2020 yılını sektörünüz ve firmanız açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Ferroli SPA’nın 2018 yılını baz aldığımızda bir yıl içerisinde satış ve üretim kapasitesini üç kat büyüme seviyesine ulaştırdık. Satış ve ciro adetlerimizin paralelinde ekip sayımızı da 2020 yılı içerisinde iki katına çıkardık. Burada satış ve pazarlama stratejimizin büyük bir önem taşıdığını düşünüyoruz. Ferroli Gold Sadakat Sistemimizde 18 ay gibi kısa sürede +1500 üye sayısına ulaştık. 2020 yılına şirket motivasyonumuzun yüksek olarak başlaması sebebiyle, global olarak Covid-19 salgını yaşanmasına rağmen dijital pazarlama faaliyet çalışmalarımız sayesinde yılı yüksek verimlilikle kapattık. Arz ve talep dengesini koruyarak 2020 yılını hedeflerimiz dahilinde tamamladık. Öte yandan 2021 yılının ikinci çeyreğinin ortasında Covid-19 salgınının yavaşlaması hususunda sadece ısıtma sektörünün değil; diğer bağlantılı inşaat, yapı malzemeleri satan toptancı ve taahhüt firmalarının da işlerinin yoğun olacağını öngörüyor, buna göre hazırlıklarımızı yapıyoruz. Sektörde özellikle bu yılın ikinci çeyreğinden sonra nihai tüketicinin tasarruflu ve ekonomik kombi alımlarının ve değişim pazarının artması bekleniyor.

Gündeminizde hangi çalışmalar var?

Bu yıl duvar tipi yoğuşmalı kaskad kazanların üretimiyle ilgili yatırım kararı aldık. Bu yılın ikinci çeyreğinin sonuna doğru seri üretime geçecek şekilde çalışıyoruz. Bu cihazların en önemli özelliği, hermetik duvar tipi olarak kullanılabilmesi ve yüksek kapasiteli ısıtma ihtiyaçlarını kaskad bağlanarak karşılamasıdır. Kaskad bağlantı sayesinde büyük mekanlar için etkili bir çözüm olan Energy Top W, yüzde 109 verimle çalışarak önemli oranlarda tasarruf sağlıyor. 70, 80 ve 125 kw olmak üzere üç farklı seçeneği olan Energy Top W, kullanım suyu için harici boyler ile kullanılması durumunda, insan sağlığı için son derece zararlı olan lejyonella bakterisinin oluşumunu da engelliyor. En çevreci ürün anlamına gelen “NOx 5. sınıf emisyon özelliğine” sahip olan Energy Top W, yüksek emniyet özellikleriyle kullanıcıya büyük bir konfor da sunuyor. Teknik özellik ve üstünlükleri şu şekildedir:
 Premix yoğuşma teknolojisi ve micro alevli metal  fiber kaplı çelik brülör ile yüzde 109 verim, 70, 80 ve 125 kw’lık üç farklı kapasite seçeneği, doğalgaz veya LPG ile çalışmaya uygun, frekans kontrollü fan ve magnezyum silisyum alaşımlı spiral kanatçıklı döküm alüminyum yoğuşma eşanjörü ile her kapasitede yüksek verim, düşük atık gaz emisyonları, çalışma fonksiyonlarının tamamının izlenebildiği mikroprosesör kontrollü, dijital LCD ekranlı, dış  hava sensörü bağlanması durumunda dış hava kompanzasyon paneli görevi de yapabilen ve kazan üzerinde bulunan kontrol paneli ile; altı adet kazan +1 adet dış hava sensörü + 2 adet zon (1 adet ısıtma devresi veya 2 adet ısıtma devresi) bağlantı ve kontrol imkanı, Open-Therm modülasyonlu veya on-off oda termostatları ile çalışma olanağı, bina otomasyon sistemleri ile entegre çalışabilme özelliği, (0-10vdc girişi), uzaktan reset, çalışma göstergesi, arıza göstergesi bağlanabilme özelliği Energy Top W serisinin üstün özellikleridir.

Önümüzdeki süreçte neyi hedefliyorsunuz, planlarınız neler?

2021 yılında ürün grupları açısından bazı yenilikler yapmayı planlıyoruz. Bunlar içinde hem endüstriyel kullanıma uygun su soğutucu üniteleri chiller sistemleri hem de heat-pump (ısıtma-soğutma özelliği) sistemleri ile ürün gruplarımızı zenginleştirmeyi planlıyoruz. Özellikle enerjinin çok değerli bir hale geldiği, fiyatların arttığı, çevre duyarlılığının sosyal bir baskı haline geldiği günümüzde bizim gibi üretici firmalar yeni ürünler geliştirmek yoluna gitmişlerdir. Tüm bu etmenlerden dolayı yüksek verimle çalışan, çevreye daha az zarar veren, maliyetleri düşük ürün ve sistem çalışmaları durmaksızın devam etmektedir. Özellikle orta ve büyük ölçekli konut ya da iş merkezlerinin merkezi sistemlerle hem ısıtılması hem de soğutulması, ısıtma ve soğutma maliyetlerini düşürdüğü gibi homojen sıcaklıkta bir ortam yaratmak açısından da önem arz etmektedir. İklimlendirme olarak tabir edebileceğimiz bu işlem doğru biçimde yapıldığında yaşam konforunu sağlayan en önemli unsurlardan biridir. Merkezi iklimlendirme sistemleri, iklimlendirmenin yapılacağı tüm ortamı homojen ve dengeli biçimde ısıtmak ya da soğutmak amacıyla tasarlanırlar. Soğutmayla ilgili kısım bir chiller (su soğutma ünitesi ) ve ona bağlı çalışan fancoillerden oluşur. Su soğutucu ünite olan chiller sistemdeki suyu soğutur. Sistemde yer alan pompa kanalıyla soğutulmuş olan su fancoillere gönderilir. Böylece fancoillerden soğuk hava temin edilir. Fancoiller üzerlerindeki fanın çalışması sayesinde ısı transferi sağlarlar ve soğuk havayı ortama üflerler. Sistem, fancoiller üzerindeki kumanda panelleri vasıtasıyla kontrol edilir. Kumanda paneli üzerinde ayarlanan sıcaklık değeri sağlanana kadar fan çalışmaya devam eder. Ayarlanan değere ulaşınca fan, termostat vasıtasıyla devre dışı kalır. Başka bir sistem ise selenoid vanalarla gerektiği noktada fanların durdurulması şeklindedir. Bu sistemde ortam sıcaklığı istenen değere ulaşınca, fan coile su girişi selenoid vanalar vasıtasıyla kesilir. Benzer durum kış döneminde kazanlar için de aynıdır. Kazanda sağlanan sıcak su yine bir pompa yardımıyla fancoiller ulaştırılır ve fancoillerde fan vasıtasıyla ısı transferi gerçekleşir.

Ferroli endüstriyel kullanıma uygun su soğutucu üniteleri (chillerleri) de ürün yelpazesinde barındırmaktadır. Hem sadece soğutma özelliğine sahip hem de heat-pump’lı (ısıtma-soğutma özelliği) RPA, RMA, RGA, RLA serisi su soğutucuları (chiller üniteleri), küçük, orta ve çok büyük hacimli iş yerleri ve üretim tesislerinin soğutulmasında (veya ısıtılmasında) kullanılırlar. Bu üniteler bina dışına yerleştirilir ve soğutulan veya ısıtılan su, fancoiller tarafından mekanlar içine dağıtılır. RPA serisi daha önce Partner olarak isimlendirilen modelin yerine geliştirilmiş yeni bir üründür. Bu cihaz sadece soğutma yapılan sistemlerde 4–12 kW arasında değişen kapasiteleri kapsarken, RMA serisi sadece soğutma yapılan sistemlerde 14-37 kW ve 50-60 kW arasında değişen kapasitelere sahiptir. RMA serisi ürünlerde tek kompresör bulunmaktadır. Daha geniş mekanlar için dizayn edilmiş olan RGA serisi, sadece soğutma yapılan sistemlerde 45-130 kW arasında değişen kapasitelere sahiptir. RGA serisi ürünlerde çift kompresör mevcuttur.RLA serisi ise 150-260 kW arasında değişen kapasitelerde çalışabilmektedir.  Bu ürünlerde kapasitesine bağlı olarak 3-4 kompresör bulunmaktadır. Ferroli chiller grupları paket halindedir. Bir başka deyişle, chiller gruplarının tesisat esnasında sadece tesisat giriş-çıkış bağlantılarının yapılması, sistemin devreye alınması için yeterli olabilmektedir. Ferroli chiller grupları multisplit sistemlere göre daha geçerli ve ekonomik bir alternatiftir. Çünkü tesisat maliyeti daha düşüktür, daha güvenlidir ve bakım giderleri çok daha düşüktür. Bu ürünlerin tüm modellerinde yüksek verimli hermetik kompresörler bulunmaktadır ve bu kompresörlerin bulunduğu oda ses emici plakalarla izole edildiği için ürünler son derece sessizdir.