti veren firmadır. Sunduğumuz hizmet ile müşterilerimizi, iskele malzeme stoğu ve iskele kurulum personeli istihdamı yükünden kurtararak sadece kendi ana iş aktivitesine odaklandıkları, daha verimli bir operasyon içinde olmalarını sağlamaktayız. Ekibimiz ve istenirse malzememizle birlikte bir iş sahasına mobilize olarak, işin sonuna kadar gerekli olan iskelelerin kurum ve sökümünü gerçekleştirmek suretiyle ana işin güvenli ve hızlı bir şekilde yapılmasına yol vermekteyiz. Bu kapsamda ağırlıklı olarak mali ve idari işlerin yürütüldüğü bir merkez ofisimiz ve iskele kurulum işlerinin yürütüldüğü şantiye organizasyonlarımız mevcuttur. İstanbul’daki merkez ofisimizde iş geliştirme, teknik koordinatörlük, kalite, çevre ve iş sağlığı güvenliği, satın alma, muhasebe ve personel gibi birimlerimiz varken, şantiyelerimizde şantiye şefi, iş güvenliği uzmanı, iskele saha denetçisi, formen, iskele kurulum personeli ile ambar memuru, kaldırma ekipmanı operatörü vb. yardımcı pozisyonlarda personellerimiz bulunmaktadır. Ayrıca hem merkez ofisimiz hem de şantiyelerimiz için iş güvenliği ve işyeri sağlığı hizmetini bağlı olduğumuz Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) lisanlı firmalardan temin etmekteyiz. 

Korona virüs salgını ile ilgili Türkiye kademeli olarak normalleşmeye çalışıyor. Şirketler bazı tedbirler alarak yeniden açılıyor. Bir kesim virüsün artık öldürücü etkisinin azaldığını düşünüyor, diğer bir kesim ise büyük risk alındığını düşünüyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Şirketiniz çalışmalarını nasıl sürdürecek? Sizce risk azalıyor mu, yoksa hızlı normalleştiğimizi mi düşünüyorsunuz?

Korona virüsü salgını tüm dünya ile birlikte ülkemizi ve sektörümüzü olumsuz etkiledi. İşimiz gereği personelimiz şantiyelerde kalabalık ortamlarda diğer insanlarla yakın mesafelerde mesai yapmak, yemekhanelerde yemek içmek, kamplarda koğuşlarda kalmak zorundadır. Alınan fiziksel ve sosyal mesafeyi artırıcı önlemler nedeniyle salgın öncesi verimliliğimizi tutturmada bazı sorunlar yaşamıyor değiliz ancak insan sağlığı ve hayatı her şeyin önünde gelir. El birliğiyle bu zahmetli dönemi de atlatacağımızdan şüphem yok. Kanımca ve medyadan takip ettiğim kadarıyla virüsün öldürücü etkisinin azaldığına dair ortada henüz somut bir veri yok. Yani biz virüsü ilk günkü gibi hızla yayılan ve yüksek etkili olarak kabul etmek ve önlemlerimizi buna göre almak zorundayız. Buna rağmen hayatı tamamen durdurmak da mümkün değil. Yani önlemlerle yolumuza devam etmek zorundayız. Eğer normalleşmeden kastımız korona öncesi yaşantımıza dönmek ise bu hayalimizi bir süre daha bastırmamız gerektiği kanısındayım. Önlemlerden ödün vermeden bu demek oluyor ki eski konforumuzdan bir miktar ödün vererek, riski minimize ederek iş ve özel hayatlarımızı sürdürmemiz gerekmektedir. Bu konuda görev ve sorumluluk artık kurumlardan çok kişilere geçmiştir.

Gündeminizde hangi başlıklar var, hedefleriniz ve planlarınız neler? Hangi projelere çözüm sunuyorsunuz?

Anatek İskele firmamız halihazırda Türkiye’de İstanbul Çöp Yakma Tesisi İnşaatı, Yeniköy/Kemerköy Termik Santrali Rehabilitasyon İşleri ve Akkuyu Nükleer Enerji Santrali İnşaatı projelerinde iskele kurulum hizmeti vermektedir. Yine inşa süresinde yer aldığımız Zorlu Center projesine de işletme-bakım aşamasında da hizmet vermeye devam etmektedir.
AnaStroy firmamız ile geçen yıl girdiğimiz Rusya Bölgesi’nde dev bir yatırım olan Amurski Gas Processing Plant inşaatı projesinde iş iskelesi kurulumu, mekanik borulama, kumlama, boyama ve izolasyon işleri alanındaki hizmetimiz devam etmektedir. 2020’nin ikinci yarısında bir Türkiye bir de Rusya Bölgesi’nde olmak üzere en az iki uzun erimli endüstriyel projeye dahil olmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca özelikle Avrupa’nın doğusunu daha fazla radarımıza katarak olası iş fırsatlarını daha yakından değerlendirme arzusundayız.