Fixa Yapı Kimyasalları ve de sektörünüz açısından 2020 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Fixa Yapı Kimyasalları olarak hepimizi etkileyen pandemi sebebiyle yılın ilk yarısında üretimimizi yavaşlatmak zorunda kalsak da satışlarda bir gerileme yaşamadık. Yaz aylarında hem satışlarda hem de üretimde yılın ilk yarısındaki gerilemeyi rahatlıkla telafi ettik. Yaz sonrasında da artık yeni-normalde pandemi ile yaşamayı öğrendiğimizden yeniden büyüme ivmesini yakaladık.  Bu büyümede iç piyasa satışlarımızın yanı sıra ihracat da önemli bir rol oynadı. Yeni pazarlara ihracat yapmaya başladık. Yılı yüzde 30 üzerinde büyüme ile kapattık.

2021 yılında hangi konulara odaklanacaksınız, planlarınız neler?

2020 yılı içerisinde bazı ürün kategorilerimizde ürün kalitesini yükselten AR-GE çalışmalarına ağırlık verdik. Bu geliştirmeleri de maliyet avantajını koruyarak sağladık. Yeni agrega tesisimizi devreye aldık. 2021’de buna benzer çalışmalarımız ve yatırım planlarımız var. Fixa, fiyat-kalite dengesinde piyasada çok önemli avantajlara sahip. Bu dengeyi hem kendimiz hem de müşterilerimiz yararına daha sağlam bir hale getirmek üzere çalışıyoruz. Bunun dışında 2021’de marka yatırımlarına ve yeni pazarlara, özellikle ihracat pazarlarına ağırlık vereceğiz. 

Enerji verimliliğinin sağlanmasında ısı yalıtımın sağladığı avantaj nedir? Isı yalıtım sistemleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Isı yalıtımı enerji verimliliği açısından en önemli faktörlerdendir. Isı yalıtımını yalnızca ısıyı içeride tutmak olarak düşünüyoruz ancak yalıtım, binalarda ısı transferini engellediği ve binayı atmosferik etkilerden koruduğu için hem ısıtma hem de soğutmada tasarruf sağlar. Diğer bir deyişle ısı yalıtımı, farklı sıcaklıktaki iki ortam arasında ısı geçişini azaltmak için kullanılır. Dünyada üretilen enerjinin büyük kısmı binalarda, ısıtma ve soğutmada kullanılıyor. Üstelik binaların soğutulması için gereken enerji ihtiyacı, ısıtılmasına göre ortalama 4 kat daha maliyetlidir. Bunun azaltılması sadece enerji kullanımında tasarruf değil, atmosfere salınan karbondioksit ve kükürt dioksit gibi sera gazlarının salınımını da azaltacaktır. Diğer yandan Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke, kullandığımız enerjinin %70’den fazlasını ithal ediyoruz. Kullandığımız enerjiyi azaltmamız ülke bütçesinde de önemli tasarruf sağlayacaktır. Fixa olarak STRAFİX markamız altında bir ısı yalıtım sisteminde gerekli tüm bileşenleri, TS 825 ve Isı Yalıtım Yönetmeliği’nin belirlediği standartların üzerinde yapı malzemeleri ile piyasaya sunmaktayız.  Strafix ısı yalıtımı paketinde birbirinden farklı 3 ayrı özellikte paket bulunmakta, kullanılacak yerin özelliklerine göre bu paketlerden seçim yapmak mümkün olmaktadır. STRAFİX Isı Yalıtım Sistemi sadece uygulandığı cephelerin ısı geçirgenlik kat sayısı değerlerine etki yapmaz, aynı zamanda duvarlarda su buharı geçirgenliğini de düzenleyerek terlemenin (yoğuşma) önüne geçer. Bu küflenme ve mantar oluşumu gibi binanın ömrüne olumsuz etki eden faktörleri ortadan kaldırır. Strafix Isı Yalıtım Sistemleri’ni uygulamak kolaydır: yeni yapılarda kolayca uygulanabileceği gibi mevcut binalarda da dış cephe boyasını yenilerken, kolayca uygulanır. Üstelik biz Strafix Isı Yalıtım ürünleri sistem olarak uygulandığında beş yıl süreyle güvence veriyoruz.