Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak, binaların dış cephe kaplamalarının yanmasıyla oluşan yangınların son 30 yıl içinde 7 kat arttığına dikkat çekerek ürettikleri yanmaz Multipor Mantolama Sistemi ile binaların dış cephelerinin güvende olduğunu belirtti.

"BİNALARIN DIŞ CEPHELERİNİ KORUYOR"

İtalya’nın en önemli şehirlerinden Milano'da 70 ailenin yaşadığı 15 katlı bir apartmanda çıkan yangın, yüksek binalarda oturanları korkuttu. Uzmanlar, kimsenin zarar görmediği yangının çıkış nedeninin binanın dış cephesinde kullanılan kaplamanın alev alması sonucu meydana geldiğini belirledi.

Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak, binaların dış cephe kaplamalarının yanmasıyla oluşan yangınların son 30 yıl içinde 7 kat arttığını belirterek, “Yüksek binalarda oturanları korkutan bu tür yangınlar akla tek bir soruyu getiriyor: Bizim oturduğumuz bina da böyle yanar mı? Türk Ytong’un ürettiği yanmaz Multipor Mantolama Sistemi ile binaların dış cepheleri güvende” diye konuştu.

YAPILARIN ANALİZİ VE GÜÇLENDİRİLMESİNDE AKILLI METODOLOJİLER DÖNEMİ BAŞLIYOR YAPILARIN ANALİZİ VE GÜÇLENDİRİLMESİNDE AKILLI METODOLOJİLER DÖNEMİ BAŞLIYOR

"GÜVENLİK VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR"

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Grenfell Kulesi’nde 2017 yılında yaşanan ve 80 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan yüksek katlı bina yangınının unutulmadığını kaydeden Öztoprak, geçtiğimiz hafta Milano’da meydana gelen yangının da büyük bir korku ve endişeye sebebiyet verdiğini söyledi.

Milano’daki yangının dış cephe malzemelerinin alev almasıyla yayıldığının tespit edildiğini aktaran Öztoprak, "Yanıcı özellikteki dış cephe kaplamaları çok hızlı alev alabiliyor ve yangın dakikalar içinde tüm binayı sarıyor. Alevlerden kurtulmak mümkün olsa dahi malzemelerden çıkan zehirli gazlar bina sakinlerinin ölümüne neden oluyor. Bu sebeple yüksek binalarda cephe kaplaması ve ısı yalıtımında tamamen yanmaz malzemelerin kullanılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Öztoprak, firmalarının ürettiği mineral esaslı ısı yalıtım levhası Multipor ile uygulanan mantolama sistemi yüksek enerji tasarrufunun yanında binaların cephelerinde yangın güvenliğini de sağladığını dile getirdi.

"BÜYÜK ŞEHİRLERDEKİ NÜFUS ARTIŞI SONRASI KAÇINILMAZ"

Imperial College London tarafından yapılan bir araştırmaya göre yüksek binalardaki dış cephe yangınlarının son 30 yılda 7 kat arttığı, 1990 – 2018 yılları arasında 59 yangın meydana geldiği ve bu yangınların 36’sının 2010 yılından sonra yaşandığı belirlendi.

Söz konusu yangınların yakın gelecekte daha fazla artmasının beklendiğini ifade eden Öztoprak, Dünya Bankası verilerini paylaşarak dünyadaki her 10 kişiden yedisinin 2050 yılında büyük şehirlerde yaşayacağını, nüfus artışının hızlanmasıyla insanların daha yüksek binalarda oturması ve çalışmasının beklendiğini, bunun sonucunda da yangın sayılarındaki artışın kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

SİSTEMİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Tamamen doğal ve yerli hammaddelerle üretilen Multipor Mantolama Sistemi, mineral yapısı sayesinde kullanıldığı binaların nefes almasına imkan veriyor; iç ortam nemini düzenleyerek yoğuşma ve küf oluşumunu önlüyor.

Yapı ömrü boyunca ısı yalıtım özelliğini kaybetmeyen sistem, A1 sınıfı “Hiç Yanmaz” özelliği ile yangına karşı güvenli bir ısı yalıtım çözümü olarak dikkat çekiyor.