Tüketici beklentisine ve ihtiyaçlarına maksimum oranda cevap veren ürünler geliştiren E.C.A, gerek ürün kalitesi gerekse bayi hizmetleri ile öne çıkıyor. Yenilenebilir ürünler ile ilgili çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten Elginkan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Emas Makina Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Özokumuşoğlu ile gündemdeki çalışmalarını konuştuk.

E.C.A.’nın iklimlendirme sektörüne yönelik çözümleri neler? 

Gelecek bize çocuklarımızın yaşayabileceği bir dünya için temiz enerji kullanımını, yenilenebilir kaynak tüketimini işaret ediyor. Araştırmalar 10 yıl içinde kombi ve kazan pazarının yüzde 30 oranında daralacağını, katı yakıtlı kazan pazarının da zaman içinde yok olacağını gösteriyor. Bu doğrultuda yenilenebilir ürünler ile ilgili çalışmalarımızı hızlandırdık. Isı pompaları, fotovoltaik ve elektrikli ürünler 2020 yılında Ar-Ge çalışmalarımızın ana odağı olacak.

E.C.A kombilerinin enerji verimliliğine katkısı nedir?

Ülkemizde yayınlanan yönetmelikler gereği Nisan 2018 itibariyle tamamen yoğuşmalı kombi cihazlarının satışı yapılabiliyor. Yoğuşmalı kombiler için şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki eski tip konvansiyonel kombilere oranla yüzde 30’a varan tasarruf sağlıyor. Müşterilerimizin kombi bakımlarını her sene yetkili servislere yaptırmaları gereklidir. Bu, doğalgaz tasarrufuna ciddi anlamda katkı sağlar. Öte yandan kombiyi açıp kapamak yerine belirli bir seviyede çalışır halde bırakmak hem performans anlamında hem de fatura anlamında tüketicilere faydalı olur. İlave olarak oda sıcaklığını 1 derece düşürmek yüzde 6 seviyesinde yakıt ekonomisi sağlar. Bu nedenle kombi ile birlikte oda termostatı ve termostatik radyatör vanası kullanmak tüketicilere konfor ve tasarruf sağlayan bir faktör.

Kış aylarında kombi bakımları güvenlik açısından önemli. Bu konuda müşterilerinize öneriniz nedir?

Burada kritik nokta hangi marka olursa olsun kullanıcıların mutlaka yetkili servisler ile irtibata geçmesi. Merdiven altı olarak tabir edilen ve kendilerini servis noktası olarak gösteren firmalara, kişilere itibar edilmemesi gerekir. Her yıl düzenli kombi bakımı doğalgaz tasarrufu yapılmasına ciddi anlamda katkı sağlar. Binaların yalıtımı da tasarrufu etkileyen önemli bir unsur. 

E.C.A bakım ve servis konusunda ne gibi avantajlar sunuyor? 

E.C.A. yetkili servislerinin sunmuş olduğu hizmetlerde işçilik ve yedek parçaya 1 yıl garanti uygulanıyor, düzenli bakım kombinin ömrünü uzatır, yetkili servis hizmeti için her ürün grubunda ilgili markanın kendi web sitesinden bilgi alınması, internet aramalarında tüketicilerin karşısına ilk çıkan firmayı yetkili servis olarak değerlendirmemesi gerekir.  

ErP (Enerji ilişkili ürünler direktifi) yönetmeliğinden sonra yoğuşmalı kombi üretim ve satışı zorunlu hale geldi. Bu sektörü nasıl etkiledi? 

ErP (Energy Related Products) Yönetmeliği enerji etkinliğini iyileştirmeyi ve çevreyi korumayı hedefliyor, yönetmeliğe uygun yoğuşmalı cihazlar yakıt tüketiminde yüzde 30’a varan  tasarruf sağlıyor. 30 yılı aşkın süredir ısıtma sistemleri sektöründe faaliyet gösteren bir şirket olarak mevcut ürünlerimiz yanı sıra yeni ürünlerimiz, satış ve satış sonrası hizmet kanallarımız ile bu geçişi başarılı bir şekilde tamamlayacağız.

E.C.A. iklimlendirme sektöründe neyi hedefliyor?

Türkiye, iklimlendirme sektöründe dünyada iddialı bir rol oynuyor. Bunun sebebi de global oyuncuların neredeyse tamamının Türkiye’de üretim tesisine sahip olması. Sektörde farklılaştığımız en önemli noktalar yerli olmamız ve etkin bayi yapımız. Kombi sektöründe ilk üç içerisinde yer alan tek yerli firmayız. Bayilerimizle Türkiye’nin her yerinde bulunuyoruz. 81 ilde toplam 350’nin üzerinde servis hizmetimiz var. Rakiplerimiz herhangi bir ürüne 2-3 günde müdahale ederken biz E.C.A olarak aynı gün içinde müdahale edebiliyoruz. Yoğuşmalı kombiler, hermetik yoğuşmalı şofben, panel, dizayn, alüminyum ve pik döküm radyatörler, havlupan, yoğuşmalı yüksek kapasiteli duvar tipi kazanlar, duvar, kaset ve salon tipi klimalar, boyler, oda kontrol aksesuarları ürün gamımızı oluşturuyor. Yıllık 400.000 adet kombi üretimi, 4.500.000 metretül radyotör üretim kapasitesine sahip bir üretim parkurumuz bulunuyor. E.C.A markası olarak biz tüketici beklentisine ve ihtiyaçlarına maksimum oranda cevap veren ürünler geliştirerek pazara sürüyoruz.